Geen categorie

Reamist

Afbeeldingsresultaat voor fotos van winkels te huur Turnhout

Foto : GVA

Rare titel misschien ? Reamist is een eigen (zinnig) woord wat gewoon de samentrekking is van het woord realist en pessimist/optimist. Aanleiding van deze blog is het interview van een vastgoedmakelaar op RTV. Hij trekt aan de alarmbel omdat de nieuw gebouwde appartementen in Turnhout, langer te koop blijven staan.

https://www.rtv.be/artikels/nieuwe-appartementen-blijven-leegstaan-turnhout-a65465

Een probleem wat zich niet voordoet in Oud-Turnhout, Vosselaar, Kasterlee of Beerse waar het allemaal veel vlotter loopt.

Stadsvlucht

Een en ander is ongetwijfeld een gevolg van de al ruim dertig jaar durende stadsvlucht uit Turnhout. Reeds in 2015 schreef ik daarover een blog. Sinds 1991 is de Turnhoutse bevolking UITSLUITEND aangegroeid met vreemdelingen. in dat jaar (1991) woonden -36.335- Belgen in onze stad. Op 1/1/2018 zijn er dat -36.356-. Het aantal vreemdelingen in 1991 : 1.571 waar dat aantal op 1/1/2018 al is opgelopen tot -7.679-.
https://wolput.com/2015/03/09/stadsvlucht/

Jonge mensen geven de voorkeur om te investeren in de groene en rustige rand rond Turnhout, aldus deze makelaar. Is dit effectief een keuze voor de groene rand ? Of kiest men eerder tegen de steeds groter geworden diversiteitskant in Turnhout ?
https://wolput.com/2018/03/12/jong-volk-trekt-weg-uit-turnhout/

Armoede en werkloosheid

Ook de armoede- en werkloosheidscijfers worden gezien als een probleem. Logisch, want hoe hoger de armoede en werkloosheid, hoe minder kan worden geïnvesteerd in de aankoop van een eigen appartement/huis.
Ook die problematiek bespreek ik al vele jaren in mijn blogs. Waarvan de eerste al in 2014 werd gepubliceerd. Ook de hoge cijfers inzake criminaliteit is géén reclame voor onze stad.
https://wolput.com/2014/11/10/turnhout-de-cijfers-achter-de-cijfers/
https://wolput.com/2019/02/23/turnhout-scoort-erg-hoog-inzake-criminaliteit/

Leegstand winkels

Wat in al mijn blogs in het verleden al werd beschreven heeft uiteraard een zeer sterke invloed op de verminderde koopkracht van de Turnhoutenaren. Maar er is meer. Ik was de voorbije weken in Lier, waar ik een grote winkelleegstand in de Antwerpsestraat, vaststelde net als in Mechelen op de Bruul.

De retailsector staat in België net als in gans Europa al enkele jaren onder druk. Ondermeer omwille van de concurrentie van het online-kopen. Dat alles maakt dat ik NIET geloof in het winkelgebeuren in Turnova. Ik geloof niet dat dit hèt project is of zal worden, wat aan Turnhout, als winkelstad, een èchte boost zal geven. Trouwens, toen in 2004 het Turnova-project het licht zag, lagen de kaarten inzake shopping wel even anders dan nu.

Ik ben dus wat dit betreft echt wel realistisch-pessimistisch ingesteld.

De grote vraag bij dit alles: zal het huidige stedelijke beleid de problemen die zich al vele jaren stellen, zoals de stadsvlucht, lege winkels, armoede en werkloosheid kunnen keren ?!

 

Standaard

4 gedachtes over “Reamist

 1. Boudry Johan zegt:

  waarom staan de woningen langer te koop?
  1. de woningen zijn pokkeduur
  2. probeer eens een lening te krijgen? sedert 2008 waar wij de banken gered hebben is het zéér moeilijk en duurt het onderzoek zéér lang voor je de lening krijgt!
  3.De staat, grootste slokkop van de kosten!
  4. Notaris duizende Euro’s voor 2 min werk

  Om dit te vermijden heb ik altijd geweigerd een woning te kopen!

  Like

  • In onze buurgemeenten zijn die woningen/appartementen nog ‘pokkeduurder’ Johan, maar daar loopt de verkoop ervan nog erg vlot. Anderzijds is de aankoop van een huis of appartement, voor wie het zich kan veroorloven, toch wel meer dan een ‘appeltje voor de dorst’. Maar dat is ieder zijn eigen keuze uiteraard.

   Like

 2. Raineldes Meert zegt:

  Kadastraal inkomen in het centrum is te duur in vergelijking met de rand.Wonen in de rand is veel duurder voor de gemeenschap oa alle nutsvoorzieningen aanleggen,openbaar vervoer.

  Like

  • Voor zover ik er kennis van heb, zal het kadaster een hogere vaststelling maken in rurale dan in stedelijke gebieden. Wat betreft de opcentiemen op de roerende voorheffing : die liggen toch wel wat in dezelfde lijn. Beerse = 875; Vosselaar = 1000; Oud-Turnhout = 756; Kasterlee = 975 en Turnhout = 913

   Like

Reacties zijn gesloten.