Geen categorie

Turnhout, scoort erg hoog inzake criminaliteit.

Afbeeldingsresultaat voor fotos kasteel turnhout

Enkele dagen geleden publiceerde ik mijn blog over criminaliteit in Turnhout. Eén iemand wierp mij, via facebook, het volgende voor de voeten : “Een (klein)stedelijk centrum kun je wel niet vergelijken met meer rurale gebieden. Dit is appels met peren vergelijken.” Dat noopt mij tot een vergelijking TUSSEN de (13) Vlaamse centrumsteden

https://wolput.com/2019/02/19/criminaliteit-in-t-stad/

Vooraf : niet altijd de kleinste

Turnhout is met 44.000 inwoners, veruit de kleinste centrumstad. Roeselare staat met 62.000 inwoners op de tweede plaats. Om de criminaliteitscijfers te vergelijken nam ik de nationale statistieken van de eerste 6 maanden van 2018 erbij. Samen met de bevolkingscijfers van 2018.

Leuven voert de statistiek aan met 72 feiten per duizend inwoners. Goed om weten is wel dat er in Leuven zowat 44.000 studentenkoten zijn waar ongeveer evenveel niet-gedomicilieerde studenten verblijven. Dit vervalst het cijfer van het aantal inwoners uiteraard aanzienlijk.

Gent vult plaats 2 in met 63/1000 feiten, gevolgd op plaats 3 door Antwerpen met 58/1000 feiten. Plaats 4 wordt gedeeld door Turnhout en Mechelen met telkens 49/1000 feiten.

Alle andere centrumsteden scoren  inzake criminaliteit minder dus BETER dan Turnhout. Ik verwijs nog naar Oostende met 44/1000, maar waar de officiële bevolking vooral in de zomer wordt aangevuld met duizenden tweede verblijvers en vakantiegangers. Ook Brugge met 42/1000 wordt jaarlijks overstroomt door vele duizenden toeristen (6,2 miljoen in 2017) Factoren die in Turnhout niet van toepassing zijn en dus de criminaliteitscijfers niet kunnen beïnvloeden.

Wedden dat Trump, bij het vernemen van deze cijfers, Turnhout zou uitroepen tot een hellhole ?!  Gelukkig ben ik Trump niet…

Standaard