Geen categorie

Koers en nostalgie

Afbeeldingsresultaat voor fotos van de krant Het Volk

Zaterdag, 2 maart 19, start het Belgische wielerseizoen op de weg. Met de semi-klassieker  omloop Het Nieuwsblad. Ooit noemde deze koers omloop Het Volk. Ik kan niet weerstaan aan het beschrijven van een terugblik naar het verleden van deze openingskoers.

Ik noem het nostalgie, maar eigenlijk is het veel meer dan dat. Mijn terugblik behelst vooral de teloorgang van het eens zo grote en machtige katholieke middenveld in Vlaanderen. En dan heb ik het -uiteraard- over het A.C.W., het Algemeen Christelijk Wernemersverbond. Maar dat bestaat niet meer.

Vroeger noemde deze koers omloop Het Volk (eerste keer gereden in 1945). Naar de gelijknamige krant met wortels in de Katholieke partij  en later, sinds de oprichting ervan, (1921) in het ACW. Ja zeker, het ACW had destijds, met Het Volk, zijn eigen gazet. Op 9/5/2008 verscheen de krant Het Volk echter voor de laatste keer. Sinds 2001 zat deze gazet trouwens al onder de gezamenlijke redactie van Het Nieuwsblad/Het Volk.

Maar er was nog meer, veel meer dan een eigen gazet. Met BAC (Belgische Arbeiderscoöperatie) had het ACW ook zijn eigen (spaar)bank. Deze werd in 1924 opgericht en veranderd van naam -Bacob- in 1993. Enkele jaren later (1997) vormden Bacob en DVV samen de groep Artesia (onder de holding Arcofin) om in 2001 op te gaan in het Frans/Belgische DEXIA.

De geschiedenis van Dexia (Ontstaan in 1996) is ons wellicht voldoende genoegzaam bekend. Omwille van de bakencrisis werd Dexia in 2011 ontmanteld. De Belgische staat -wij dus allemaal samen- kochten voor 4 miljard het gezonde onderdeel en noemden het Belfius.

In het kielzog van deze ontmanteling volgde het faillissement van Arcopar, waardoor 800.000 aandeelhouders hun (spaar)geld kwijt speelden. Vandaag, 8 jaar later is er trouwens nog steeds geen uitzicht op enige terugbetaling…Maar ook het ACW en zijn deelorganisaties schoten er een flinke financiële stuiver bij in.

Moreel gezag helemaal kwijt

 De morele schade was vele malen groter dan de financiële voor het ACW.  Zo groot zelfs dat men op zoek is gegaan naar een nieuwe benaming. En dat werd dan beweging.net. Voor mij niet(s) veel meer dan een facilitaire organisatie (zoals bvb de NOS in het Nederlands TV landschap) waar steeds meer de linkse tot extreem linkse ideologie de overhand heeft gehaald…

In mijn eigen stad, Turnhout, werd in 2015 zelfs hèt symbool van het voordien zo grote en sterke ACW, Den Bond, in staat van faillissement bevonden…Enerzijds wegens slecht beheer, anderzijds wegens de keuze om een nieuwe politieke partij, TIM, -afgescheurd van Cd&v- op te richten.  https://wolput.com/2015/08/17/den-bond-dicht/

Het eens zo machtige ACW, met duizenden vrijwilligers, een eigen krant en een eigen bank staat sinds het Arcopar schandaal, nog steeds met de billen bloot. Ik ben overtuigd dat de geschiedschrijvers mij gelijk zullen geven als ik zeg dat het politieke landschap, lokaal, regionaal en nationaal, er vandaag anders zou uitzien zonder dit Arco-débacle.

Wie weet zou er dan zaterdag nog steeds een omloop Het Volk over de Vlaamse wegen denderen !!

 

Standaard

Een gedachte over “Koers en nostalgie

  1. raymond sc henkels zegt:

    We weten de Dré.
    Dit is voor velen een zeer pijnlijk maar helaas afgesloten hoofdstuk.
    We zijn (ik) al gelukkig dat er links en rechts nog brave zielen zijn de mekaar herkennen.

    Like

Reacties zijn gesloten.