Geen categorie

Armoede

Afbeeldingsresultaat voor foto's armoede belgië

Geen visie of geen geld ? !

Vandaag is er in Gazet Van Antwerpen en Het Nieuwsblad aandacht voor de ‘snel groeiende problematiek van armoede in Turnhout en steden als Mol, Geel en Herentals’ Zelf ben ik  al veel langer dan vandaag, bezorgd over die sterk stijgende armoede in mijn stad.

Twee jaar geleden beschreef ik in mijn blog  dat Turnhout armoede importeert en daardoor ook steeds armer wordt. http://www.gazetvanturnhout.be/opinie/turnhout-de-cijfers-achter-de-cijfers/

In het voorjaar van 2014 schreef ik ook een uitgebreide nota ten behoeve van CD&V Turnhout, ook al over de armoede in onze stad. Deze nota baseerde ik op enkele belangrijke indicatoren uit de stadsmonitor van 2011 en/of het visitatierappport van het stedenfonds, ook al uit 2011. Tot nog toe kreeg ik niet de kans deze ook uitvoerig toe te lichten…

Wat is nu de situatie, 5 jaar later ? Ik kan niet anders dan vaststellen dat er tot op vandaag niet eens een visie bestaat, om in deze stad de armoede structureel aan te pakken. De belangrijkste hefboom is uiteraard tewerkstelling. Maar daar word veel te weinig op ingezet. Een project, Europees gesubsidieerd, zoals in de kinderopvang is een te kleine uitzondering op de regel.

Geen geld ? Dat betwijfel ik hardop. Immers zal in deze legislatuur ruim 30 miljoen euro worden geïnvesteerd in cultuur. Met de bouw van de academies enerzijds en de totale vernieuwing van de Warande anderzijds. Wat het zwemmen betreft zal deze stad 1,2 miljoen euro per jaar betalen aan de toekomstige uitbaters van het gerenoveerde zwembad. En als een privé-persoon beslist om zijn schaatsbaan te sluiten, mag de schepen van sport gaan onderhandelen met zowat 100.000 euro ‘marge’ in zijn mouw.

Een en ander zijn nu niet echt hefbomen om armoede structureel aan te pakken.

Een andere hefboom is betaalbaar (sociaal) wonen. Maar daar is nog wat meer voor nodig dan euro’s. Met name een draagvlak wat er steeds minder is. Niet iedereen is bovendien overtuigd dat sociale mix nodig en nuttig is. Socioloog Stijn Oosterlynck stelt zelfs dat het geen goede zaak is, omdat je dan de sociale middenklasse gebruikt als buffer ! Bovendien zou met nog meer sociale woningbouw de stadsvlucht nog erger (kunnen) worden.

In mijn aanbevelingen aan het beleid; stelde ik al voor een onderzoek te doen naar de in- en uitgaande migratie in Turnhout. Wie en waarom zijn belangrijke vragen die een antwoord verdienen. Kan deze stad eindeloos doorgaan met het importeren van armoede ??   https://wolput.com/2016/08/19/aanbevelingen/

Vandaag stel ik inzake wonen een te eenzijdige benadering vast in Turnhout. Aan de ene kant wil men via woonprojecten zoals de Bruine Stryd, de Melkhoek en de Heizijdse velden de belastingsbasis  verbreden. Tegelijk lijkt het er steeds meer op dat men in de rest van Turnhout een sociale woonenclave wil maken. Waardoor die van de rijkere kant van ’t stad nog meer uit het centrum gaan wegblijven…

Meer info kan je ook lezen in volgende blogs :
https://wolput.com/2016/03/15/de-staat-van-de-stad/
https://wolput.com/2016/03/18/de-staat-van-de-stad-2/

Standaard

Een gedachte over “Armoede

  1. Van puyenbroek m.l zegt:

    Dat is weer raak Dre! Als we jou niet hadden, wie zou het ons dan op de hoogte houden?Turnhout wordt een arme stad of toch de bevolking!

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.