Geen categorie

Dissident (°)

Afbeeldingsresultaat voor fotos stembussen

Het was niet de beste week voor NVA en al zeker niet voor hun voorzitter Bart De Wever. Ik meen dat NVA het dissidente gedrag van Vuye en Wouters terecht niet langer tolereerde. Hun (zelf gegeven) ontslag zal op langere termijn een goeie zaak zijn voor de partij. Meermaals heb ik afgelopen week moeten terugdenken aan wat ik qua dissidentie meemaakte binnen het ACW/CD&V in Turnhout.
In het voorjaar van 2007 werd ik voorzitter van het stedelijk ACW. Vanuit die functie kwam ik ook ,automatisch als het ware, in het dagelijks bestuur van CD&V te zitten. Als ondervoorzitter zelfs.
Vrij snel werd ik al geconfronteerd met dissident (stem)gedrag van enkele CD&V’ers tijdens de gemeenteraden Maar erger nog dan dat was het gegeven dat een nieuw weekblad in Turnhout (Druk 6) enkele weken na mekaar uitpakte met ACW/CD&V verhalen. Wat dat betreft kon er  geen twijfel over bestaan dat zij beroep konden doen op inside informatie.

Die informatie kwam, voor mijn mening, duidelijk van één of meer ACW-erkende mandatarissen van CD&V. Druk 6  ging snel ter ziele. Maar…het kwaad was wel geschied.

In die omstandigheden en na alweer een dissidente stemming in de gemeenteraad, wenste ik niet langer voorzitter te zijn van het ACW in Turnhout en stelde in juni 2009, mijn mandaat als voorzitter ter beschikking. Maar zelfs dat bleek niet voldoende te zijn om de dissidenten tevreden te stellen.
In het voorjaar van 2011, waren er drie ACW-erkende mandatarissen van CD&V, die zich onthielden bij de stemming over het mobiliteitsplan, waardoor dit geen meerderheid haalde!

Dit laatste was duidelijk zowat een doodsteek voor CD&V. Er was niet alleen de veel te lang aanslepende discussie binnen de partij, over welke sanctie voor deze dissidenten. Noodgedwongen werd ook groen! gevraagd deel uit te maken van de coalitie (mei 2011)

Niet veel later (eigenlijk gelijktijdig) begon bij CD&V dan ook nog eens de discussie over het lijsttrekkerschap in 2012. Hoe dat is afgelopen weet ondertussen iedereen. Eric Vos laat CD&V voor wat het is en komt met een eigen partij op de proppen. In oktober 2012 werd het aantal CD&V verkozenen gereduceerd tot de helft.

Zou  één en ander een totaal ander, gunstiger, verloop hebben gekend indien ik in 2009 een minder principiële houding had aangenomen en toch ACW-voorzitter gebleven was ?! Who knows

(°)http://www.encyclo.nl/begrip/Dissident

Standaard

4 gedachtes over “Dissident (°)

 1. Taverniers Francis zegt:

  In het leven moet men principes hebben ,dat siert een mens,men moet zich elke morgen kunnen durven zien in een spiegel,je mag zeker geen spijt hebben van je beslissing van toen,chapeau!

  Like

 2. Ivo Bollen zegt:

  Niet simpel de politieke wereld, maar één ding heb ik geleerd, wie voor eigen belang gaat brengt het het verste in de politiek. Collectieve politiek loont niet. En dan kan u begrijpen , Dré. Maar wat zien we nu, individualisering !!!

  Like

  • Tja, je kan moeilijk verwachten dat de kiezer(s) zich anders gedragen dan de verkozene(n) Individualisering troef ! Ik ben dan ook blij dat ik uit die ‘politiek’ ben uitgestapt Ivo !

   Like

 3. agnes zegt:

  Sorry voor mijn harde beoordeling, maar als ik nu al deze reacties hoor als je niet in die ” politiek” zit dan weet je nog maar 1/10 van wat er omgaat. Volg je blogs regelmatig want ik voel me verveeld er zo weinig van af te weten. Van horen zeggen ……hoor je veel fabels.

  Like

Reacties zijn gesloten.