Geen categorie

De staat van de Stad

De recente bevolkingscijfers van onze stad -Turnhout- neem ik als aanleiding om wat dieper in te gaan op ‘de staat van onze stad’.
Het aantal Belgen in onze stad nam ook in 2015 verder af met bijna 100 mensen. Sinds 1991 blijft het aantal Turnhoutse Belgen constant rond de 36.500 (min of meer) Het aantal vreemdelingen daarentegen is in diezelfde periode met ruim 400% toegenomen. Vandaag maken ze bijna 20% uit van de bevolking. De stadsvlucht, waarbij Belgen de stad verlaten, is dus nog steeds niet afgeremd.

Op een totaliteit van 42.886 inwoners tellen we ruim 19.000 huishoudens; 3477 alleenstaande mannen en 3824 alleenstaande vrouwen.

Bestuurskracht
Turnhout ontvangt 2.138 euro/inwoner per jaar en geeft daarvan 2.056 euro opnieuw uit. Of anders gezegd : een batig saldo van 82 euro/inwoner (cijfers 2013)
De regionale steden ontvangen gemiddeld 1.869 euro/inwoner en voor het Vlaams gewest is dat slechts 1.623 euro waarbij Vlaanderen 1.701 euro uitgeeft.

De personenbelasting (APB) in Turnhout is 7,5%. 1% daarvan heeft een waarde van 33 euro/inwoner. Per jaar betaalt elke Turnhoutenaar dus gemiddeld -247,5euro- aan personenbelasting. Indien het beleid zou beslissen om de APB te verhogen of te verlagen met 1%, zou dat een waarde betekenen van 1,415 miljoen euro. De waarde van 100 opcentiemen is 27 euro/inwoner of per jaar en per inwoner een gemiddelde van 391,5 euro. Dit laatste geeft een ‘vertekend’ beeld omdat het grootste gedeelte van de opbrengst opcentiemen afkomstig is van handels/horeca panden en de ondernemingen op Turnhouts grondgebied.

Schulden van de Stad en OCMW

En hoe zit het met de Turnhoutse schulden ? De stad heeft sinds 2003, waar de schuld nog meer dan 142 euro/persoon bedroeg, deze schuld kunnen afbouwen tot iets meer dan 92 euro/inwoner.

Het OCMW daarentegen heeft in diezelfde periode de schuld, per inwoner, opgebouwd van 162 euro/inwoner (2003) tot 568 euro in 2013. Een zeer sterke stijging met maar liefst 350%. Met een bijdrage van 230 euro per inwoner, kost OCMW Turnhout ook beduidend veel meer dan in de regionale steden (174euro) of het Vlaamse gewest (151euro)

Om de cijferreeks niet te lang te maken, nog dit :
*6.693 Turnhoutenaren hebben in 2015 recht op een verhoogde tegemoetkoming in de ziekteverzekering, wegens een laag inkomen. In 2008 vertegenwoordigen deze mensen 13,6% van de Turnhoutenaren, terwijl dat in 2015 al bijna 16% is. Meer dan waarschijnlijk staat deze toename in correlatie met het stijgende aantal vreemdelingen. (zie ook  : Turnhout importeert armoede http://www.gazetvanturnhout.be/opinie/turnhout-de-cijfers-achter-de-cijfers/

*Stad (493)en OCMW(502) samen tellen samen net geen 1000 koppen personeel. We spreken over een gemiddelde van (bijna) 25 ‘koppen’ personeel per 1000 inwoners in Turnhout.

Je kan deze cijfers raadplegen op de website van Stad Turnhout en in de gemeentelijke profielschets van Turnhout op aps.vlaanderen.be

In een volgende blog ga ik nader in op wonen in Turnhout, de sterk teruglopende cijfers van het aantal ontleners in de Bib, de werkloosheid en de zeer sterke stijging van personen die een leefloon trekken.

Standaard

8 gedachtes over “De staat van de Stad

 1. Herman Verstraelen zegt:

  De waarheid en niets dan de waarheid !!! Waarom zijn die woorden alleen in de rechtbank van toepassing !!! Vertel geen sprookjes , het zijn alleen kaboutertjes die in een paddenstoel kunnen wonen !!!

  Geliked door 1 persoon

 2. Frank zegt:

  Er zijn economische redenen genoeg om dit allemaal te weerleggen! Hoeveel werklozen zijn er bij gekomen na de sluiting van diverse fabrieken??? (bvb Heinz). Hoeveel schoolverlaters moeten nu van een leefloon leven in plaats van wachtgeld te trekken??? Hoeveel mensen zijn er niet, die na 40 jaar zich krom te werken, niet op brugpensioen kunnen gaan en zich verder slepen, om uiteindelijk in ziekenkas te moeten gaan??? Als je dan toch met cijfers wil goochelen… dan deze cruciale vraag…. Hoeveel schuld heeft Turnhout opgelopen, na de val van de aandelenkoersen ten tijde van DEXIA??? Hoeveel geld zijn ze kwijtgeraakt na het debacle met het openlucht zwembad?… en zo voort!!!

  Like

  • Beste Frank, in de eerste plaats valt er niks te weerleggen en is dit ook al helemaal geen gegoochel met cijfers. Elk cijfer kan je nalezen, controleren als je wil via de in mijn blog vermelde bronnen (bevolkingscijfers op de website van de Stad Turnhout en de andere cijfers in de gemeentelijke profielschets van de stad Turnhout, na te lezen op de website van APS Vlaanderen. Verder ook nog even verwijzen naar het slot van mijn blog waarin ik schrijf : “In een volgende blog ga ik nader in op wonen in Turnhout, de sterk teruglopende cijfers van het aantal ontleners in de Bib, de werkloosheid en de zeer sterke stijging van personen die een leefloon trekken” Uw reacties terzake zijn dus eigenlijk hetzelfde als de wagen voor de paarden spannen, vermits deze cijfers nog aan bod moeten komen in deel 2. (eerstdaags trouwens) en tenslotte heb jij een aantal opmerkingen die ook niet terugslaan op de vermelde cijferreeks maar eerder te maken hebben met wat je zou kunnen noemen ‘slecht bestuur’. Toch bedankt voor je reactie.

   Like

 3. Frank zegt:

  Inderdaad… slecht bestuur… IK HOOP MAAR DAT JE DAAR OP DOOR GAAT, en dan ook de vroegere en huidige besturen op de korrel neemt!!! En wat betreft het “gegoochel” met cijfers… na wat we gezien en gelezen hebben van onze huidige en vorige ministers van begroting en financiën… geloof ik al lang niet meer, in de realiteit van cijfers, die door bevoegde diensten worden gepubliceerd. Het enige cijfer waar ik nog in geloof, zijn mijn inkomsten en ( – door deze en vorige regeringen opgelegde taksen -) teveel aan uitgaven.

  Like

  • Dag Frank, blijkbaar heb jij mijn blog nog maar recentelijk ontdekt. Spijtig voor jou. Vele jaren op Gazet van Turnhout en nu al ruim een jaar een eigen blog. Daarbij heb ik altijd vrij en vrank gezegd (geschreven) wat ik van het beleid in Turnhout vind (soms zelfs ruimer dan Turnhout) Je moet bij gelegenheid eens grasduinen in die blogs.

   Like

  • 36.463 Belgen, 6.423 vreemdelingen betekent dat er per groep van 5,7 Belgen, één vreemdeling tegenover staat. Of bijna 18%. Dat komt dichter in de buurt van 20% dan -15%. Met 20% heb ik wellicht “iets te hoog afgerond”…

   Like

Reacties zijn gesloten.