Geen categorie

De staat van de stad (2)

Zoals aangekondigd in m’n vorige blog volgt een tweede deel met cijfergegevens. Over wonen, werkloosheid, leefloon en uitleners BIB
Wonen in Turnhout
Turnhout beschikt over zowat 1.400 sociale woningen. De wachtlijst om in zo’n woning terecht te kunnen is bijna net zo groot (ruim 1.200) Met de te verwachten toename van erkende vluchtelingen die zich in Turnhout willen vestigen, zal het reeds bestaande gebrek aan kwalitatieve èn betaalbare woningen enkel toenemen. Het aanbod sociale woningen komt overeen met 7% van de huishoudens, waar dat voor Vlaanderen  5,5% is.

Wat de prijzen van (privé) woningen en dergelijke betreft :
*In 2005 kostte bouwgrond (gemiddeld) 121 euro/m² , prijs welke in 2014 is gestegen tot 151 euro/m² of een stijging met 25%.

*In de periode 2003/2014 werden de woonhuizen 33% duurder. Appartementen, studio’s… werden in diezelfde periode 36% duurder, terwijl er in Vlaanderen een stijging valt te noteren van 50%

Werkloosheid

Al vele jaren en nog steeds aanhoudend kampt Turnhout met een erg hoge werkloosheid. Turnhout heeft 26.953 inwoners op beroepsactieve leeftijd (+18 en -65 jaar) In dit aantal zijn inbegrepen : studenten, huisvaders/huismoeders, zelfstandigen en vrije beroepen, invaliden. Het totaal aantal loon- en weddetrekkenden ligt dus flink wat lager dan die (bijna) 27.000 mensen. In deze groep tellen we 2.700 werklozen. 10% dus van de groep +18 en -65 jaar. Afgemeten aan het aantal mensen wat actief is als loon-weddetrekkende, komen we al snel aan 15%.

Om de problematiek van werkloosheid in Turnhout te accentueren, kan je best een vergelijking maken binnen de stadsregio. Oud-Turnhout, Beerse en Vosselaar hebben evenveel inwoners als Turnhout. In deze 3 gemeenten samen is de werkloosheid met 1304 werklozen minder dan de helft van het aantal Turnhoutse werklozen.

Leefloon

Ook wat het aantal leefloners betreft scoort Turnhout hoge toppen. Liefst 159 jongeren van -25 jaar, krijgen een leefloon. Dat zijn  maar liefst 50/1000 jongeren. In de regionale steden zijn het 30 jongeren/1000 en in Vlaanderen  17,3/1000. Totaal aantal leefloners in onze stad, komt overeen met 17,4/1000, waar dat in de regionale steden 12,3/1000 is en in Vlaanderen 7,6/1000. De cijfers zijn deze van 2014. Dit wil zeggen dat de invloed van jongeren wiens dopgeld werd afgepakt, nog niet speelde. Uit meerdere bronnen hoor ik dat momenteel, het aantal leefloners in Turnhout kort bij de 1.000 zou liggen.

Lezen verrijkt je zinnen ?!

Tot slot van deze reeks nog een cijfer uit de culturele sector. We zijn veel minder belezen, zo blijkt uit de cijfers van ontleners in de BIB.  14.261 ontleners in 2006 (39791 inwoners) en nog maar 10.191 ontleners in 2013 (42.008 inwoners) Een daling, wat de absolute cijfers betreft van bijna 40%. Vooral de afname van het aantal -15 jarigen die een boek ontlenen is ronduit spectaculair. In 2006 ontleende 80% van deze groep nog een boek, terwijl dat in 2013 nog slechts 48% was. Ook hier een vermindering is absolute cijfers van zowat 1.700 ontleners.

Overweging 

Sommigen beweren wel eens, dat je met cijfers alles kan bewijzen. Maar, deze cijferreeksen tonen toch wel aan, dat Turnhout als centrumstad een aantal zware problemen heeft, die niet langer alleen met gemeentelijke middelen kunnen worden ondervangen. Van de stadsregio valt er weinig of zelfs geen financieel heil noch andere hulp, te verwachten. Vlaanderen en federaal hebben ook al een groot gat in hun begroting. En wat de provincie betreft krijgen we wellicht De Warande terug als een vergiftigd geschenk.

Of de Turnhoutse 4-partijencoalitie, behalve enkele prestigeprojecten zoals de academies en het zwembad, ook deze uitdagingen doortastend zal kunnen/willen aanpakken blijft voor mij alvast één groot vraagteken.

Standaard

6 gedachtes over “De staat van de stad (2)

 1. Herman Verstraelen zegt:

  Deze Blog moet in alle talen worden omgezet !!! Iedere inwoner heeft recht op de ….WAARHEID …..tot het tegendeel bewezen word !!!

  Geliked door 1 persoon

  • Turnhout heeft als ‘kleine’ centrumstad wel dezelfde problematieken als een grote stad. Tenminste als je dat in orde van grootte bekijkt. Er moet meer hulp komen van buiten de stad. (Vlaams en federaal)

   Like

 2. Sorry ik het zeg maar ik vind de bib daar ook niet goed zitten ik ga er wel naar toe maar vind de sfeer van een bib daar echt niet hangen. Dus snap heel goed dat dit gedaald is. Ik snap dan nog niet er geen geld is voor het zwembad maar er wel geld is voor een nieuwe schaatsbaan. Ze moeilijk doen over mensen in armoede onder de ocmw ze mensen zelf uit ocmw zetten zodra ze er achter komen 1 van beide een aandoening hebben vb ASS omdat ze vinden je niet op ocmw moet zijn maar ander begeleiding nodig hebt. Waardoor je natuurlijk al de voor delen van het ocmw weg vallen. omdat je moet plaats maken voor vluchtelingen. Of denken ze dat mensen stom zijn.

  leentje adriaensen

  Like

 3. Frank zegt:

  En nu nog de huurprijzen van appartementen en huizen vinden… (de staat waar sommigen zich in bevinden) en dan kan iedereen zien, dat Turnhout ook nog “pokkeduur” is om iets te huren!!! Dan is het plaatje ook volledig! Proficiat Dré, mijn argwaan na je eerste deel was volledig onterecht!

  Like

Reacties zijn gesloten.