Geen categorie

Ik voel me niet veilig

City workers at Bank in London make their way to work on foot and by bicycle during the General Strike, 4th May 1926.

Zoals de meeste mensen ben ik –afwisselend– zowel een autobestuurder, een voetganger als een fietser in het verkeer.

In al die hoedanigheden voel ik me steeds minder veilig als verkeersdeelnemer. En nee, ik weet zeker dat dit niet(s) te maken heeft met ouder worden…

Waarmee dan wel ?

*als ik in Turnhout wandel, dan moet ik mij heel erg concentreren op de staat van de stoepen. Heel wat stoepen liggen erbij als was het de cakewalk op Turnhout kermis.

Met kotten en bulten en steile afhellingen. Met obstakels allerlei. Zo telde ik al eens 7 fietsen die tegen een gevel stonden geparkeerd. https://wolput.com/2021/04/08/mijn-hart-bloedt/

Regelmatig word ik zo ook uit mijn sandalen gereden door een haastige stepper, klein of groot, met één of meer op een smalle plank maar altijd wel met een ferme snelheid. Ook gewone fietsers nemen te vaak de stoep als fietspad

*als ik met de fiets op weg ben in Turnhout dan is het zo mogelijk nog veel meer uitkijken. Zo bijvoorbeeld wat fietsers betreft die in een verboden richting rijden. Of fietsers èn automobilisten die de voorrang van rechts niet kennen, minstens niet respecteren.

En dan heb je ook nog steeds meer kwieten die de knalpot van hun auto laten bewerken (tunen) om extra lawaai te maken. Alsof er nog geen lawaai genoeg is in het verkeer…

Wat ik ook steeds meer waarneem -al zullen sommigen dit subjectief noemen- is dat er steeds sneller gereden wordt in de Turnhoutse straten. Volgens mij véél te snel.

*En als automobilist stel ik vast dat steeds meer chauffeurs de algemene snelheidsbeperking tot 70km/uur op de gewestwegen, véél te laag vinden. Dat merk ik aan het feit dat steeds meer auto’s, terwijl ik die 70km/u respecteer, me voorbijrijden. Ik heb in de garage als eens mijn snelheidsmeter laten nakijken en die blijkt toch correct te zijn…

Dat we -gelukkig maar- steeds meer vrijheid krijgen in deze pandemie is een zeer goede zaak. Maar dat velen dat ook blijken door te trekken naar een gevaarlijk verkeersgedrag is uiteraard NIET de bedoeling. Meer controles op dergelijk verkeersgedrag zijn dringend noodzakelijk.

Verder ook nog dit : om zoveel mogelijk auto’s van de baan te halen werden de voorbije jaren de speed pedelecs en de elektrische steps toegelaten in het verkeer.

Vooral wat dat laatste betreft dringt een reglementering zich op. Nu is het een veel te gevaarlijke vrijheid-blijheid die voor dergelijke steppers van toepassing is ! https://wolput.com/2021/06/05/speelgoed-in-het-verkeer/

Standaard