Geen categorie

Mijn hart bloedt.

Nog steeds geen zekerheid over toekomst Den Bond
Foto : Bert De Deken

Toen ik deze namiddag door de Korte Begijnenstraat wandelde, naast de 6 jaar geleden gesloten Den Bond, kreeg ik een krop in de keel.

Mijn hart bloedt te moeten vaststellen dat wat decennialang het trefpunt was van het grote Christelijke middenveld in Turnhout en bij uitbreiding ook in de Kempen, op deze manier is moeten eindigen.

Maar meer nog dan het café op zich is vooral de invloed, de samenhang van dat middenveld verdwenen en opgegaan in een amalgaam, een mengelmoes van woke denkers en aanhangers van (extreem) links. https://wolput.com/2020/02/23/ik-mis-den-bond/

Mijn lezers weten dat ik regelmatig de bestaande socio-economische problemen van onze stad onder de aandacht breng. Zo inzake werkloosheid, leefloon en de moeilijke integratie van nieuwkomers op de arbeidsmarkt en in de Turnhoutse samenleving

Vaak vraag ik mezelf af, bij het schrijven van die blogs, ben ik nu de enige die zich dat allemaal een beetje aantrekt  ? Vanuit de Korte Begijnenstraat heb ik rond deze -ook samenlevingsproblematieken- in jaren niets gehoord.

Stomme stoepen

Mijn hart bloedt ook als ik, samen met Rita door Turnhout wandel. Ik moet er wel bij vertellen, dat we voor Rita haar gemak, een elektrische fiets op 4 wielen hebben aangeschaft. Een scootmobiel dus. En ja, wij hebben die helemaal zelf betaald, zonder tussenkomst van welke instelling dan ook.

Als we een toerke willen wandelen in ‘t stad moeten wij vooraf een route uitstippelen. Een weg waar we de best bewandelbare stoepen aantreffen. Want dat is in onze stad toch wel een grote miserie.

Zelfs in de door onze schepen van mobiliteit, Marc Boogers zo erg aanbeden fietsstraten. Ik neem als voorbeeld de eerste Turnhoutse fietsstraat. De  Apostoliekenstraat. Daar zijn de stoepen op meerdere plaatsen zo ongelofelijk smal dat je er, als wandelaar, amper voldoende plaats hebt. Laat staan dat je er met je scootmobiel langs zou kunnen. Twee en een halve trottoirtegels van 30cm op 30cm…daar kan je jezelf amper op recht houden zonder tegen een muur aan te lopen.

Daarom beste schepen, zou het goed zijn dat je aandacht hebt voor ALLE zwakke weggebruikers, wandelaars en niet alleen de fietsers.

Met een degelijk stoepenplan kan je in Turnhout geschiedenis schrijven !

Standaard

7 gedachtes over “Mijn hart bloedt.

 1. simone Van Oprooy zegt:

  Den bond ,vele uren doorgebracht en o zo verwaarloosd,en waarom het had zoveel capaciteit
  De stoepen in Turnhout m’n Bogaerts ,rij zelf eens in Turnhout met een mobiele rolstoel,of kinderwagen rond ,

  Like

 2. staf marissen zegt:

  Stoepen echt een schande voor de stad. Ook de straat achter Den Bond. Het zelfde, maar wij hebben daar nog een autostrade bij waar ook niets aangedaan wordt. Koning Albertsnelweg.

  Like

  • de lijst van probleemstraten en stoepen is schier eindeloos. Maar ‘gelukkig’ is er pas een nieuwe bib geopend, komt er een sporthal van 12 miljoen en zijn de oude kantoorgebouwen van Brepols voor veel geld gerenoveerd waardoor het cultuur patrimonium nog wat ‘rijker’ is geworden….

   Like

 3. Tony zegt:

  Ook ik denk met heimwee terug aan mijn beginjaren als delegee, uren vergaderen en daarna verder aan den toog, de vele vriendschappen, de discussies de ene al heviger dan de andere, het grote ACV met een sterke ruggengraat als je ziet wat er van over is tja……..

  Like

 4. Moissiadou Maria zegt:

  De stoepen in Turnhout zijn waardeloos totaal NIET rolstoeltoegankelijk, fietspaden kunnen beter. Ik rij zelf allertijden op de weg, omdat het niet anders kan. Maar het zou absoluut niet mogen. Rolstoelpatiënten/mindermobielen zijn ook mensen en hebben ook behoefte aan frisse lucht en dus zouden die mensen ook gewoon op de stoep moeten kunnen rijden zodat er veel minder ongelukken plaatsvinden!

  Like

 5. van looy ludo zegt:

  onze stad turnhout is geen voorbeeld van hoe het zou moeten.teveel belangen en een beetje moed van verkozenen zonder partij inmenging zou veel kunnen oplossen.Het is voor ons als buitenwijk zevendonk niet gemakkelijk als zwakke weggebruiker langs de andere kant van de ring te geraken..we zijn maar een buitenwijk goed voor de stemmen en daarna te vergeten

  Like

Reacties zijn gesloten.