Geen categorie

Vertrouwen groeit

Stadhuis van Turnhout Grote Markt 1 Turnhout | Alexis Dumont

De nieuwe stads- en gemeentemonitor is gelanceerd. Tijd om even stil te staan bij de resultaten voor de stad Turnhout.

Het volledige rapport van 210 blz heb ik trachten te herleiden tot die zaken die de meeste van mijn lezers zeker interesseren.

Met 25% die veel vertrouwen hebben in het stadsbestuur, scoort Turnhout het laagste van de 13 Vlaamse centrumsteden. Maar het kan nog erger, zoals in Beerse waar slechts 23% zegt vertrouwen te hebben en in Herentals is dat maar 22%.

Tegelijk komt Turnhout ook uit een diep dal gekropen wat dat vertrouwen betreft. Zo was dat in 2011 maar 17%; in 2017 21% en nu 25%…. Tegelijk neemt 49% van de Turnhoutse inwoners een neutrale houding aan waardoor je kan stellen dat slechts 26% géén vertrouwen heeft in het beleid.

Mobiliteit

Inzake mobiliteit is amper 41% tevreden over de staat van de voetpaden. Dit tegenover 67% in Oud-Turnhout, 47% in Mechelen en zelfs 70% in buurgemeente Merksplas.
Nog erger is het gesteld met de staat van de fietspaden in ’t stad. Amper 33% is hierover tevreden. In Oud-Turnhout is dat 62%, in Mechelen 45% en in Merksplas zelfs 73%

De algemene staat van het wegennet in Turnhout kan maar rekenen op een aanhang van 47%, in Oud-Turnhout 74%, in Mechelen is dat 60% en in Merksplas zelfs 81%

Sinds 2017 is het aantal personen die vinden dat je in Turnhout veilig kan fietsen van 50% in 2017 nu gedaald naar maar 38%…ondanks steeds meer fietsstraten in onze stad. En 35% is van mening dat er voldoende fietspaden zijn. Schepen Boogers krijgt dus allesbehalve felicitaties blijkbaar.

Onderwijs en samenleven

28,2% van de leerlingen in het lager onderwijs hebben niet het Nederlands als thuistaal. (Vlaanderen = 19,5%) en in het secundair onderwijs is voor 25,4% het Nederlands niet de thuistaal. (Vlaanderen = 16,4%)

Alhoewel 35% van de inwoners van vreemde herkomst zijn staat maar 27% van de inwoners positief tegenover diversiteit. 18% van de inwoners voelt zich gediscrimineerd (om allerlei redenen)

Wat de criminaliteit betreft telt Turnhout 88,8 feiten per 1000 inwoners tegenover 65,4 op Vlaams niveau.

Voor 24% v/d inwoners bestaat er een algemeen onveiligheidsgevoel, terwijl 26% zegt altijd een mijdgedrag te hebben op bepaalde plekken in de stad. (Vlaanderen = 8%) en 34% geeft aan af en toe bepaalde plekken te mijden.
Ook geeft 29% aan veel burenhinder te ondervinden.

Ook nog even meegeven dat 43% aangeeft vertrouwen te hebben in de politie, waar dat in 2011 nog maar 34% was.

Ondanks het invoeren van bewonersparkeren is maar 42% van mening dat er voldoende parkeerplaatsen zijn voor bewoners in de buurt. (Vlaanderen = 60%)

78% is tevreden over de huisvuilvoorzieningen (82% Vlaanderen) en per inwoner was er in 2019, 102,1 kg restafval (Vlaanderen = 143,5kg)

Deze stadsmonitor geeft duidelijk aan waar de rest van de legislatuur de klemtonen moeten worden gelegd.

Ik hoop dat het beleid deze uitdaging dan ook aan gaat

Standaard

3 gedachtes over “Vertrouwen groeit

 1. Johan zegt:

  Ik weet nog goed dat met de invoering van diftar Turnhout in brand stond, nu enkele jaren later…..; wat het onveiligheidsgevoel betreft, moesten die mensen beter integreren zou het gevoel er niet zijn maar de meesten leven in getto’s en de moskee(kerk, what ever) lost alles op!

  Like

 2. Linda Vermeersch zegt:

  Onze straat is gewoon een ramp ! Kasseien gaten bulten enz .. zone 30 maar 8 op 10 automobilisten lappen dit aan hun laars !
  Maar er is misschien een plan om de straat opnieuw aan te leggen ? Normaal deze legislatuur ! ? Deze belofte is ons gemaakt .
  Afwachten weeral zeker !
  Wij wonen al 27 jaar in onze straat die vroeger een rustige straat was waar kinderen buiten konden spelen.
  Maar met de knip in de Tramstraat te plaatsen is onze straat een verbindingstraat geworden met alle gevolgen van dien . Maar volgens de mobiliteit van Turnhout is dit geen probleem enkel een verbetering.
  Ik nodig hen uit om hier eens te komen kijken !
  Sinds enkele weken is er dan ook nog beslist om de Tramstraat bij het einde van de schooldag niet meer toegankelijk te maken voor auto’s. Je mag eens raden waar ze dan hun
  Auto vlug parkeren om hun kinderen op te pikken rechtsomkeer te maken om dan snel de drukte in de straat te verlaten !
  Dit is het probleem van de ene straat naar de andere verplaatsen .
  Je ziet ergernissen genoeg en dit bij bijna alle bewoners!

  Like

Reacties zijn gesloten.