Geen categorie

Speelgoed in het verkeer

Kindersteppen en accessoires - PoelWeb

Nog niet zo lang geleden was een step louter speelgoed voor kinderen. Tot iemand op het onzalige en gevaarlijke idee kwam om elektrische steps te maken en te  verkopen.

En zo werden deze steps erkend als een volwaardig vervoersmiddel in het verkeer. In een aantal steden werd zelfs een uitgebouwd netwerk van huursteps uitgebouwd.

Daardoor is het gebruik van elektrische steps in het verkeer toegenomen met het nare gevolg dat ook het aantal ongevallen ermee, in de lift zit. In Antwerpen is er zelfs sprake van een verdubbeling.

Terecht stelt men dan ook dat het hip is maar ook gevaarlijk.

Hoe gebruiken

Zo een step is duidelijk bedoeld als een één persoons voertuig. Nochtans zie je regelmatig dat er een stepper achterop staat of zelfs met een kind tussen de benen. Zie beelden ATV https://atv.be/nieuws/steeds-meer-ongevallen-met-e-steps-volg-eerst-opleiding-119354

Je mag met die step blijkbaar ook, stapvoets, over de stoep rijden. Van zodra je sneller gaat, ben je een fietser en dien je of het fietspad of de rijweg te gebruiken.

Dat de maximaal mogelijke snelheid van een elektrische step niet hoger mag zijn dan 25 km per uur is mijn inziens louter theorie. De step kan immers niet worden geflitst, wegens géén nummerplaat…Bovendien kan men zoiets ook niet ‘op de rollen zetten’

En vooral : de wegcode voorziet ook géén leeftijdsgrens om zich met een step in het verkeer te begeven…

Goed om weten is dat spoedartsen twee jaar geleden al waarschuwden voor het gebruik van een step in het verkeer. ‘Een putje in de weg en je riskeert over het stuur van je step te vliegen’ Helaas bleven het woorden in de wind… https://www.standaard.be/cnt/dmf20190513_04398168

Met andere woorden, het speelgoed van vroeger is nu een gevaarlijk instrument geworden, in handen van zowel volwassenen als kinderen, om zich in het verkeer te bewegen.

Er rest mij dan ook maar één duidelijke verzuchting : haal die ondingen zo snel mogelijk UIT het verkeer en reduceer de step tot wat het oorspronkelijk was, namelijk speelgoed, met de voeten in beweging te brengen en niet elektrisch aangestuurd !!

https://mobilit.belgium.be/nl/nieuws/nieuwsberichten/2019/hoe_gebruik_je_best_een_elektrische_step

Standaard

Een gedachte over “Speelgoed in het verkeer

  1. Wim Moonen zegt:

    Zeer juist! Ik vind het onverantwoord dat die steps zich op de openbare weg bevinden.het is levensgevaarlijk.

    Like

Reacties zijn gesloten.