Geen categorie

Triestig record, alweer !

Afbeeldingsresultaat voor fotos winkelstraten

Een schrijver die af te rekenen heeft met een writers  block staart op een leeg blad. In Turnhout staren we blijkbaar steeds meer op lege winkels. Volgens een artikel in Het Laatste Nieuws, noteert onze stad zelfs een triest record van maar liefst 18,4% leegstand in de winkels.

Om te beginnen is dit absoluut geen nieuw verschijnsel maar een situatie die al meerdere jaren aansleept.

Wat zijn dan de oorzaken

Vooreerst is er de paradox van meer winkelruimte in m² wat oorzaak is van meer leegstand. Maar die paradox valt te verklaren door het feit dat die bijkomende winkelruimte vooral terug te vinden is in winkelcentra buiten het centrum.

Voor Turnhout concreet het winkelpark XXL en andere grote winkels langs de Steenweg Op Gierle en het winkelgebeuren op de Nieuwe Kaai. En recent werden enkele winkels uit het centrum weggetrokken naar Turnova wat dan weer leegstand veroorzaakt in de andere winkelstraten.

Maar er is ook op een afstand van amper 12km -een kwartiertje rijden- het steeds groeiende winkelcentrum Breebos in Rijkevorsel. Wij komen de laatste maanden vrij veel in deze omgeving en zien dat de -grote en gratis- parkings daar altijd goed gevuld zijn…

En ook dat laatste is een heikel punt. De genoemde winkelcentra zijn makkelijk bereikbaar en beschikken over voldoende en gratis parkeergelegenheid.

Maar er is meer

Vier jaar geleden (3/1/2017) schreef ik -in mijn blog over lege winkels en lege portemonnees- dat men bij de analyse van de grote (winkel) leegstand één belangrijk aspect niet of onderbelicht. Met name de groeiende armoede in onze stad en als gevolg daarvan een sterk dalende koopkracht. https://wolput.com/2017/01/03/lege-winkels-en-lege-portemonnees/

En dat gegeven is de voorbije 4 jaar enkel maar gegroeid in de negatieve zin. Meer werkloosheid, meer leefloners enz. …

Praat van de straat

Wat ik ook al meerdere jaren hoor is dat veel mensen van buiten de stad, niet meer willen komen shoppen in Turnhout, wegens te veel vreemden in ’t straat. https://wolput.com/2018/06/03/als-een-vreemde-in-eigen-stad/

Er wonen inderdaad steeds meer mensen van vreemde herkomst in onze stad. Bovendien is het zo dat in het kernwinkelgebied, gelegen in het centrum van onze stad ook het grootste aantal werklozen en leefloners gehuisvest is.

Tja, vermits nu al enkele jaren die van buiten de stad niet meer willen komen en die van in de stad steeds minder te besteden hebben…zijn we als gevolg daarvan al meerdere jaren in een vicieuze cirkel gevangen…En  ook dat is een belangrijke reden van die grote winkelleegstand in Turnhout

Je kan deze houding van er lopen te veel vreemden in de stad betreuren. Maar de realiteit is nu eenmaal zo dat wij allemaal wel burgers zijn in de wereld, maar daarom niet iedereen, ook een wereldburger is…

Dat deze situatie van grote winkelleegstand, nog kan gekeerd worden is een illusie. Integendeel hebben steeds meer mensen wegens de pandemie het gemak van online kopen ontdekt en gebruikt. En wat er nog kan volgen aan faillissementen en nog meer leegstand, is bovendien een bijkomend zwaard van Damocles. 

Standaard