Geen categorie

Naam en faam

Afbeeldingsresultaat voor fotos bakkerij Herman verstraelen Turnhout

Wanneer een onderneming een naamsverandering doorvoert, is het niet altijd even duidelijk wie of wat erachter schuilgaat.

Ik maakte me deze bedenking bij het lezen van een artikel in de krant. Meer bepaald A-kwadraat is een maatwerkbedrijf dat werk biedt aan personen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Het zou me niet verwonderen dat heel wat lezers zich afvragen waarover dit dan gaat. Niet enkel wat de ondernemingsnaam betreft, maar ook de terminologie. Een maatwerkbedrijf, dat verwacht je van iemand die ramen en deuren maakt, of gordijnen. Personen met een afstand tot de arbeidsmarkt is ook al zo’n pure arbeidsmarkt-jargonterm en waar nog weinig mensen mee vertrouwd zijn denk ik.

60 jaar lang noemde men een dergelijke onderneming -in dit geval spreken we over Amival- een beschutte werkplaats. Dat was van 1958 tot 2018 in Vlaanderen de benaming voor een sociale onderneming waar werknemers met een arbeidshandicap tewerkgesteld werden die niet terechtkunnen in een gewoon bedrijf. 

Waarom deze beschrijving sinds twee jaar plaats moest maken voor maatwerkbedrijf ? Wellicht was de benaming en de omschrijving volgens sommigen te stigmatiserend ?!

Den bakker…

Een ander voorbeeld van naam en faam is/was bakkerij Verstraelen. Nadat Herman en Maria stopten met brood en andere lekkere zaken te bakken, kwamen Gert en Anke Willems aan het roer. Maar de naam Verstraelen werd nog 10 jaar, ook door hen gebruikt. En zelfs al is het nu al een hele tijd bakkerij Willems Gert en Anke…nog steeds halen heel veel mensen hun brood en gebak bij Verstraelen.

De benaming van lampenfabriek Philips is ook al enkele jaren verdwenen uit Turnhout. Het bedrijf op die site noemt nu Signify. Maar, omwille van de herkenbaarheid werd het vaccinatiecentrum voor Turnhout en omgeving wel opgebouwd op de terreinen van de oude Philipsfabriek. En niet vernoemd naar het nieuwe Signify

…En den brouwer

Brouwerij AB Inbev -die van de Stella zoals we zeggen- EIST dan weer dat de horeca kan openen op 1 april. Dat deze brouwerij de faam meedraagt van in ons land bijna geen belastingen te betalen, was in ontelbare reacties dan ook duidelijk te merken. Jullie hebben niets te eisen was een veelgelezen bedenking !!

Soms kan een naam en faam, bij mij althans, ook zorgen voor zure oprispingen in mijn maag. Concreet heb ik het dan over Dries Van Langenhove. Zaterdagavond laat zorgde hij zelfs voor breaking nieuws in De Morgen. Hij was samen met enkele schildvrienden aanwezig op een demonstratie in Parijs. Een duidelijke en onaanvaardbare overtreding van het reisverbod dus. Maar uiteraard had Driesje zijn antwoord hierop al klaar voor hij vertrok. Namelijk dat zijn reis wel degelijk essentieel was, omdat de vrije meningsuiting in Frankrijk in gevaar is. Bovendien, zo is te zien op een foto in HLN, ook nog zonder mond-neuskapje…https://www.hln.be/binnenland/dries-van-langenhove-in-parijs-voor-betoging-van-extreemrechtse-beweging-tom-van-grieken-dit-lijkt-me-heel-essentieel~a7b54dbc/

Een schurkenstreek

Omdat Driesje, meer nog dan de VB voorzitter zelf, het uithangbord is van het  ultra rechtse en gevaarlijke extremisme in Vlaanderen krijgt hij de volle steun van Van Grieken. Het meest verontrustende zijn dan de reacties op zijn daad, alsof het een schelmenstreek betreft.

Nee hoor, het is wel degelijk een schurkenstreeek, een misdaad dus !! Minstens moet ook nu het parket vragen dat de politie een PV opstelt zodat deze misdaad kan worden vervolgd.

Standaard