Geen categorie

Als een vreemde in eigen stad

Afbeeldingsresultaat voor fotos turnhout

1 op 3 Belgen voelt zich vreemde in eigen land. Hetzelfde hoor ik ook steeds vaker van mensen in mijn eigen stad, Turnhout. Een bevraging in deze stad zal zeker geen gunstiger resultaat opleveren. En, cijfermatig bekeken, kunnen we dat niet zomaar allemaal blijven wegschuiven onder de noemer perceptie

De staat van vreemdelingen in Turnhout.

In de vorige legislatuur (2007-2012) onder burgemeesters Hendrickx en Stijnen, nam het aantal vreemdelingen toe met -2.190- mensen.(365/jaar) Het aantal Turnhoutenaren daalde in diezelfde periode van 6 jaar, met 115 mensen of 19/jaar.

Sinds de coalitie van Vos, te rekenen vanaf 1/1/2014 groeide het aantal vreemdelingen aan met -2.210- mensen. Over 4 jaar bekeken een aangroei van -552/jaar-. Het aantal Turnhoutenaren wat de stad heeft verlaten in die 4 jaar = 361 mensen of 90/jaar. Te verwachten is dat op het einde van dit jaar, er nog eens 800 vreemdelingen zullen bijgekomen zijn.

Zo kan je stellen dat tijdens de bestuursperiode van Vos (TIM) met groen, cd&v en SP.a de aangroei van vreemdelingen -600/jaar- zal bedragen! Dus ja, het klopt dat, wanneer je langs gaat op het stadskantoor voor een dienstverlening, het voornamelijk vreemdelingen zijn die zich aanmelden voor de diensten (bevolking e.a.) En dat zie en/of hoor je ook steeds meer in het Turnhouts straatbeeld !

Let op : in deze cijfers zijn de talrijke vreemdelingen die hier tijdelijk verblijven en gaan werken niet inbegrepen. Zo voert het Nederlandse uitzendbureau Cervo, al maandenlang vooral Oost-Europese werknemers aan die dan in de Corsendonk appartementen verblijven.

Link met armoede

Ook die is onmiskenbaar aanwezig in onze stad. Ik citeer cijfers van 3 indicatoren.
*in 2009 bracht de personenbelasting 290 euro/persoon in de stedelijke kassa. In 2015 (laatste gekende cijfer) was dat 244 euro/persoon
*In 2009 betaalde Turnhout, een leefloon aan 10,6 personen/duizend. In 2016 is dat al 23,5/duizend. (en in 2017 is dat nogmaals gestegen)
*kansarmoede-index voor wat betreft % geboorten in kansarme gezinnen was in 2009, 10,6% en bedraagt in 2016 al 23,5 %

Ik heb al meermaals geschreven dat de migratie zodanig groot is dat de integratie niet kan volgen. Eerder vroeg ik me ook al af, of al die vreemdelingen die in onze stad komen wonen wel behoefte hebben aan die integratie
https://wolput.com/2018/01/18/wij-en-zij/

Het lijkt er op alsof de huidige coalitie onder het bewind van Eric Vos aan sommige (lands)grenzen, een pendeldienst organiseert om zoveel mogelijk vreemdelingen naar Turnhout te halen. Maar dat zal uiteraard wel een foute en te stoute veronderstelling zijn !

Standaard

5 gedachtes over “Als een vreemde in eigen stad

 1. fonne van mechelen zegt:

  iedreen weet inderdaad al wel dan Dré zijn zeg (en terecht) heeft over meerdere onderwerpen – hopelijk weten de meeste mensen ondertussen ook al wel hoe ik denk over het “waarom” van de vluchtelingen(?)stroom.
  waar ik Dré (en anderen wel gelijk in geef : als wij ons gedragen als gastheren mioeten zij minstens de moeite getroosten zich te gedragen als gasten – met alle voordelen maar ook alle plichten vandien.
  dat mensen een andere religie hebben en zich daar dan ook naar “gedragen” moet in deze tijd toch als normaal worden aanzien – maar – als diezelfde mensen ons (als gastheer dus in onze eigen stad) hun levenswijze willen opdringen MAG NIET worden getollereeerd.
  WIJ en ZIJ moeten ons beste best doen in een veranderende wereld – je kan deze wereld niet meer vergelijken met deze zonder TV, smartphone en pc – zonder goede verbindingen te land, ter zee en in de lucht.

  Like

 2. Geert Antheunis zegt:

  Groen en SPa = Samen .
  Samen de boel naar de kl”ten helpen.
  Blijkbaar nog niet alleen in Antwerpen.

  Like

 3. Peter zegt:

  Dré, hoe stel jij je dat voor: zo’n ‘pendeldienst’ die door ons stadsbestuur georganiseerd wordt? Worden die ‘pendeldiensten’ dan ook in alle andere (centrum)steden georganiseerd? Want in elke stad zie je hetzelfde fenomeen … de wereld is een groot dorp geworden. Vroeger geraakten de meeste dorpelingen niet verder dan het buurdorp, nu trekken veel inwoners over heel de wereld.

  Like

 4. Beste Peter, het zou je reactie veel meer power, geloofwaardigheid èn allure geven als je, wat jij beweerde, ook concreet zou onderbouwen en je niet beperken tot één of andere platitude zoals deze : “Want in elke stad zie je hetzelfde fenomeen …” Je had bvb de moeite kunnen doen om eens naar de cijfers te kijken in Mechelen. Erg centraal gelegen in het land tussen de metropolen Brussel en Antwerpen. In Mechelen wonen 8.472 vreemdelingen of zelfs nog geen 10% van het totaal aantal bewoners (85.665) In onze stad Turnhout, wonen 7.679 vreemdelingen of ruim 17% van het totaal aantal bewoners (44.017) De laatste 4 jaar kamen er in Mechelen -642- vreemdelingen bij. Hetzelfde aantal dus als wat er in Turnhout op één jaar bijkomt… Ik neem me voor Peter, om reacties zoals deze van U, in de toekomst NIET meer te plaatsen

  Like

Reacties zijn gesloten.