In een eerdere blog vestigde ik al de aandacht op een belangrijk element uit het -Vlaamse- regeerakkoord. Met name het feit dat Vlanderen een deel van de responsabiliseringsbijdrage van de lokale pensioenlast overneemt.
https://wolput.com/2019/10/01/3-regeltjes-van-groot-belang/
Vandaag maakt Burgemeester en Vlaams parlementslid Paul Van Miert, het concrete bedrag bekend. Zo komt er 25,8 miljoen euro extra investeringsbudget voor Turnhout dankzij dit Vlaams regeerakkoord. Voor deze leglislatuur weliswaar.
Terecht vermeldt Van Miert, wat de besteding van deze gelden betreft, : Met dit geld kunnen we onze gemeente écht beter maken. N-VA Turnhout wil dat de stad met de bijkomende Vlaamse financiering bij voorkeur investeert in mooie projecten waar iedere Turnhoutenaar baat bij heeft.
In dit bedrag van 26 miljoen zit ook extra budget omwille van de open ruimte. In diverse facbookreacties lees ik al verschillende ideeën, waar een deel van dit geld naartoe kan gaan.
Zo ondermeer naar een nieuwe schaatsbaan of naar een opwaardering van het stadspark tot regionaal sportpark…
Dat lijken me niet echt projecten waar ELKE Turnhoutenaar baat bij heeft. Bovendien heeft de stad al een ernstige inspanning gedaan voor een nieuwe schaatsbaan. Zo wat een erfpacht voor de gronden op Frac betreft. Vlaanderen kende eerder ook al een subsidie toe van ruim 1 miljoen om een nieuwe schaatsbaan te realiseren.
En als we even naar de budgetten kijken stel ik vast dat enkel al voor het zwembad, dit jaar bijna 1,8 miljoen € zal worden uitgegeven. Zo krijgt Optisport van ‘ons’ een werkingstoelage van 1.196.460 euro om het zwembad Stadspark uit te baten. Bovendien betalen we ook dit jaar nog 580.000 euro af voor de lening om destijds het zwembad te bouwen. Kostenplaatje per inwoner : 40 euro
https://wolput.com/2019/05/26/wat-doet-turnhout-met-ons-geld/
Verder is de nieuwe BIB ook al, vroeger dan voorzien in aanbouw en investeert de stad Turnhout 4,2 miljoen in de restauratie van het oude kantoorgebouw van Brepols op de site Turnova.
Dus wat het voorgaande betreft ben ik uitdrukkelijk pleitbezorger van de cultuur van het genoeg.
Die heraanleg van de straten is niet meer nodig. Nu mag je overal nog maar 30 rijden en dan voel je die putten niet meer 😦
LikeLike
mijn ervaring s net omgekeerd. Hoe trager je rijdt, hoe meer je alle putten en bulten voelt met de auto. En zeker ook met de fiets. Maar ik heb géén probleem met zone 30…
LikeLike
Misschien ook eens uitzoeken of het wettelijk mogelijk is om verkrotte woningen, op te kopen, te renoveren (scholing, vdab – opleiding, etc…) en vervolgens te verkopen of sociaal te verhuren. Er liggen daar misschien ook mogelijkheden om werklozen op te leiden, aan de slag te krijgen en de stad een mooier aanblik te geven. Terwijl kan men de stadskas nieuwe inkomsten opleveren. Het is maar een idee…
LikeLike
En waarom niet, denk ik dan 🙂
LikeLike