Geen categorie

Geld -verantwoord- opdoen

Afbeeldingsresultaat voor fotos van geld

In een eerdere blog vestigde ik al de aandacht op een belangrijk element uit het -Vlaamse- regeerakkoord. Met name het feit dat Vlanderen een deel van de responsabiliseringsbijdrage van de lokale pensioenlast overneemt.

https://wolput.com/2019/10/01/3-regeltjes-van-groot-belang/

Vandaag maakt Burgemeester en Vlaams parlementslid Paul Van Miert, het concrete bedrag bekend.  Zo komt er 25,8 miljoen euro extra investeringsbudget voor Turnhout dankzij dit Vlaams regeerakkoord. Voor deze leglislatuur weliswaar.

https://www.paulvanmiert.be/nieuws/258-miljoen-euro-extra-investeringsbudget-voor-turnhout-dankzij-vlaams-regeerakkoord?fbclid=IwAR3pm3iHFaiSf2F5JbWc4sJ6bXWLFYnfuBFqkJvNzfXdZE5k7yE_BMrnnQY

Terecht vermeldt Van Miert, wat de besteding van deze gelden betreft, : Met dit geld kunnen we onze gemeente écht beter maken. N-VA Turnhout wil dat de stad met de bijkomende Vlaamse financiering bij voorkeur investeert in mooie projecten waar iedere Turnhoutenaar baat bij heeft.  

In dit bedrag van 26 miljoen zit ook  extra budget omwille van de open ruimte. In diverse facbookreacties lees ik al verschillende ideeën, waar een deel van dit geld naartoe kan gaan.

Zo ondermeer naar een nieuwe schaatsbaan of naar een opwaardering van het stadspark tot regionaal sportpark…

Dat lijken me niet echt projecten waar ELKE Turnhoutenaar baat bij heeft. Bovendien heeft de stad al een ernstige inspanning gedaan voor een nieuwe schaatsbaan. Zo wat een erfpacht voor de gronden op Frac betreft. Vlaanderen kende eerder ook al een subsidie toe van ruim 1 miljoen om een nieuwe schaatsbaan te realiseren.

En als we even naar de budgetten kijken stel ik vast dat enkel al voor het zwembad, dit jaar  bijna 1,8 miljoen € zal worden uitgegeven.  Zo krijgt Optisport  van ‘ons’ een werkingstoelage van 1.196.460 euro om het zwembad Stadspark uit te baten. Bovendien betalen we ook dit jaar nog 580.000 euro af voor de lening om destijds het zwembad te bouwen. Kostenplaatje per inwoner : 40 euro

https://wolput.com/2019/05/26/wat-doet-turnhout-met-ons-geld/

Verder is de nieuwe BIB ook al, vroeger dan voorzien in aanbouw en investeert de stad Turnhout  4,2 miljoen in de restauratie van het oude kantoorgebouw van Brepols op de site Turnova.

https://www.hln.be/in-de-buurt/turnhout/oude-brepolskantoor-moet-kloppend-hart-van-kunstencampus-turnova-worden~a079db48/

Dus wat het voorgaande betreft ben ik uitdrukkelijk pleitbezorger van  de cultuur van het genoeg.

Waar dan wel een substantieel aandeel van deze extra investeringsruimte naartoe moet gaan ? Wat mij betreft naar een duurzame (her)aanleg van enkele straten, zowel in het centrum van Turnhout als daarbuiten. En aan een propere en zwervuilvrije stad.

Eveneens moet een substantieel aandeel gaan naar extra politiemensen zodat er ook meer mensen kunnen worden ingezet inzake veiligheid in al zijn aspecten.

Standaard

4 gedachtes over “Geld -verantwoord- opdoen

 1. Jimmy Van Noten zegt:

  Die heraanleg van de straten is niet meer nodig. Nu mag je overal nog maar 30 rijden en dan voel je die putten niet meer 😦

  Like

  • mijn ervaring s net omgekeerd. Hoe trager je rijdt, hoe meer je alle putten en bulten voelt met de auto. En zeker ook met de fiets. Maar ik heb géén probleem met zone 30…

   Like

 2. Frank vdb zegt:

  Misschien ook eens uitzoeken of het wettelijk mogelijk is om verkrotte woningen, op te kopen, te renoveren (scholing, vdab – opleiding, etc…) en vervolgens te verkopen of sociaal te verhuren. Er liggen daar misschien ook mogelijkheden om werklozen op te leiden, aan de slag te krijgen en de stad een mooier aanblik te geven. Terwijl kan men de stadskas nieuwe inkomsten opleveren. Het is maar een idee…

  Like

Reacties zijn gesloten.