Geen categorie

Wat doet Turnhout met uw geld

Afbeeldingsresultaat voor fotos van geld

De meesten onder ons betalen belastingen en/of retributies aan de stad Turnhout. Ik duikelde in de budgetten -2019- van onze stad en heb voor u even wat inkomsten en uitgaven op een rijtje gezet.

Money makes the world -en onze stad- go round

De exploitatie-toelagen bedragen totaal 29,7 miljoen euro. Voor het OCMW geven we in totaal 14.864.769 euro uit. Hierin begrepen 6,6 miljoen voor het AZ Turnhout. (personeelskosten vastbenoemden en pensioenen) 335 euro/inwoner.

Veiligheid is een kostbaar goed. Letterlijk en figuurlijk. Aan de politiezone betalen we 7.094.932 euro en aan de brandweerzone Taxandria 2.823.832 euro. Samen goed voor 224 euro/inwoner.

Zwem, zwem, zwem

Optisport krijgt van ‘ons’ een werkingstoelage van 1.196.460 euro om het zwembad Stadspark uit te baten. Bovendien betalen we ook dit jaar nog 580.000 euro af voor de lening om destijds het zwembad te bouwen. Kostenplaatje per inwoner : 40 euro. Bovendien is het maar te hopen dat Optisport niet failliet zal gaan. Want de stad staat ook nog eens borg voor een bedrag van 4,7 miljoen voor de renovatie van het zwembad.

Van waar komt het geld binnen ?

En wat zijn dan de (belangrijkste) inkomsten van de stad Turnhout ?
Inzake belastingen ontvangt de stad 18.083.271 euro van de onroerende voorheffing (407 euro/inwoner) en 11.565.774 euro uit de aanvullende personenbelasting (260 euro/inwoner)

Vanuit het gemeente- en stedenfonds krijgen we 23.423.021 euro binnen. Goed voor 527 euro/persoon.Zoals je hierboven al kon lezen geven we per inwoner 599 euro uit,  voor OCMW, veiligheid en zwemmen. De inkomsten uit het gemeente- en stedenfonds zijn dus onvoldoende om deze 3 grote uitgavenposten te bekostigen…

De dividenten van Iveka (elektriciteit en gas) zijn goed voor een opbrengst van 1.386.400 euro (31 euro/persoon) Zo komt er toch nog een klein gedeelte van de erg (te) dure distibutiekosten, die we allemaal betalen, voor onze energie terug in de stadskas.

Park & Ride

En wat het -betaald- parkeren in Turnhout betreft, is uit de cijfers af te leiden dat dit een bjna 0-operatie is. Zo is in het budget 1.036.331 euro voorzien aan uitgaven. Dat bedrag valt uiteen in –316.231- euro concessiekosten, –304.500- euro voor de politie wat de parkeercontrole betreft, nog steeds betalen we 202.600 euro aan compensatie voor de uitbating v/d Warandeparking. Een voorbeeld van een veel te dure en slecht onderhandelde overeenkomst tussen de stad en de uitbaters destijds…Allemaal om het bestuur van onze cultuurtempel ter wille te zijn. En alsof dat nog niet genoeg is betalen we jaarlijks ook nog 171.000 euro voor de huur van parkeerplaatsen door de stedelijke overheid…Tot slot ook nog 42.000 euo voor wegwijzers.
Aan de inkomstenkant parkeren is maar 1,2 miljoen euro voorzien !!

De totale investeringsruimte in onze stad is te beperkt met 64 miljoen over de volgende 6 jaar. Als de politiek kan waarmaken wat ik in mijn vorige blog al schreef, namelijk de ziekenhuiskosten te laten overnemen, stijgt die investeringsruimte met meer dan 50%…   De  personeelskosten bedragen 34,4 miljoen euro.  Tenslote de inkomsten van Diftar voor 2019 : die zijn gebudgetteerd op 2,4 miljoen euro.

https://wolput.com/2019/05/19/toekomstverwachting-turnhout/

 

 

Standaard

Een gedachte over “Wat doet Turnhout met uw geld

Reacties zijn gesloten.