Geen categorie

Graag of niet graag : TRAAG

Ja zeker ! Ik ben voorstander van de uitbreiding van de Zone 30 in Turnhout. En daar zie ik een aantal goeie redenen voor.

Turnhout is een stad met een veelheid aan straten zonder vrijliggend fietspad. Op enkele uitzonderingen na werd overal gekozen voor gemengd verkeer. Maar tegelijk is Turnhout ook een fietsstad met fietsers in alle windrichtingen.

Turnhout telt ook vele -smalle- straten waar, naast het twee-richtingsverkeer ook kan worden geparkeerd. Verkeer dat mekaar in dergelijke straten moet kruisen doet dit best ook aan een erg matige snelheid.

Minder ongevallen

Wat dat betreft ben ik wel wat sceptischer ingesteld. Ondanks het feit dat op 1/1/2017 de toegelaten snelheid op de Vlaamse wegen werd teruggberacht tot 70km/u, is het aantal verkeersoden dit jaar fors gestegen. Ook en vooral bij of met fietsers. Een en ander heeft zeker ook te maken met een gebrek aan fietsdiscipline en het niet altijd naleven van de verkeersregels.

https://www.gva.be/cnt/dmf20191003_04643250/aantal-verkeersdoden-stijgt-met-23pct-zo-maak-je-zelf-verkeer-veiliger-met-eigen-gedrag

Dat de gevolgen bij een aanrijding minder ernstig zijn, dat is dan weer wel best mogelijk. Maar in tegenrichting fietsen moet strenger worden aangepakt. Zeker in straten waar je tegenliggend verkeer hebt. Niemand mag zichzelf als de koning van de weg wanen of zich zo gedragen.  

https://www.hln.be/in-de-buurt/gent/fietser-in-levensgevaar-na-aanrijding-met-elektrische-fiets-aanrijder-spoorloos-verdwenen~a346220f/

Verkeer moet ook iedereen zien èn horen. In die zin deed de Antwerpse gouverneur Berx een goed voorstel. Verbieden van oortjes en koptelefoons bij fietsers!!

https://www.hln.be/in-de-buurt/antwerpen/antwerpse-gouverneur-cathy-berx-na-dramatische-ongevallencijfers-verbied-hoofdtelefoons-en-oortjes-op-de-fiets~af320339/

Handhaving en GAS-boete

Zoals bij eender welke verkeersmaatregel is handhaving ervan veelal een zwakke plek. In het Vlaams regeerakkoord is voorzien dat bij kleine snelheidsovertredingen een gas-boete kan worden opgelegd. Wat mij betreft, zeker doen in onze stad. Bij zware overtredingen moet de politierechter en/of parket zijn rol blijven spelen.

https://www.gva.be/cnt/dmf20191004_04645053/meerderheid-burgemeesters-wil-gas-boetes-lichte-snelheidsovertredingen-zelf-innen

Standaard

8 gedachtes over “Graag of niet graag : TRAAG

 1. Fonne Van Mechelen zegt:

  niettegenstaande het mij meermaals zal hinderen (lees “ambeteren”) wil ik de dertig km per uur in bijna alle straten er best bij nemen – als dit bijdraagt tot de algemene veiligheid – en in het woord “algemeen” zit nu net de knoop – want – dat wil ook zeggen dat “alle” fietsers zich aan diezelfde regel(s) moeten houden – dat de “motorfietsers” ook niet vlugger gaan rijden dan 30km per uur – ik denk dat men beter een pak nieuwe “handhavers van de wet” aanneemt in Turnhout – nogmaals de éne groep zet zich af tegen de andere – dat is onze menselijke mentaliteit – maar ook nogmaals – ik wil best mijn best doen om het veilig(er) te laten verlopen maar “de anderen” moeten ook mee doen.

  Like

 2. RomanC zegt:

  Voor mijn part mogen ze veel straten 1richtingstraten maken. Zo rijden ze de autospiegels minder af. (Wat geregeld gebeurd en doorrijden) Voor de fietsers ook een luxe door meer ruimte op de weg.

  Like

 3. Johan Boudry zegt:

  Ik ben deels akkoord! maar zoals je zegt fietsers denken dat ze keizer zijn! ze denken dat ze de zwakke weg gebruiker zijn! Toen de groene wollensokkers jaren geleden tegen ieders wil de fietsers in alle richtingen mochten rijden is de miserie begonnen! De machthebbers willen terug naar de jaren 20 duidelijk verschil in klasses! rijken met de auto armen te voet! want zeg nu eerlijk die elektrische wagens zijn duur en blijven duur door de batterijen en ik kan dat zoals velen niet betalen! nu 30kmh waarom? het verkeer op de markt en als er een trein komt staat de ganse stad stil!
  Is 30 Kmh goed? ja in het echte centrum!

  Like

Reacties zijn gesloten.