Geen categorie

In lagere versnelling

Gerelateerde afbeelding

Slappe koffie

Dat de groei vertraagt, schreef ik al in een vorige blog. Ondertussen zijn er enkel nog wat meer reorganisaties -lees collectieve ontslagen- aangekondigd. Een bijna logisch gevolg van deze verminderde groei is een werkloosheid die niet verder meer daalt.  En dat is zeker zo in Turnhout.

https://wolput.com/2018/11/23/groei-vertraagt/

De cijfers

Einde januari 2018 telden we 2.512- werklozen in onze stad. 4 maand later, einde mei was dit cijfer fluks gedaald. Tot 2.236 zelfs. Maar…exact 6 maanden later, einde november hebben we met -2.228- nog ‘evenveel’ werklozen. En dat is toch wel verontrustend !

Houston, we have a problem

Of de nieuwe coalitie al rond is met een bestuursprogramma ? Hoe dan ook, dit signaal mag niet worden genegeerd. En al zeker niet als we de cijfers wat nader analyseren. Een nog steeds groeiende groep in de werkloosheidscijfers zijn de leefloners. Met 410 waren ze in januari, 446 in mei en 457 in november van dit jaar. Wat ik me dan afvraag : wat is het effect van de (dure) programma’s die in deze stad werden opgezet om meer leefloners via een traject toe te leiden tot de arbeidsmarkt ?? Een grondige en spoedige evaluatie dringt zich op mijn inziens.

http://www.madeinkempen.be/nieuws/ocmw-turnhout-wil-zelf-ondernemen-om-leefloners-aan-job-te-helpen/
https://wolput.com/2018/03/09/begeleiden/

Anderzijds blijft er een groeiende wanverhouding bestaan tussen vreemde (allochtone) en niet vreemde (autochtone) werklozen. Januari telde -1.706- autochtone werklozen en 806 vreemden. Voor november 2018 zijn de cijfers als volgt : 1.470 tegenover 758 vreemde werklozen. In percentages uitgedrukt betekent dit een vermindering van bijna 14% van het aantal niet vreemde werklozen en bijna 6% van het aantal vreemde werklozen. Maar de globale verhouding tussen vreemde en niet-vreemde werklozen verslechterd. In januari spreken we van 47% en in november is dat percentage opgelopen tot 51,5% .

Is de nieuwe ploeg al begonnen met het samenstellen van een taskforce om meer kansen te creëren voor mensen met een migratieachtergrond. En al evenzeer voor werklozen  die laaggeschoold en/of langdurig werkloos zijn ?

Nog langer wachten op een doorgedreven actie is uit den boze. Uit de evolutie van de werkloosheidscijfers blijkt al te duidelijk :  in Turnhout is niet iedereen mee !!

Standaard

2 gedachtes over “In lagere versnelling

  1. Hugo Van Mierlo zegt:

    De grote schommeling van werklozen is te wijten aan de ‘interim-dagcontracten’. (maandenlange arbeid met dagcontracten zijn nog altijd schering en inslag). Waar was uw vakbond om dit aan te klagen…

    Like

    • Dag Hugo, bedankt voor je reactie. Sta me toe enkele antwoorden te geven. 1) in mijn blog over de groei die vertraagt, wees ik al op de achteruitgang van de interimarbeid, als één van de belangrijkste indicatoren van slabakkende economische groei. 2) iemand die , zoals jij schrijft, maandenlang via interim werkt komt uiteraard in die maandenlange periode ook NIET voor in de werkloosheid 3) wat ‘mijn vakbond’ -waarvan ik in de eerste plaats hoop dat het ook uw vakbond is- daarover weet te zeggen en/of actie terzake te voeren…dat verneem ik via Visie en heel soms verschijnt er ook wel eens iets in de ruimere pers. Zelf ben ik sinds 1/10/2011 op brugpensioen. Moest ik nog wel actief zijn, dan zou ik zeker, meer dan nu het geval, met het lokale ACV één en ander veel beter en veel korter op de bal spelend, weten op te volgen. Wat ik ook tijdens mijn actieve vakbondsperiode altijd heb gedaan. Maar de laatste jaren kan ik mij niet van de indruk ontdoen dat het lokale ACV, samen met het lokale (vroegere) ACW vooral, misschien zelfs uitsluitend bezig is met de ondersteuning van een lokale politieke partij, -uit hun midden ontsproten zelfs- TIM genaamd. Ik heb alleszins de afgelopen jaren geen enkele actie geweten vanuit dat lokale ACV om wat ik in mijn blogs aanklaag, in de publieke opinie te brengen. Waarschijnlijk past dat ook niet in hun ijver om TIM terwille te zijn…

      Like

Reacties zijn gesloten.