Geen categorie

Groei vertraagt.

Afbeeldingsresultaat voor fotos statistieken

Is het u ook al opgevallen ? Er verschijnen de laatste weken minder oproepen van werkgevers en/of hun organisaties, dat de vele vacatures maar niet ingevuld raken. Ook in een zakenkrant als De Tijd, vallen al een tijdje de slecht(er) nieuwsberichten inzake de economie steeds meer en meer op.
Een zeer belangrijke indicator van een sputterende vacaturemotor is ongetwijfeld het peil van uitzendarbeid. Waar in 2015 het aantal vacatures uitzendarbeid -in Turnhout- steeg met bijna 30%, zou dat de laatste twee jaar zijn teruggevallen naar iets meer dan 19% over die twee jaar.
https://www.tijd.be/ondernemen/diensten/Adecco-ziet-uitzendmarkt-vertragen/10066453

Als we de bazen van het Italiaanse kledingmerk Benetton mogen geloven, gaat het echt niet goed in de retailsector. Zij beslisten recent tot sluiting van hun vestigingen in Hasselt en Wijnegem shopping. Ook IKEA kondigde een reorganisatie aan met ontslagen tot gevolg. En we nemen kennis van de intentie tot sluiting van FrieslandCampina om zijn mozzarellafabriek in Bree (Limburg) te sluiten. Er staan 28 jobs op de tocht.
https://www.gva.be/cnt/dmf20181119_03960883/benetton-trekt-weg-uit-wijnegem-shopping-center-het-gaat-niet-goed-in-onze-sector

En niet enkel is de Duitse economische groeimotor blijkbaar erg brutaal stilgevallen. Hetzelfde fenomeen doet zich eigenlijk in heel Europa voor. Wereldwijd krijgen ook de beurzen rake klappen na een lange rally van stijging.
https://www.tijd.be/markten-live/nieuws-algemeen/Europese-economie-koelt-onverwacht-fors-af/10062504

Vandaag trekt de GIMV op een meer genuanceerde manier aan de alarmbel. Hun topman, Koen Dejonckheere stelt dat het gebrek aan de juiste mensen momenteel de grootste bottleneck is voor veel van de 54 bedrijven waarin de GIMW investeert. Inzonderheid het nijpende tekort aan technische profielen vormt een groter risico voor onze bedrijven dan de groeiende zorgen voor de wereldeconomie, zegt de Vlaamse investeringsmaatschappij.
https://www.tijd.be/ondernemen/durfkapitaal/gimv-slaat-alarm-over-krappe-arbeidsmarkt/10072206.html

Er zijn met andere woorden, wel nog steeds heel wat werklozen, maar duidelijk niet met het juiste, technische profiel. En wat met de vele nieuwkomers in ons land ? Sinds 2015 t/m 2017, verkregen 40.000 vluchtelingen in ons land een beschermingsstatus. Bovendien kwamen er in 2016 en 2017 samen ruim 100.000 nieuwkomers in ons land terecht via gezinshereniging. Ik kan niet anders dan vaststellen dat ook bij deze vele nieuwkomers in ons land die technische profielen niet voorhanden zijn. En dit in tegenstelling tot wat bij de grote asielinstroom in 2015 mordicus werd beweerd. Tenzij dit voor de werkgevers nog veel te veel een on-ontgonnen groep zou zijn ?!

Vacatures in Turnhout

Dichter bij huis, in onze stad, valt ook een sterke daling van het vacatureaanbod te noteren. Over de jaren 2015 met +12% vacaturegroei; 2016 : +28% vacaturegroei en 2017 met ruim 34% groei was er wel degelijk sprake van oververhitting van de Turnhoutse arbeidsmarkt.

Maar in 2018 valt die groei terug naar iets meer dan 6%… In concrete cijfers : 2014 = 1298 vacatures, 2015 = 1453, 2016 =1851, 2017 = 2485 en 2018 telt er 2.643.
De referteperiode voor deze cijfers loopt telkens van november v/h voorgaande jaar tot en met oktober van het vermelde jaar en bevat enkel de vacatures welke rechtstreeks aan VDAB werden gemeld. Ongetwijfeld de meest betrouwbare cijfers die een reële groei weergeven.

Nog niet panikeren

Er is nog steeds een groei en dus hoeven we nog niet te panikeren. Maar het lijkt me wel belangrijk dat beleidsmakers -op ALLE niveau’s- zich begrotingsmatig beter maar niet verslikken in tè optimistiche vooruitzichten met betrekking tot uitgaven en inkomsten in de volgende jaren !!

Standaard

Een gedachte over “Groei vertraagt.

  1. Johan Boudry zegt:

    Dré, het is typisch eindejaars dat er hervormingen komen, is de laatste jaren zo, was niet vorig jaar Carrefour die hervormingen doorvoerde en ontslagen meldde? ik verfoei het want de CEO’s verbrodden de eindejaarsfeesten zo van veel mensen, eindejaars waar iedereen intens naar uitkijkt om te vieren en dan bam werkloos vooruitzicht en geen lust meer om te feesten, We spreken dan nog niet van de financiële drama’s die erachter liggen! ik verwacht nog 2 maand zulke aankondigingen!

    Like

Reacties zijn gesloten.