Geen categorie

Verbloemen

Afbeeldingsresultaat voor fotos bloemen

Nee, je zal mij zeker niet horen zeggen (lezen) dat politici allemaal leugenaars en zakkenvullers zijn. Integendeel is het mijn overtuiging dat de meesten hun werk goed en gewetensvol doen. Wat je politci wel niet kan of mag ontzeggen is de kunst van het verbloemen (X)

Twee recente voorbeelden in mijn stad Turnhout, tonen dat aan.
1) Op de gemeenteraad van 25 juni zal schepen Stijnen, ongetwijfeld met veel bravoure, de resultaten van de jaarrekening 2017 toelichten. En dat mag hij ook, want het resultaat is positief. Voor 14 miljoen zelfs. Op de website van de stad heeft Stijnen het over de lage belastingdruk, met als gevolg minder fiscale inkomsten per inwoner dan het gemiddelde van de centrumsteden.

De fiscale druk werd niet verhoogd, aldus Stijnen. Het is de waarheid geweld aan doen, het voor te stellen alsof de fiscale inkomsten lager liggen…omwille van een lagere belastingdruk dan in andere centrumsteden. In Mechelen is de personenbelasting iets lager met 7,4%. Oostende doet het nog beter met 6,5% terwijl Hasselt op hetzelfde niveau zit als Turnhout met 7,5%. Leuven verlaagde zelfs de personenbelasting van 7,5% naar 7%
https://www.turnhout.be/financieel-beleid

De belangrijkste oorzaak van deze minder fiscale inkomsten is dat Turnhout een stad is met veel, heel veel arme inwoners. Tegelijk is Turnhout ook een dure stad. Ik toonde dit in mijn blogs al meermaals cijfermatig aan.

https://wolput.com/2018/04/21/een-gat-in-hun-hand/

https://wolput.com/2014/11/10/turnhout-de-cijfers-achter-de-cijfers/

De fiscale druk werd (nog) niet verhoogd maar zeker ook NIET verlaagd. Met wat minder generositeit voor kunst en cultuur, had die verlaging zeker wel mogelijk geweest.

2) Werken aan Brug 2 (Steenweg op Merksplas) sinds 23/6 beëindigd. Schepen Luc Debondt spreekt in HLN zelfs over een versnelde afwerking. Maar, ook dat is de waarheid geweld aandoen. Immers, zo lezen we in het verslag van de buurtvergadering, zouden de werken duren van 9 april tot einde mei 2018. Er kwam dus zowat 1/3 van de voorziene tijd bij. Dan kan je bezwaarlijk spreken van een versnelde afwerking, dacht ik.

https://www.hln.be/regio/turnhout/brug-2-terug-open-voor-alle-verkeer~aec92b27/?utm_medium=rss&utm_content=Turnhout

https://www.turnhout.be/verslag-buurtvergadering-15-maart-2018

(X) verbloemen : https://synoniemen.net/index.php?zoekterm=verbloemen

Standaard