Geen categorie

Een gat in hun hand !

Afbeeldingsresultaat voor fotos schuldenberg

Ze hebben een gat in hun hand. Een verwijt wat men wel eens maakt aan mensen die omwille van (te) veel impulsieve aankopen en daaraan verbonden persoonlijke leningen, de schulden opstapelen. Het was deze uitdrukking waar ik ook aan dacht toen ik de geldstromen uit 2015, van mijn stad Turnhout, onder ogen nam. Met dank aan De Tijd

https://multimedia.tijd.be/2017/gemeenten/

Turnhout arm maar ook duur

Regelmatig maak ik in mijn blogs de vergelijking tussen Turnhout, Beerse (B) Vosselaar (V) en Oud-Turnhout (OT) Vanaf nu gebruik ik de vermelde afkortingen. Noteer ook dat we met B, V en OT samen een vergelijkbaar aantal inwoners hebben als Turnhout…

Maar liefst -1.635- euro gaf Turnhout, per inwoner uit in 2015. De grootste slokoppen daarvan zijn ZORG -vooral OCMW- (320/inwoner = + 14 miljoen); VEILIGHEID (277/inwoner=12,188 miljoen) en…cultuur (238/inwoner = 10,5 miljoen) Vooral dat laatste bedrag, cultuur, vind ik verschrikkelijk hoog. Temeer omdat Turnhout géén eigen cultuurcentrum (Warande) meer hoeft uit te baten. Die kost werd overgenomen door de provincie! De grote stad Antwerpen met 520.000 inwoners geeft 254 euro/inwoner uit aan cultuur.

V, met 103 euro/inwoner, B 161euro/inwoner en OT met 95 euro zijn cultureel flink wat goedkoper dan Turnhout…
Maar niet enkel cultureel. Inzake veiligheid geeft B 146/inwoner, V 116/inwoner en OT 138/inwoner uit. Waar Turnhout maar liefst 12,2 miljoen uitgeeft aan veiligheid geven B,V en OT samen slechts 5,3 miljoen uit aan veiligheid..

Globaal gaf OT in 2015 -941euro/inwoner uit. Slechts 106 euro meer dan wat we in onze stad enkel al aan de drie topics (zorg, veiligheid en cultuur) besteden
Inzake zorg zijn de cijfers respectievelijk voor B 203/inwoner; V 135/inwoner en OT -ocharme- 72 euro/inwoner.

Vanwaar komt dat geld

Om te beginnen zijn er de inkomsten van de personenbelasting. Met 244 euro/persoon is elke % in Turnhout 32,5 euro waard. Samen goed voor ruim 10,7 miljoen euro. In B is elke % Personenbelasting goed voor 43,2 Euro of totaal 4,8 miljoen. En V heeft een waarde van 47,5 euro voor elke % personenbelasting of een totaal van 3,9 miljoen. Alle cijfertjes opgeteld halen B, V en OT in 2015 ruim 11,6 miljoen euro op en Turnhout 10,7 miljoen.

Er is ook een toelage van het gemeentefonds. Met meer dan 20 miljoen krijgt Turnhout zo 461 euro per inwoner. B krijgt 166 euro/inwoner, goed voor bijna 3 miljoen. V =136 euro/inwoner of bijna 1,5 miljoen en OT krijgt met 168 euro/inwoner 2,259 miljoen binnen. Of samen goed voor 6,7 miljoen.

In eerdere blogs gaf ik al aan dat de welvaartsindex -met 89 punten- in Turnhout erg laag ligt. Zowat 25 punten minder dan Vosselaar (116,75) Ook het gemiddeld inkomen in Turnhout ligt 21% lager dan dat van Vosselaar… Turnhout telde 701 leefloners. B, V en OT samen 81. Het is duidelijk dat enkel al de zorgnood/vraag in Turnhout vele en vele malen groter is…
https://wolput.com/2018/04/15/perspectief/

Fusie ? No pasaran !!

Een fusie is meer dan wenselijk…maar, vermits veruit de meeste inwoners van B, V en OT kortweg no pasaran antwoorden, stel ik voor dat de middelen die Vlaanderen vanuit het gemeentefonds uitkeert aan B,V en OT, integraal naar Turnhout komen.

Met dat extra bedrag van 6,7 miljoen kan Turnhout dan bijkomende incentives uitwerken inzake armoedebestrijding. Ik denk daarbij aan het wegwerken van de (te) grote leerachterstand in het basisonderwijs. Maar ook aan huursubsidies voor de mensen met een erg laag inkomen. Tegelijk kan de stad dan aan elke verhuurder een conformiteitsattest opleggen.

Als dan ook de besparingskam door de uitgaven voor cultuur wil gaan, krijgt mijn stad de nodige extra -financiële- zuurstof.

 

 

Standaard

Een gedachte over “Een gat in hun hand !

 1. raymond sc henkels zegt:

  Beste Dré,

  Op een moment in ieders leven (meen ik – denk ik) komt de moedeloosheid/ontmoediging binnen waaien.
  Mijn grote, grootste waardering voor u, ik hoop dat (bovenstaande) je nooit overkomt.

  Wie durft zijn politieke nek uitsteken???

  Raymond

  Like

Reacties zijn gesloten.