Geen categorie

Allemaal profiteurs ??!

Een lezer van mijn blog https://wolput.com/2023/02/02/592-inwoners-in-turnhout/  reageerde met te stellen dat niet alle migranten profiteurs en lamzakken zijn.

Nu wil ik toch duidelijk zeggen dat ikzelf dat nooit heb gezegd, nooit heb beweerd en  ook nooit zal beweren.

Maar, dat gezegd zijnde, kan ik niet om de vaststelling heen dat er grote, zelfs zeer grote verschillen zijn in de werkzaamheidsgraad van bijvoorbeeld Turnhoutse inwoners van niet Europese herkomst.

En vermits het niet mijn gewoonte is om problemen die zich stellen, maar te verbloemen… Er is immers niets, dat bij vele mensen het wantrouwen meer aanwakkert, dan de indruk dat de problemen niet bij naam mogen worden genoemd. En juist dat is het euvel van de veelal erg linkse media in Vlaanderen

Lage werkzaamheid

Zo is de Vlaamse werkzaamheidsgraad van Belgische mannen  80,3%. Bij de niet-Eu mannen in onze stad is dat 63,6%

Bij de niet-EU vrouwen is de kloof nog groter. Met 44,6% tegenover 75,7% op Vlaams niveau.

Interessant zijn ook de cijfers in de leeftijdsgroepen. Bij de Belgische jongeren tussen 20 en 24 jaar, is 50,4% aan de slag. In dezelfde leeftijdsgroep maar bij niet-EU jongeren is dat 34,2%

De leeftijdsgroep 25 tot 49 jaar, scoort 90,1% voor wie van Belgische herkomst is,  en klokt af op 63% bij de niet-EU’ers.

Hoge werkloosheid

Een lage werkzaamheidsgraad heeft een hoge werkloosheidsgraad tot gevolg. Op Vlaams niveau is deze 2,4% maar voor de niet-Europese inwoners in Turnhout is dat dan weer 10,4%. En voor werklozen, welke van herkomst uit Turkije en Maghreblanden komen zelfs 13%.  https://nl.wikipedia.org/wiki/Maghreb

Wie zich nog verder wil verdiepen in cijfers, verwijs ik naar de lokale integratiescan van Turnhout. https://gsminfo.gemeente-stadsmonitor.be/%24web/Rapporten_outputs/JouwLokaleIntegratiescan/GSM_JouwLokaleIntegratiescan_Turnhout.pdf

Er is niemand die niets kan.

Zo schreef Guy Tegenbos 15 jaar geleden al in De Standaard https://m.standaard.be/cnt/lm1viufa

Anderzijds lijkt het mij een erg moeilijke èn moeizame opdracht om zeer laag geschoolden, kennis, zoals de nodige sociale en technische vaardigheden, bij te brengen om zich weerbaarder te kunnen opstellen op de arbeidsmarkt.

Mèèr dan 1 op 4 werklozen in onze stad hebben de allerlaagste scholingsgraad, wat overeenstemt met enkel lager onderwijs en in het beste geval nog aangevuld met 1e graad van het secundair onderwijs.

Van deze 569 werkzoekenden zijn er 433 van niet-Belgische origine… dat is maar liefst 1 op 3 werklozen (33%) van vreemde origine. Met 136 werklozen van Belgische origine die zo extreem laag geschoold zijn, betekent dat 14%.

Ik heb ook altijd de neiging om te geloven dat er niemand is die niets kan. Omwille daarvan herhaal ik mijn pleidooi wat al vele jaren oud is, namelijk VDAB en OCMW, ga met en voor deze erg laaggeschoolde werklozen, een traject waarin je hun kunnen èn kennen in kaart brengt.

Stel nu eindelijk eens een bruikbaar competentieprofiel op,  waarmee deze werklozen zich kunnen wapenen bij sollicitaties voor een job.

Standaard

2 gedachtes over “Allemaal profiteurs ??!

  1. briers ghislain zegt:

    natuurlijk moet de rva en de vdab beter proberen in te spelen op de noden , maar aan de andere kant moet er ook de wil zijn om kansen te grijpen . En daar heb ik zware twijfels . trouwens, aan de achterkant van de bedrijven , waar in frigo’s en diepvriezers gewerkt moet worden , war er om 2 of 3 uur s’morgens moet gewerkt worden zie je bitter weinig vlamingen werken . En liggen de lonen lager dan voor hen die in een ergomische bureaustoel , in een lokaal met airco , van 9 tot 5 bezig zijn .

    Like

    • Het is effectief een ‘dubbel’ verhaal Ghislain. Kansen zien en grijpen, maar ook en vooral kansen krijgen. En bepaalde jobs willen onze werkloze en werkende Vlamingen ook liever niet meer uitvoeren.

      Like

Reacties zijn gesloten.