Geen categorie

Onwetend kan je niet zondigen

Gazet Van Antwerpen vraagt zich vandaag af Maar 935 Oekraïners aan het werk in Vlaanderen tegenover 24.000 in Nederland: hoe kan dat?

In Nederland,  waren het er deze zomer al 24.000.  Tom Ongena, Vlaams parlementslid voor Open VLD, is van mening, dat VDAB moet nagaan waarom de Nederlandse aanpak meer vruchten afwerpt.

Zoals we dat gewend zijn, speelt VDAB dan een ping pong spelletje in de zin van In Vlaanderen is men niet verplicht zich bij VDAB te melden om werk te zoeken, terwijl in Nederland Werkgevers verplicht zijn, om aan UWV, de Nederlandse versie van VDAB, te melden dat ze een Oekraïense vluchteling hebben aangeworven of dat een Oekraïner hun bedrijf heeft verlaten.

Larie en apekool

Nu is dat simpelweg larie en apekool. En dat weet Tom Ongena zelf ook wel. De reden waarom Nederland succesvoller is inzake tewerkstelling is louter financieel.

Bij ons krijgen deze Oekraïense vluchtelingen een leefloon + kinderbijslag, terwijl ze in Nederland slechts een beperkte som leefgeld krijgen. Vooral dat -grote- financiële verschil -leefloon/leefgeld- is ook volgens Ongena de reden waarom het activeren van Oekraïense vluchtelingen niet zo evident is.

Nu, dat had ik zelf allemaal al netjes uiteen gezet in deze blog van twee maanden geleden. https://wolput.com/2022/08/24/oekraiense-vluchtelingen/ Dus zowel GVA als Tom Ongena hadden zich de moeite kunnen besparen… maar ik weet ook wel dat niet elke politieker mijn blogs leest en onwetend kan men niet zondigen hé 😊

Ik stuurde alvast een mail aan Tom Ongena èn aan Gazet Van Antwerpen. Ik laat jullie graag meelezen in die mail

Geachte Heer Ongena,

Naar aanleiding van het artikel in GVA vandaag https://www.gva.be/cnt/dmf20221016_95634901

Op 24 augustus ll, schreef ik een blog over de problematiek van te weinig van deze vluchtelingen die aan het werk zijn.

De vergelijking met Nederland gaat absoluut WEL op, wat VDAB ook moge beweren.

Het is echt geen kwestie van wel of niet ingeschreven zijn bij VDAB of van het verplicht aanmelden bij het Nederlandse UWV…

Het is UITSLUITEND een kwestie van een erg groot verschil in financiële behandeling van deze vluchtelingen in België en Nederland.

Waar deze in ons land recht hebben op leefloon en groeipakket (kinderbijslag) krijgen ze in Nederland slechts een beperkt leefgeld.

In dat verband verwijs ik ook graag naar een opinie in De Standaard ( DS 15/10 LL) van Zelfa Madhloum U zeker bekend als gewezen woordvoerster van uw partij. https://www.standaard.be/cnt/dmf20221014_97596797

In ons land heeft de overheid snel de geldbeugel (van de werkende en belastingbetalende burger) opengetrokken door zowel leefloon als groeipakket toe te kennen…wellicht mede in de veronderstelling dat de oorlog in Oekraïne slechts van korte duur zou zijn…

Tot slot wil ik u ook nog de meest recente cijfers meedelen van het aantal in ons land geregistreerde vluchtelingen (cijfers t/m 14/10 ll)

Dat zijn er 57.312,waarvan 10.260 jonger dan 18 jaar.

Ik kijk met belangstelling uit naar uw reactie.

Standaard

Een gedachte over “Onwetend kan je niet zondigen

Reacties zijn gesloten.