Geen categorie

Asielcrisis ? Eigen schuld van de overheid !

Begin augustus schreef ik in  een blog, dat in ons landje alle opvangplaatsen voor asielzoekers volzet zijn…https://wolput.com/2022/08/03/volzet/

Hoe komt het toch dat -ondanks dat mensen op straat moeten overnachten, zich dagen na mekaar opnieuw moeten aanmelden in de hoop te worden geregistreerd- ons land zo aantrekkelijk blijft voor asielzoekers ?

Een niet onbelangrijk deel van het antwoord hierop stond de afgelopen dagen te lezen in zowel De Standaard als op VRT nieuws. Zo staat in De Standaard van gisteren, 17/10 ll, het volgende te lezen.

Vooraan in de rij sparren twee jongetjes met kleurrijke mutsen en winterjassen. Hun zichtbaar vermoeide vader vraagt hen rustig aan te doen. ‘Het was onze tweede nacht op straat’, zegt Fonndation Edenabudrien (41), terwijl een van zijn zonen een Superman-beweging maakt. ‘Ik ben wakker gebleven om over mijn vrouw en vier kinderen te waken. Het is moeilijk, we zijn verkouden, maar one love.’

Edenabudrien verliet zijn geboorteland Nigeria rond 2006, waarna hij eerst negen jaar in Italië woonde en vervolgens in Duitsland. Zijn oudste zoon van acht is geboren in Italië , zijn andere zonen van zes en vier jaar en zijn dochtertje van twee in Duitsland. ‘Spricht man hier Deutsch?’, vraagt het zoontje van zes met een vastzittende hoest.

Afgelopen zaterdag vertrok het gezin vanuit het Duitse Lippstadt met de Flixbus richting Brussel, nadat hun asielprocedure in Duitsland op niets was uitgedraaid. ‘Kijk ons hier, we’re back to square one (we zijn terug naar af, red.)’, zucht Edenabudrien. ‘Ik wil dat mijn kinderen hier naar school gaan, maar ik ben bang dat ze ons willen repatriëren naar Nigeria.’ https://www.standaard.be/cnt/dmf20221017_97458379

Asiel(s)hoppers

Dit verhaal toont overduidelijk aan dat ons opvangsysteem steeds meer onder druk staat van mensen die -bij wijze van spreken- gans Europa afreizen om ergens asiel te krijgen. En nog  voor  ze geregistreerd staan al hun eisen stellen zoals Ik wil dat mijn kinderen hier naar school gaan.

Als dit gezin zich kan aanmelden moeten er meteen 6 opvangplaatsen worden voorzien terwijl ze eigenlijk geen recht op opvang in ons land hebben. Maar vooraleer dat antwoord zal worden gegeven, zullen ze wel een hele tijd in het BBB opvanggegeven moeten worden gehuisvest…

Minderjarigen

Ons land trekt ook steeds meer minderjarige asielzoekers aan (vooral ook uit Afghanistan) Daarover verklaarde Bob Pleysier (oud-directeur-generaal-fedasil) aan VRT nieuws op 14/10 ll het volgende :

België doet soms toch wel zijn best om asielzoekers aan te trekken”, vindt Pleysier. Hij verwijst naar het groeipakket dat schoolgaande asielzoekers krijgen. En als voogd van drie jongeren weet hij waarover hij spreekt. “Een Afghaanse jongere ontvangt zo het dubbele van een jaarloon in zijn thuisland. Dan hoef je toch niet verwonderd te zijn als zo iemand met 8.000 euro op zijn rekening zegt dat hij 5.000 euro naar zijn land wil sturen om zijn broer in staat te stellen naar hier te komen.” Pleysier blijft voorstander van ondersteuning van minderjarige asielzoekers. “Maar ik ben tegen verwennerij.”

En dan is er nog de asielprocedure, die vaak erg lang duurt. “Ik ben voogd van drie jongens. Zij zitten al 26 maanden in een opvangcentrum. Hoe kan dat toch! Momenteel duurt het 8 à 9 maanden. Mijn jongens hebben nochtans een eenvoudige asielaanvraag gedaan. https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/10/14/150-man-extra-voor-fedasil-is-een-oplossing-maar-bottlenecks-in/

Wel begrip maar niet dom

Ach, de meeste mensen hebben zeker begrip voor het opvangen van andere mensen die om één of andere gewettigde reden op de vlucht zijn.

Maar diezelfde mensen zijn vooral ook niet dom en weten ook wel dat het in ons land dringend anders moet worden aangepakt !

Standaard

3 gedachtes over “Asielcrisis ? Eigen schuld van de overheid !

  1. Rik zegt:

    Wat mij opvalt is dat onze politici graag dwepen met het beleid dat gevoerd wordt in Zweden, het gidsland bij uitstek, (volgens diezelfde politici) behalve inzake migratie. Net nog een artikel in DeMorgen gelezen met als titel ‘ In plattelandsdorp Hörby staan de radicaal-rechtse Zweden Democraten al 4 jaar aan het roer. En het bevalt de inwoners.’ Zeer interessant en vooral het onderstaand kader met de plannen van de nieuwe Zweedse regering inzake migratie. Ze gaan de asielstroom reduceren tot het EU-minimum, oa door gezinshereniging moeilijker te maken. Asielzoekers met gedragsproblemen (drugs, criminaliteit etc…) het land uit zetten. Nieuwkomers moeten zelfredzaam zijn als ze staatsburger willen worden enz… Waarom, waarom kan dat hier niet? Het enige antwoord daarop is toch politieke onwil?? Mvg

    Like

Reacties zijn gesloten.