Geen categorie

Oekraïense vluchtelingen

In de krant De Morgen van 23/8 ll lees ik in een uitgebreid interview met Jean Marie Dedecker volgende opmerkelijke uitspraak :

Mijn zoon vangt thuis vier Oekraïense vluchtelingen op: ik heb een job voor hen geregeld in een hotel dat personeel zocht. Na een week zaten ze al terug thuis omdat hun loon lager was dan hun uitkering.

Voor een blogger meer dan voldoende om een en ander wat nader te onderzoeken. De vaststellingen die ik deed verwerk ik in deze blog.

*Om te beginnen is het al niet evident om de juiste cijfers van het aantal Oekraïense vluchtelingen te weten te komen. Zo staat op 1/6 ll het volgende te lezen in De Standaard : Vandaag kregen 44.645 mensen een attest van tijdelijke bescherming van wie 28.253 personen meerderjarig zijn, en dus kunnen werken.

De website van de Koning Boudewijn stichting (KBS) citeert op 8/7 ll het cijfer van 40.000 en in de krant HLN van 16/8 ll spreekt men over 50.000 Oekraïense vluchtelingen in ons land.

Vluchtelingen en werk

Hoeveel zijn er aan de slag ? Van de 3.356 ingeschreven werkzoekenden bij VDAB zouden er 543 aan de slag zijn. Goed om weten is dat 30.000 vluchtelingen in Vlaanderen onderdak vonden. Bij het Waalse Forem -13.000 vluchtelingen wonen in Wallonië- zouden van de 1255 ingeschreven werkzoekenden 170 een job hebben ingevuld en van Brussel -7000 vluchtelingen- zijn er géén cijfers bekend.

En bij onze buren

In Nederland zijn per 22/8 ll, 74590 vluchtelingen geregistreerd. Volgens het UWV (UWV staat voor Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen.) hebben per 15/7 ll, ruim 24.000 vluchtelingen werk gevonden.  https://www.uwv.nl/overuwv/pers/persberichten/2022/ruim-24000-vluchtelingen-uit-oekraine-hebben-werk-gevonden-in-nederland.aspx

Verklaring voor opmerkelijke verschillen ?

In België krijgen Oekraïense vluchtelingen recht op een leefloon. Dat bedraagt  per 1/8/22 : 758,64 €voor een samenwonende; 1.137,97 € voor een alleenstaande en 1.537,9 € voor een persoon met gezinslast.

In Nederland daarentegen krijgt men een leefgeld van 260 €/maand per persoon. Dit bestaat uit € 205 voor voedsel en € 55 voor kleding en andere persoonlijke spullen.

Gemeenten kunnen het gehele bedrag uitkeren, maar er ook voor kiezen om het deel voor voedsel of het deel kleding en andere persoonlijke spullen in natura te verstrekken https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/opvang-vluchtelingen-uit-oekraine/ondersteuning-in-nederland/werk-en-inkomen

Voorbeeld : een mama met twee kinderen ontvangt in Nederland dus 3 X 260 €/maand of 780 €. Diezelfde mama met twee kinderen krijgt in ons land het leefloon persoon met gezinslast ofwel 1538 €. Tel daarbij ook nog het groeipakket (kinderbijslag) voor de twee kinderen. Het is dan ook een hele klus om zo iemand te motiveren om te gaan werken aan een loon van nog géén 13 €/uur voor dienstenchequewerknemers.

Een andere oorlog ?

Van de Oekraïense vluchtelingen die nog geen werk hebben gevonden, zijn sommigen psychologisch getekend door het geweld. Anderen moeten voor hun kinderen zorgen, noteert ‘L’Écho’. (Franstalige krant in België)

Voor de vluchtelingen woonachtig in Nederland speelt dat blijkbaar niet of alleszins veel minder. Het lijkt wel of zij uit een andere Oekraïense oorlog komen dan zij die in België worden opgevangen. https://www.hln.be/binnenland/nog-maar-weinig-oekraiense-vluchtelingen-hebben-al-werk-gevonden-in-ons-land~aa2e9494/#:~:text=Van%20de%20ongeveer%2050.000%20Oekra%C3%AFense,intussen%20aangemeld%20bij%20arbeidsbemiddelingsdienst%20VDAB.

Standaard

6 gedachtes over “Oekraïense vluchtelingen

 1. Rik zegt:

  België, het land van melk en honing. Dit alles wordt betaald door een middenklasse die steeds meer slinkt. Bij dat bedrag ‘gezinslast’, zit daar al het Groeipakket bij van €169,79/kind? Is het bruto jaarlijks gezinsinkomen < €32.238 dan komt daar per kind (1á2) nog eens €53,06/kind bij en vanaf 3 kinderen €84,89/kind. En als de kinderen graag een hobby uitoefenen (vechtsport, voetbal, whatever…) wordt dit ook door het ocmw gesponsord. Zo, ik moet nog wat voorbereidingen treffen, ik moet morgenvroeg immers gaan werken…Mvg

  Like

 2. Rik zegt:

  Tja, tel daarbij dan nog het sociaal tarief voor energie etc…Vaak wonen deze mensen in een sociale woning (lage huur ivm laag inkomen) of genieten huursubsidie. Ik ken er persoonlijk die €250/maand huur betalen voor hun sociale woning en elke week naar de lokale voedselbank gaan. Ik heb al meermaals kunnen zien wat er in die pakketten zit als ik hen voorzie van vervoer met de wagen. Tel dit allemaal op en er zijn echt mensen die beter thuis zouden blijven ipv te werken. Let wel, gelukkig bestaat er hulp voor mensen in precaire situaties maar het verschil tussen werken en niet werken is in vele gevallen verwaarloosbaar. De befaamde werkloosheidsval. En net daarboven zitten de mensen die iets teveel verdienen om te kunnen genieten van enig voordeel. En deze groep wordt volgens mij de volgende die te maken krijgt met armoede. Ik vrees voor een sociale catastrofe. Mvg

  Like

  • Van die Oekraïense vluchtelingen zijn er wellicht nog géén gehuisvest in een sociale woning gezien de ellenlange wachtlijsten en hun tijdelijk verblijfstatuut…Voor het overige ben ik het volledig eens wat de werkloosheidsval betreft.

   Like

 3. Luc Van der Schoot zegt:

  Dre,
  u stelt dus terecht vast dat het loon van een dienstencheque werknemer veel te laag is.
  grts

  Like

  • Dag Luc, ik doe in deze blog meerdere vaststellingen. Een ervan is dat ons land een flink en zwaar pakket financiële middelen ter beschikking stelt van Oekraïense vluchtelingen. Een andere vaststelling is dan weer het grote verschil met buurland Nederland, zowel in financiële tegemoetkoming als de bereidheid tot werken. Verder is er de gevolgtrekking dat door de flinke en zware financiële hulp de ‘noodzaak’ om te werken minder aanwezig is, zeker als het lagere lonen betreft. Hopelijk helpt deze toelichting u om alle aspecten, beschreven in deze blog op de juiste wijze te ‘lezen en te interpreteren’.

   Like

Reacties zijn gesloten.