Geen categorie

Arm maar gelukkig

STATBEL, de offciële cijferwebsite van de Belgische overheid doet ook aan wat ze monitoring van leefomstandigheden noemen.

Zo stellen ze in de recente nieuwsbrief de cijfers voor van de meest kwetsbare personen die het steeds moeilijker hebben om rond te komen.

Wat zeggen de cijfers

Sinds het eerste kwartaal 2021, kennen de cijfers een sterke (of minder sterke voor Vlaanderen) stijging in het 2e kwartaal van 2022, voor de drie gewesten en voor het land.

België noteert 16,1% waar dat in 2021 nog maar 11,7% was. Het zal u niet verbazen dat dit Belgische cijfer zwaar beïnvloed wordt door zowel het Waalse als het Brusselse gewest.

Wallonië noteerde 15,8% maar groeide door tot 21,1%

Het Brusselse gewest zat al hoog met 22,5% en stijgt door naar 29,4%

Vlaanderen telde in het eerste kwartaal 2021, 7,4% en staat nu op 10,8%

U weet ook dat Wallonië en Brussel al decennia lang rode PS bastions zijn. Ruim 2,5 jaar geleden schreef ik al in een blog hoe en waarom PS’er Magnette zich zo hardnekkig opstelt, ter verdediging van zijn arme achterban.

Dat is meteen ook de reden waarom hij géén rol wilde opnemen in de Vivaldi-regering. Als partijvoorzitter hield hij immers de handen vrij om ferm en regelmatig op tafel te kloppen voor zijn volk, wat hij zich als minister, laat staan als premier, niet zou kunnen veroorloven !! https://wolput.com/2020/02/19/waarom-pser-magnette-zo-hardnekkig-is/

En dat het Brusselse gewest het meest armtierige gewest is in ons land, wist u ook wel. Waarom dat zo is, beschreef ik met concrete cijfers onderbouwd in een vrije tribune op Doorbraak.  https://doorbraak.be/in-de-belgische-hoofdstad-wonen-bijna-geen-belgen-meer/

Arm, maar toch gelukkig

Deze toename van gerapporteerde moeilijkheden om rond te komen, lijken geen invloed te hebben op het algemene niveau van het geluksgevoel. Dit is vrij stabiel gebleven sinds de eerste meting van de enquête. Respectievelijk 66,5%, 66,3% en 63,3% van de bevolking voelde zich altijd of meestal gelukkig tijdens de eerste 3 kwartalen van de enquête (van Q3 2021 tot Q1 2022), terwijl 65,9% zich altijd of meestal gelukkig voelde in het tweede kwartaal van 2022.

Het is best denkbaar dat dit gelukgevoel mee is ingegeven door het feit dat Walen en Brusselaars zich toch geborgen weten in de voortdurende solidariteit van Vlaanderen èn de niet aflatende druk die hun PS leiders op de federale regering blijven uitoefenen.

Deze beide handvaten, zowat als een eeuwigdurende vergunning op een begraafplaats

Bron : https://statbel.fgov.be/nl/themas/huishoudens/armoede-en-levensomstandigheden/driemaandelijkse-monitoring

Standaard

2 gedachtes over “Arm maar gelukkig

  1. fonne van mechelen zegt:

    Met cijfers kan je alles bewijzen blijkbaar – alleen – de mensen achter deze cijfers worden regelmatig vergeten en zijn er vet mee

    Like

    • Ik heb het gevoel dat je mijn blog en de linken daarin naar enkele vorige blogs alles behalve volledig/aandachtig hebt gelezen Fonne. Ik beweer immers dat de voortdurende solidariteit van de Vlamingen en de aanhoudende druk van hun PS-leiders op de federale regering er net voor zorgt dat ‘de mensen niet vergeten worden” Als je toch ‘last’ zou hebben van de cijfers an sich, gelieve dan uw bezwaren te richten aan Statbel

      Like

Reacties zijn gesloten.