Geen categorie

Veel geld IN de grond

Waar het de rest van deze legislatuur -gezien de hoog oplopende energie- en loonkosten- naartoe zal gaan met de Turnhoutse begroting èn investeringen, is voor mij en voor u wellicht ook, een grote vraag.

Eerder heb ik mezelf al uitgenodigd voor een toelichtend gesprek daarover met schepen Stijnen en de financiële dienst van de stad. Men zoekt naar een geschikt moment…dus wacht ik geduldig af.

Dat er inzake investeringen niet te veel meer mag worden verwacht is volgens mij wel duidelijk. Of en wanneer de Gasthuisstraat, Warandestraat, Otterstraat zal worden heraangelegd…ook dat blijft geduldig afwachten.

Vermijden van overstromingen

Nu zou het fout zijn te zeggen dat er nog niets werd gedaan aan de weg- en straatinfrastructuur in Turnhout, in deze legislatuur

Maar het meeste geld wat daarin al werd geïnvesteerd zit…in de grond. Zo werd -in 2020- gestart met een volledige vernieuwing van de Tieblokkenlaan (industriezone)  nadat er nieuwe riolering werd aangebracht. In dat project was ook de hernieuwing van de fietspaden in deze straat, een deel Slachthuisstraat en tot aan de Zierenbosstraat opgenomen.

Omwille van het vaccinatiecentrum dat op de parking van de vroegere Philips-fabrieken werd geplaatst diende deze fase te worden uitgesteld tot afgelopen zomer.

Aanleg gescheiden rioolstelsels

De werken aan de regenwateras Oost, van de Hoveniersstraat tot het waterbekken aan Broekzijde, zijn vorig jaar al gestart. Vanaf 19 september tot het einde van het jaar wordt er gewerkt in Hoveniersstraat, tussen het centrum en de ring.  Als gevolg hiervan dienen de vrachtwagens die de Turnovawinkels moeten bevoorraden,  enkele maanden via de Otterstraat en de Markt naar de Baron DuFour straat te rijden. Hopelijk niet tijdens het begin en einde van de scholen in de buurt.

Daar komt nog bij dat in de maand september verkeersdrempels worden aangelegd op de kruispunten met de Tijl-en-Nelestraat en de Goswin de Fierlandstraat en met de Maasstraat. Autoverkeer kan drie weken lang geen gebruikmaken van de kruispunten. Er wordt al sinds begin dit jaar gewerkt in de Tijl-en-Nelestraat, de Boomgaardstraat en de Jef Van Heupenstraat. Een klein lichtpuntje: vanaf oktober zouden die werken en die in Nieuwstad achter de rug moeten zijn. En  werken in andere straten in het Oosten van Turnhout, zoals de Oranjemolenstraat, Professor Devochtstraat, werden recent afgerond.

Zinkgaten

Ondertussen zijn in augustus ook de werken gestart voor een nieuwe riolering èn wegdek in de Bareelstraat en de Diksmuidestraat.

De ganse maand augustus werd in functie hiervan ook een deel van de De Merodelei, juist over het spoort, afgesloten.

Trouwens, over de De Merodelei gesproken. Deze straat diende de afgelopen maanden al meermaals te worden afgesloten wegens het ontstaan van grote zinkgaten.

Zo ter hoogte van de stelplaats van De Lijn, later een beetje verder op het fietspad en in mei dit jaar nog ter hoogte van…de Bareelstraat.

Deze ochtend merkte ik alweer een zinkgat, naast het fietspad, eveneens ter hoogte van….de Bareelstraat. Hoezo ? Was dat daar in de maand augustus ook al niet afgesloten.

Dat de werkzaamheden zoals in de industriezone, vooral wat de fietspaden betreft, of in het oosten van onze stad meer dan noodzakelijk zijn, staat buiten kijf.

Dat de wegenis in het centrum van Turnhout er ellendig bijligt, dat er kilometers stoepen erbarmelijk bijliggen…ik heb het al herhaaldelijk aangehaald in mijn blogs…

Maar zolang er zoveel zinkgaten moeten worden dichtgemaakt, -enkel al op de De Merodelei- blijft onze stad tè veel geld versmossen IN de grond, zonder aan een structurele oplossing te werken.

Het is als water naar de zee dragen

Standaard

3 gedachtes over “Veel geld IN de grond

 1. fonne van mechelen zegt:

  Alleen dit – vraag eens aan even kritische bewoners van andere steden en gemeenten of het daar beter is

  Like

  • Maar Fonne toch…wat voor een reactie/boodschap -alweer- alsof jij niet weet dat ik in Turnhout woon, leef, mij inzet als vrijwilliger, blogs schrijf, mij in het verkeer en samenleving beweeg, met de fiets, met de auto sporadisch en te voet…en nog zo veel meer. Deze stad en wat er waait en draait ligt mij uiteraard dan ook nauw aan mijn hart. Net zoals de mensen die hier wonen en steeds weer met belangstelling naar mijn blogs uitkijken ! Daar schrijf ik over, over deze stad. Daar schrijf ik voor, voor de inwoners van deze stad. Om dat te kunnen doen hoef ik ook helemaal niet ‘op consultatie’ te gaan in andere dorpen of steden… Maar het staat u helemaal vrij om dat wel te doen ! Misschien is voor u nu wel het ogenblik aangebroken om een eigen blog te beginnen. Dan kan je schrijven over wat jij wil, over wat jij belangrijk of relevant vindt, zonder dat iemand anders zich moet komen moeien met de onderwerpen of thema’s die jij wenst te belichten…

   Like

 2. Rik zegt:

  Goedemorgen, wat mij het meeste stoort is dat het meestal zo lang duurt eer men uiteindelijk een zinkgat of putten in de weg repareert. In de Nonnenstraat hebben wel 3 maanden lang nadarhekken rond zo’n zinkgat gestaan. Resultaat, maandenlang 3 parkeerplaatsen die niet benut konden worden en uiteindelijk blijft het een gevaarlijke situatie tot de boel is opgelost. De talloze putten in het wegdek ter hoogte van het Kaartenmuseum moeten elk jaar opnieuw gevuld worden, wanneer doen ze dit eindelijk eens op de juiste manier? Dat moet toch handenvol geld kosten en uiteindelijk is het gewoon wat gebricoleer waardoor die problemen zich telkens op dezelfde plaatsen weer voordoen na verloop van tijd. Er is ooit een filmpje getoond op het nieuws waarin enkele werkmannen met een emmer en een troffel enkele putten gingen dichten op de E314 te Geel. Aan die werkwijze doet de stad Turnhout mij vaak denken. Let wel, ik heb het niet over de rioleringswerken die de laatste jaren her en der plaatsvinden. Dat was/is dringend nodig en het werd tijd dat dit aangepakt werd/wordt. Grtz

  Like

Reacties zijn gesloten.