Geen categorie

Met de neus op de feiten -4-

De Vlaamse ministers bakkeleien over een Vlaams energiepact, wat moet tegemoet komen aan gezinnen en bedrijven.

Wat zal het worden ?

Gaat de Vlaamse regering voor een uitbreiding èn verhoging van de jobbonus. Bart Somers wil dat 40% van de Vlaamse werknemers hiervan kan genieten. Tot iedereen die een loon heeft van maximaal 3.000 euro bruto.

CD&V dan weer, wil zijn fout inzake de indexatie kinderbijslag -groeipakket genoemd- rechtzetten en opnieuw telkens 2% indexeren èn de voorbije indexverhogingen inhalen.

Impact verhoging kinderbijslag

Ik ben even nagegaan wat de impact kan zijn voor de stad Turnhout- als de kinderbijslag het zou halen. Hoeveel gezinnen zijn dan betrokken partij ?

37,1% zijn alleenwonenden en 27,4% zijn een paar zonder kinderen. Verder is 6,1% een paar met enkel meerderjarige kinderen en zijn er 3,9% éénoudergezinnen met enkel meerderjarige kinderen. Of en hoeveel van deze meerderjarige kinderen nog rechthebbende zijn op kinderbijslag, kan ik niet uitmaken.

Er zijn dus maar een goeie 25% van de Turnhoutse gezinnen die één of meer minderjarige kinderen hebben.

Onderstaande tabel geeft per leeftijdsgroep in Turnhout het % Belgische, EU(niet Belgen) en niet-EU herkomst

Spijbelkampioen

Bekeken naar de woonplaats van de leerlingen in het gewoon secundair onderwijs is het spijbelgedrag het grootst in Herentals en Turnhout. Respectievelijk zijn er in deze steden 58,3% en 59% van de leerlingen die afgelopen schooljaar géén enkele halve dag ongewettigd afwezig waren.

En wat zijn de cijfers van niet-spijbelaars, in de gemeenten die deel uitmaken van de (stads)regio in transitie ? Beerse = 78,2% NIET spijbelaars; Kasterlee telt er 62,7%; Lille = 75,3%; Oud-Turnhout = 68,7% en Vosselaar = 77,6%

In de andere steden met een centrumfunctie, zijn de cijfers als volgt : Mol = 66,4% NIET spijbelaars; Hoogstraten = 65,7%; en Geel = 65,4%

Als je de cijfers van het aantal vreemdelingen van niet-Europese herkomst bekijkt, is er ook wel correlatie (samenhang) met de cijfers van een gebrekkige schooldiscipline. Vooral in Turnhout en Herentals.

Bron : provincies.incijfers.be

Standaard

2 gedachtes over “Met de neus op de feiten -4-

  1. Rik zegt:

    Het is vrij duidelijk welke groep hier weer het meest van de indexatie van het groeipakket zou kunnen genieten. Als je ziet hoeveel sociale voordelen sommige mensen krijgen, zijn we echt wel op het punt aanbeland dat werken inderdaad niet meer loont. Al jaren wordt dit gescandeerd maar nu met de energiecrisis is dit dus geen loze kreet meer. Alleen al het sociaal tarief op energie is een enorm voordeel tegenover degenen die hier geen aanspraak op kunnen maken. Let wel, er zijn veel mensen die met al die sociale hulp gelukkig nog een enigzins fatsoenlijk bestaan kunnen leiden en dat is onze maatschappelijke plicht om die mensen te helpen. Maar de echte werkonwilligen, de mensen die enkel hun hand ophouden, degenen die alles waar wij voor staan verloochenen, die hebben mijns inziens geen recht op hulp. Het moet van beide kanten komen en dat is gezien de cijfers gepubliceerd in vorige blogs van jou, Dré, zeker niet het geval. Mvg

    Like

Reacties zijn gesloten.