Geen categorie

Kuitenbijter

Zowat elke dag krijg ik een mail toegestuurd van Apache. Heel vaak hebben ze het over bouwdossiers en de link van bouwbazen met politici.

Geen gelegenheid laat Apache onverlet om te wijzen op de link van de Antwerpse NVA met één of meerdere bouwpromotoren.

Zo ook vandaag en uit de mail blijkt dat de hoofdredacteur van Apache -Karl van den Broeck- zijn dada mocht doen bij Terzake. Goed om weten is dat deze hoofdredacteur de partner is van Astrid Wittebolle, sinds 2011 schepen voor de partij groen in Turnhout.

Over Turnhout gesproken…

Voor zover ik kan nagaan -vermits ik geen abonnee ben kan ik op de website van Apache niet alles lezen- is er geen dossier over een link van bouwbazen met politici in onze stad Turnhout.

Oef…gelukkig maar, alhoewel

Ik ben nog eens de historie van de ontwikkeling van de Le Bon site in de Turnhoutse Victoriestraat gaan opzoeken. Tien jaar geleden, op Donderdag 19 april 2012 om 21:25,  schreef GVA daarover : Daniël Le Bon, eigenaar van de gelijknamige parking in de Victoriestraat/ Gasthuisstraat en nagenoeg alle panden rond die parking, loopt al enkele jaren rond met plannen om de parking ondergronds te brengen en daarboven extra winkelruimtes te bouwen. Door allerlei factoren heeft de realisatie wat op zich laten wachten, maar nu lijkt er toch eindelijk schot in de zaak te komen.

In oktober 2014 bleek dat dit project in ontwikkeling de naam Victoriehof meekreeg. Maar de socio-economische vergunning, die hiervoor nodig was, werd door de stad geweigerd aan  AG Real Estate. Deze gingen in beroep  tegen, deze weigering en zo werd de stad Turnhout overruled door toenmalig Vlaams minister van Economie Philippe Muyters die wel zijn handtekening zette voor deze plannen.

Op Donderdag  23 oktober 2014 om 09:36, schreef Guy Van Nieuwenhuysen daarover in een artikel in GVA het volgende : Het stadsbestuur, dat de regisseur van deze ontwikkelingen wil blijven en vreest voor een project dat de draagkracht van de stad overstijgt, had AG Real Estate een socio-economische vergunning geweigerd. Critici zagen daarin de hand van vastgoedmakelaar Peter Heeren, de man achter Turnova, die wel eens als de echte burgemeester van Turnhout wordt omschreven. https://www.gva.be/cnt/dmf20141023_01337246

Geweer van schouder veranderen

De vreugde om het nieuwe stadsproject Victoriehof was maar van korte duur. Immers op 24/12/2014 lezen we in GVA dat de stad een procedure start bij de Raad Van State tegen dit project. Alhoewel voorspeld volgens sommigen bleek dit voor ondermeer Unizo toch wel een complete verrassing, vermits Nog maar enkele weken geleden tekenden het stadsbestuur en ondernemersorganisatie Unizo een intentieverklaring om samen het investeringsklimaat in de stad te verbeteren en het winkelhart van Turnhout te versterken.

Daardoor had het stadsbestuur minstens de indruk gewekt dat hun visie over de gelijktijdige ontwikkeling van twee grote woon- en winkelprojecten in het centrum -in positieve zin- gewijzigd was.

Deze beslissing van de stad Turnhout, om naar de raad van state te gaan, was dan ook louter een vergiftigd Kerstgeschenk voor het Victoriehof.

Alhoewel ik als bloggerke niet de journalistieke mogelijkheden heb om, -zoals Apache dat graag allemaal doet in Antwerpen en andere steden- het allemaal grondig uit te zoeken, twijfel ik er niet aan dat Peter Heeren de stad heeft gedwongen om naar de raad van state te stappen.

Als privépartner in het Turnovagebeuren had hij de stad, als publieke partner in deze PPS-constructie immers in de tang, omdat de stad absoluut de stedelijke academies in Turnova moest realiseren…

Goed om weten is dat de overheid eerder Peter Heeren ook al tegemoet kwam, voor de realisatie van het XXL Winkelpark langs de Steenweg Op Gierle.

Broodjeaapverhaal

Het verhaal dat Heeren het hele schepencollege mee op sleeptouw heeft genomen naar Barcelona op city-trip, om hen duidelijk te maken dat de stad mordicus de ontwikkelingen op de Le Bon site moest tegenhouden, heb ik altijd afgedaan als een urban legend, of op zijn Hollands, als een broodjeaapverhaal.

Nu ja, ik besef al heel lang, er kan er maar één Heer-en meester zijn in een stad als Turnhout. https://wolput.com/2015/03/04/heer-en-meester/

De blog die ik in januari vorig jaar schreef over het Heeren imperium heb ik ook aan Apache gestuurd. Maar, u raad het al, zelfs géén ontvangstbevestiging gekregen. https://wolput.com/2021/01/26/het-heeren-imperium/

Ondertussen lees ik in het Belgisch Staatsblad dat op het adres Turnovatoren 16 bus 1 in Turnhout, al 52 ondernemingen geregistreerd staan, NV’s en BV’s, allemaal gelinkt met het Heeren imperium. Met bovendien enkele ronkende namen van firma’s als ‘Kippenbout BV; Hen NV; Hoen NV; Haan BV en De Winkel NV

Of die veelheid van BV’s en NV’s binnen dezelfde ‘Heeren groep’ te maken hebben met risicospreiding dan wel met fiscale optimalisatie is ook voor mij een vraag.

Enkel al met alle teksten van de oprichtingsakten/statuten kan je enkele staatsbladen vullen.

Zou de hoofredacteur van Apache, dan overal en altijd toch niet de kuitenbijter zijn waarvoor hij zich graag laat doorgaan zoals in Antwerpen

Nieuwe toekomst

3 jaar geleden kwam de Le Bon site in handen van N3X Vastgoed uit Turnhout. Zo kreeg deze site een nieuwe toekomst en mag Turnhout 24 nieuwe winkels verwachten.

Het is wellicht een beetje bang afwachten of de nooit geziene energiecrisis en een mogelijke economische recessie, deze plannen niet te zeer zal dwarsbomen.

Standaard

3 gedachtes over “Kuitenbijter

  1. Rik zegt:

    Dag Dré, het verhaal dat destijds bij de inwoners van Turnhout de ronde deed was dat Heeren het niet kon verdragen dat Lebon hem in snelheid zou pakken met de ontwikkeling van de Le Bon site en zodoende het Turnovaproject in de schaduw zou komen te staan. Toen begon het gelobby. Het heeft immers wat voeten in de aarde gehad eer de werken aan Turnova gestart werden. Zo’n (politieke?) spelletjes houden op die manier de economische ontwikkeling van onze stad tegen. Het draait uiteindelijk altijd maar om één vraag bij types zoals Heeren, nl, wie heeft de grootste?

    Like

Reacties zijn gesloten.