Geen categorie

Turnhout steeds diverser

Recent werden de data op de website https://provincies.incijfers.be/dashboard/dashboard inzake Rapport Bevolking en Huishoudens Turnhout aangepast met de cijfers per 1/1/2022.

Het moment voor mij om ook mijn lezers in kennis te stellen van de belangrijkste gegevens.

De totale Turnhoutse bevolking is goed voor 46.466 inwoners. 28.943 van hen zijn inwoners van Belgische herkomst -= –(min)365 tegenover 1/1/2021– en 17.524 zijn inwoners van vreemde origine of +(plus) 853 tegenover 1/1/2021.

Grote woonprojecten zoals deze op de Turnova site hebben duidelijk niet kunnen beletten dat de stadsvlucht nog altijd groot is in Turnhout

Het percentage inwoners van vreemde origine, wat nog 36,2% was vorig jaar is nu al opgelopen tot 37,7% of + 1,5%

Sinds het jaar van de grote vluchtelingencrisis -2015- is de bevolking van Belgische origine afgenomen met –(min) 2.330 inwoners terwijl het aantal inwoners van vreemde origine toenam met +(plus)6.047.

Het Jaar 2030 is kantelpunt

Aan het groeitempo van enerzijds het aantal mensen van niet-Belgische origine en de afname van het aantal inwoners van Belgische herkomst, is het duidelijk dat het jaar 2030 het kantelpunt zal vormen.

In dat jaar zullen er wellicht evenveel inwoners zijn van vreemde-  als van Belgische origine. Het totaal aantal inwoners zal dan kort bij de 50.000 hangen.

Is dat erg

Dit hoeft niet erg te zijn voor onze stad, maar dan wel indien aan twee voorwaarden zal worden voldaan

*dat iedereen van de nieuwkomers, zijne kost waard zal zijn. Met andere woorden, aan het werk zal zijn en niet afhankelijk van leefloon en/of sociale zekerheid.

In dat verband even volgende cijfers meegeven : de recente cijfers leefloon leren ons dat er 626 leefloongerechtigden waren in april 2022, waarvan 254 Belgen. 60% van de lln zijn dus van vreemde herkomst.

Wat werkloosheid betreft in onze stad is 55% van de werklozen van vreemde herkomst.

Deze cijfers zijn alvast NIET het goeie uitgangspunt om te beantwoorden aan de voorwaarde dat alle nieuwkomers hunne kost waard moeten zijn.

*Een tweede zeer belangrijke voorwaarde is dat alle nieuwkomers zich schikken naar en respecteren wat van openbare orde is. Anders gezegd : alle wetten en reglementen accepteren en ze ook toepassen, zoals bvb het (en alle) verkeersreglementen en bepalingen. Maar evenzeer ook te voldoen aan de Belgische leerplicht die ook van openbare orde is.

En voor hen die nu op het puntje van hun stoel zitten : ook voor autochtonen is dit een must.

Voor mezelf zijn deze twee voorwaarden het belangrijkste omdat ik denk dat dan heel het normen- en waardendebat eveneens een positief gevolg zal krijgen !

Het voornoemde rapport bevat uiteraard heel wat meer cijfergegevens. Zo wil ik jullie graag de Top 5 meegeven van de herkomstnationaliteit  in onze stad. 1) 4.471 Nederlanders; 2) 2.389 Roemenen; 3) 1.766 Marokkanen; 4) 725 A1fghanen en 5) 620 uit de Sovjet-Unie

Zoals eerder al vermeld wonen er nog 28.943 inwoners van Belgische herkomst in Turnhout.

De tabel Belgische, EU (niet -België) en niet-EU herkomst per leeftijdsgroep, in % ten overstaan van de gehele leeftijdsgroep toont erg duidelijk aan dat de nabije toekomst van Turnhout, diverser zal zijn dan ooit.

Standaard

4 gedachtes over “Turnhout steeds diverser

 1. Rik zegt:

  Dag Dré, het is vandaag monumentendag. Uit nieuwsgierigheid ging op de site monumentendag.be eens kijken wat we zoals in Turnhout kunnen bezoeken op deze dag. En hoera, er is blijkbaar één ‘monument’ geopend voor publiek vandaag, namelijk het Centrum Arrahmaan (een moskee) in de Otterstraat. Het kantelpunt is volgens mij al bereikt. Zijn er nu echt geen andere monumenten in Turnhout, een Vlaamse centrumstad, of is hier ook al sprake van oikofobie? (de weerzin voor het eigene, de natie, de Vlaamse identiteit) Mvg

  Like

 2. Rik zegt:

  Inderdaad, een recent gebouw. Daarom dat het woord monument bij mijn reactie tussen aanhalingstekens staat. Bij uw cijfers staan als grootste groep nieuwkomers in Turnhout, 4471 Nederlanders. Toch dragen deze Nederlanders hun steentje bij aan de ‘kleur’ van onze stad daar het echt begint op te vallen dat velen onder hen zwarten zijn, al dan niet van oorspronkelijk Surinaamse afkomst. Nieuwe bewoners in mijn buurt en interimmers op mijn werk bevestigen dit gedeeltelijk. Cijfers geven niet altijd een duidelijk beeld van de realiteit en vaak gaat het toch mbt migratie over het visuele gegeven in steden en het ‘aanvoelen’ van. Waarbij ik niet wil gezegd hebben dat uw cijfers niet kloppen, in tegendeel deze zijn steeds zeer goed onderbouwd en gedocumenteerd waarvoor dank.

  Like

  • Ele Nederlander die zich bij onze dienst bevolking laat inschrijven, ongeacht zijn herkomst (Afrikaans, Aziatisch, Maghreb…) maar die de Nederlandse nationaliteit bezit, zal ook als Nederlander worden geregistreerd…

   Like

Reacties zijn gesloten.