Geen categorie

Met de neus OP de feiten (1)

Een feit : De politieke partij van Eric Vos (TIM) wil dat de stad 1,4 miljoen besteed aan een energie-relanceplan. Goed om weten is dat in de periode van 5 jaar, waarin Vos burgemeester was van Turnhout, er 4.506 vreemdelingen in Turnhout kwamen wonen en 1.945 Belgen de stad hebben verlaten.

Wat het aantal werklozen betreft : 2.813 per 1/1/2014 waarvan 1.693 Belgen en 1.120 van vreemde origine, en bij het einde van zijn bewind (12/2018) er 2.557 werklozen waren, waarvan 1.268 (-425) van Belgische en 1.289 (+169)  van vreemde origine.

Het aantal leefloners van niet-Europese origine nam toe met 500% in diezelfde periode. Van 85 tot 433. Het aantal Belgische leefloners was in 1/2014; 231 en in december 2018, 233 (+2)

Gevolg van dit alles is een ernstige collectieve verarming in onze stad van bijna 5%…Welvaartsindex was 99/100 in 2014 en 95/100 in 2018 !

Vanmiddag kreeg ik nog te horen van een dame, terwijl ik een koffie nuttigde op het terras in Turnhout en België geven ze alles weg aan vreemden…

Gevolgen werken nog steeds door

Een feit : Het aantal inwoners van vreemde origine blijft nog steeds toenemen, ondermeer als gevolg van de gezinshereniging. Vorig jaar, tussen 01/01/2021 en 31/12/2021 werden 490 inschrijvingen op basis van gezinshereniging opgestart Maar ook de actuele werkloosheidscijfers in onze stad blijven zorgen baren. Of zouden dat tenminste toch moeten doen bij onze schepen van werk.

Sinds afgelopen jaar -augustus 21 t/m augustus 22- tellen we in Turnhout slechts 51 werklozen minder. Slechts 51 werklozen minder in een jaar waarin de arbeids- en vacaturemarkt gloeiend heet stond !!! In die periode zijn er -98  werklozen van Belgische origine minder en +47 van vreemde origine meer…

Ik kan dus stellen dat het aantal werklozen van Belgische origine sinds januari 2014, verminderde met bijna -700 en er een toename is van +79 werklozen van vreemde origine.

Altijd nuttig om deze evolutie op wat langere termijn te bekijken !

Bloggen blijft succesvol

Een feit : Bij het begin van dit jaar nam ik me voor om minder blogs te schrijven en ben daar ook in gelukt. Ik mikte op zowat 2.000 lezers per maand.

Maar per einde augustus mocht ik al ruim 25.500 lezers verwelkomen. Onverhoopt, waarbij vooral de blogs in de maanden juli en augustus het bijzonder goed hebben gedaan. Meer dan 8.100 bezoekers, met toppers van 708; 419; 412; 352 en 345 unieke lezers.

Vooral de cijferblogs -zoals deze wellicht ook-over het waaien en draaien van onze samenleving scoren nu al sinds 2015 erg hoog.

Blijven doorgaan is de boodschap.

Bronnen https://arvastat.vdab.be/ https://stat.mi-is.be/nl/dashboard/leefloon_nationaliteit?menu=linecharts

Standaard

8 gedachtes over “Met de neus OP de feiten (1)

 1. fonne van mechelen zegt:

  Dré ik hoop van ganser harte dat jij (en wij) in onze – zij het heel relatieve – welstand kunnen verder leven – het zal hopelijk “onze tijd” wel duren – en dat wij op die manier nooit “meer” (want ooit tijdens de oorlogen in onze landen waren de Vlamingen dat wel) ergens “mensen van vreemde origine” moeten worden – op de loop voor geweld en armoede – misschien kunnen wij NU beter blij zijn van onze – nogmaals heel relatieve – welstand te MOGEN meedelen – waar ik nu “op de man” speel zou ik niet weten en ik hoop dan ook dat mijn positieve ? reactie deze keer WEL door de mazen van de blog kan glippen – met dank bij voorbaat (en nog beleefd ook, toch?)

  Like

  • 1) De Belgen die onder de oorlog naar bijvoorbeeld Nederland zijn gevlucht kregen daar géén bed/bad/brood opvang à rato van 60€/dag/persoon en al zeker géén leefloon na erkenning als vluchteling zoals nu wel het geval is. Zo hebben Oekraïeners (reeds 50.000 in ons land) allemaal recht op leefloon. Ons buurland Nederland betaald slechts een leefgeld van 280 €/maand/persoon. Er zijn dan ook veel meer oorlogsvluchtelingen aan het werk. Maar ook daarover schreef ik recent een blog : https://wolput.com/2022/08/24/oekraiense-vluchtelingen/
   2) In een vorige blog maakte ik al duidelijk dat onze sociale zekerheid steeds zwaarder onder druk komt te staan, vermits solidariteit zonder grenzen niet kan blijven bestaan. Er komen steeds meer mensen in ons land terecht die wel recht hebben op gezondheidszorg maar er niet hebben toe bijgedragen !! Bij deze de blog ‘bezorgd om kosten zorg’ https://wolput.com/2022/08/21/bezorgd-om-kosten-zorg/
   3) misschien jij wel, maar ik kan niet begrijpen dat de werkloosheid in onze stad, die nu voor 55% bestaat uit werklozen van vreemde origine, in een periode waarin de arbeidsmarkt en de vacaturemarkt onder hoogspanning staat, maar met minder dan mondjesmaat afneemt. De voorbije twaalf maanden waren er in Turnhout meer dan 4.500 vacatures, enkel en alleen bij VDAB. (waarvan er nog ruim 750 openstaan) Totaal spreken we zelfs over bijna 30.000 vacatures…
   4) ik weet het niet voor u Fonne, maar van mezelf weet ik dat ik gedurende bijna 42 jaar enorm veel solidariteit heb betaald via de RSZ en de belastingen. Als ik dan vandaag moet vaststellen dat ik telkens, amper 1% netto ontvang van 2% indexaanpassing…dan blijf ik ook nu nog steeds flink bijdragen aan die solidariteit…als gepensioneerde. 690 €/maand neemt de overheid van mijn pensioen ‘tot zich’ om anderen, die niet of nog niet hebben bijgedragen, ‘te helpen’. Meer bepaald 117 € voor Z.I.V; 87,84 € solidariteitsbijdrage en 485,26 € aan fiscaliteit…Om met een gekend spreekwoord te eindigen Fonne : de kruik gaat zolang te water tot ze barst… Nogmaals, ik spreek voor mezelf, maar mijn solidariteit is door de ‘overheid’ al lang genoeg gebruikt als een benjisprong…maar de rek is er nu wel uit hoor !

   Like

 2. Rik zegt:

  Beste, ik ben ooit uitgenodigd voor een gesprek met Erik Vos, toen in functie als burgemeester. Tijdens dat gesprek werd hij opeens laaiend enthousiast over het feit dat er meer en meer mensen (lees: van vreemde origine) in Turnhout kwamen wonen en hij zodoende meer financiële middelen kreeg van de overheid. Toen ik repliceerde dat hij met die extra toelagen nog steeds op termijn veel minder zou overhouden ondanks deze toename, keek hij me verbijsterd aan. Ah ja, zei ik, je haalt enkel armoede naar Turnhout. Die mensen zijn hulpbehoevend en uiteindelijk enkel een kost voor onze stad. Hij was het daar niet mee eens. Nou, dat resultaat zie je dus elke dag in onze straten. Ik kom meer en meer mensen tegen die zeggen dat ze hun oude dag niet in Turnhout (België) gaan doorbrengen. En ja, mijn partner en ik zijn die gedachte ook genegen. Mvg

  PS. Beste heer Van Mechelen, ik ben het volledig met u eens wat oorlogsvluchtelingen betreft. Maar al de rest, die illegalen en economische gelukszoekers horen hier niet thuis. Ik neem het ‘de politiek’ kwalijk dat ze dit probleem niet aanpakken, laten etteren. En het is net dit beleid dat de opvang voor de echte oorlogsvluchtelingen onderuit haalt, er geen begrip meer is van de gewone man id straat. En wie is hier nu het grootste slachtoffer van?? Inderdaad, die sukkelaar op de vlucht voor oorlog. Mvg

  Like

 3. Rik zegt:

  Dag Dré, ik ben het eens met dhr Van Mechelen wat betreft hulp aan oorlogsvluchtelingen en dit door middel van bad/brood/bed. Wat de Oekraïeners aangaat ben ik meer voor de aanpak in Nederland. En inderdaad, zoals je al aangaf in een eerdere blog, dit stimuleert mensen om te gaan werken en zodoende uiteindelijk bij te dragen aan het land van opvang. Mvg

  Like

 4. Wim Moonen zegt:

  Dre;

  Altijd al geweten dat Vos niet de goede burgemeester was. Ik heb hem, tijdens zijn legistatuur, zelfs eens aangesproken over het feit dat er zoveel vreemdelingen in onze stad aanwezig waren. Zijn antwoord was toen, dat is toch goed, hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Van die vreugd heb ik toen niet veel gezien. Wat ik wel gezien heb is, dat er tijdens zijn verkiezingsprogramma, voor de volgende gemeenteraads verkiezingen, Heel wat namen van vreemde origine op zijn kiezerslijst stonden. Als je, als echte Turnhoutenaar, al beroep moet doen op mensen van vreemde origine om aan stemmen te geraken, vind ik dat een reactie van twijfel over zijn beleid. Het zal wel zijn bedoeling zijn geweest om terug burgemeester ye worden, wat gelukkig niet gelukt. Ik hoop van harte, dat het hem nooit meer lukt.

  vanuit Mailhttps://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=550986 voor Windows

  Like

Reacties zijn gesloten.