Geen categorie

Wie werkt voor vrouw en kind…

digibieb Jan de Waal on Twitter: "Wie werkt voor vrouw en kind En wordt  door hen bemind? 't Is Vader 'n jaren 20 spreuk Geschiedenisgehalte  #vaderdag https://t.co/IEQbq8GYlB" / Twitter

In haar regeerakkoord stelt de nieuwe Vlaamse Regering een nieuwe werkzaamheidsdoelstelling van 80% voorop.

Volgens de databank ‘provincies in cijfers’, zijn we daar in Turnhout en andere centrumsteden, nog ver van verwijderd. (meest recente cijfers zijn deze van 2019)

Turnhout en de anderen

In de leeftijdsgroep 15 tot 64 jaar, is in Turnhout 66,2% werkend. In absolute aantallen 18.945 personen. De werkloosheid beloopt 7,5% in 2019. Met dat cijfer staat Turnhout op de voorlaatste plaats van de 13 centrumsteden en doet enkel Antwerpen, met 8,9% het nog slechter.

De verhouding werkenden ten overstaan van de gehele bevolking betekent dat in Turnhout slechts 41% van de inwoners ook werkende is. Samen met Sint-Niklaas bezet Turnhout zo de 4e (laatste) plaats in de 13 centrumsteden. Antwerpen klokt af op 39,1%, Genk op 38% en Oostende op 39,1%

Regionale cijfers

Beerse (8.434) + Vosselaar (5.210) + Oud-Turnhout (5.863) tellen samen 19.507 werkenden op een totale bevolking (2019) van 42.949. Turnhout heeft in 2019 dus 18.945 werkenden op een bevolking van 44.727…ach, ik zou dat beter allemaal niet in een blog vatten. Het geeft immers alweer munitie tegen een fusie…maar , just is just

Om u een idee te geven van de verhouding werkenden/totale bevolking ook de cijfers uit de regio : Beerse = 46,3%; Vosselaar = 45,4%; Oud-Turnhout = 41,2%; Kasterlee = 46%; Lille = 46,7%

Wat het percentage werkenden betreft in de regio : Beerse =71,5%; Vosselaar = 72,3%; Oud-Turnhout = 69,5%; Kasterlee = 72,3% en Lille = 71,1%

Ik moet er geen tekening bijmaken om duidelijk te maken dat het lage percentage in Turnhout ook een invloed heeft op de inkomsten inzake aanvullende personenbelasting, de welvaartsindex, armoede, enz. …

Elastiek

Maar, om ooit aan 80% werkzaamheidsgraad te komen zit er best nog heel wat rek in onze stad. Zo blijkt dat 26,3% van de Turnhoutse bevolking op beroepsactieve leeftijd, helemaal niet beroepsactief is. Een groot onontgonnen potentieel dus. Genk = 33,4%: Oostende = 29,8%;Antwerpen = 29,3% en Leuven = 28,3%.

Wat Turnhout absoluut NIET mag doen is achterover leunen en denken dat het allemaal nog niet zo erg is. Ik doe nogmaals een oproep om dringend een overleg op gang te brengen tussen Stad; VDAB en werkgevers.

Inhoudelijk deed ik eerder al suggesties in mijn blogs zoals https://wolput.com/2021/11/06/klaar-voor-de-toekomst/ evenals in deze blog https://wolput.com/2021/11/12/versnelling-hoger-schakelen/

https://provincies.incijfers.be/dashboard/dashboard

Standaard

Een gedachte over “Wie werkt voor vrouw en kind…

  1. briers ghislain zegt:

    Wie werkt voor vrouw en kind , word door het regime niet bemind : hij betaalt zich blauw aan groene taksen , om de “nieuwkomers ” te leggen in de watten .

    Like

Reacties zijn gesloten.