Geen categorie

Opnieuw…

Wat is het verschil tussen medische en niet-medische mondkapjes? - MAX  Vandaag

Het is duidelijk, we moeten opnieuw meer het mondmasker gaan opzetten. Het aantal besmettingen blijft, net zoals het aantal ziekenhuisopnames maar stijgen.

Vorige zondag nog trok de Antwerpse provinciegouverneur aan de alarmbel met haar mededeling dat ‘Antwerpse coronacijfers zijn slecht: gouverneur Cathy Berx wil strengere maatregelen in provincie’
Maar zij zou, vooraleer over te gaan tot strengere maatregelen, het overlegcomité van vandaag woensdag, afwachten.

Of de ondertussen afgekondigde maatregelen voor haar volstaan, weten we dus nog niet. Maar ik wil u en haar alvast meegeven dat in week 45 -dit is de week van maandag 8 november tot zondag 14 november- in Vlaanderen 71 mensen per 100.000 inwoners werden opgenomen in het ziekenhuis.

In de provincie Antwerpen zijn er dat 13, evenveel als in Brussel en in de provincie Luik zelfs 20 opnames per 100.000. (Luik heeft zowat 700.000 inwoners minder dan Antwerpen…) Als we Brussel en Wallonië samentellen, komen we aan 77 opnames per 100.000 inwoners.

Steeds meer ook wordt het duidelijk dat de helft van deze opnames te maken hebben met NIET-gevaccineerden. Marc Van Ranst sprak in dat verband in het VRT-nieuws van een 50/50 verhouding. Een ander groeiend probleem is het gebrek aan handen, aan verzorgend en verplegend personeel…

Nederland-België

Nu zowel België als Nederland hun toegangsticket binnen hebben voor het WK voetbal, zou dit een gedroomde finale zijn natuurlijk…

Ondertussen komen de Nederlanders met bussen naar Turnhout om hier tot in de latere uurtjes te kunnen feesten. Want in Holland moet de horeca vroeg(er) dicht. Zowel vrijdag 19/11 als zondag 21/11 komen er telkens zo’n 240 feestvierders afgezakt naar onze stad. Met hun eigen DJ’s en veiligheidsmensen, zo klinkt het.

Het is ook niet de bedoeling dat deze feestvierders zouden uitzwermen naar andere horecazaken op de Turnhoutse markt. Hoe dat kan vermeden worden is mij nog een raadsel, maar hoe zullen de nieuwe maatregelen worden geïmplementeerd. Vrijdag kunnen zij nog feesten volgens de huidige maatregelen. Zondag zou dit feestje al onder de nieuwe maatregelen vallen.

Dan is er opnieuw een algemene mondmaskerplicht in de horeca, behalve voor wie neer ZIT en eet of drink… Maar er is meer, wat het nachtleven betreft…Naast het verplichte gebruik van de coronapas zullen bezoekers van discotheken ook een negatieve zelftest moeten voorleggen of een mondmasker moeten dragen. Voor danscafés gelden dezelfde regels als in de horeca: wie niet zit, moet een mondmasker dragen.

Wie en hoe zal dat allemaal worden gecontroleerd ??

Misschien is het toch wel tè vroeg voor die match Nederland naar België !!

Standaard