Geen categorie

Klaar voor de toekomst ?

Gratis Opleidingen – Bezorgd Om Mensen vzw

Vlaanderen heeft nu ook een klimaatakkoord. Met het oog op een leefbare toekomst voor iedereen. Maar de vraag, waarop ik in deze blog een antwoord zoek, is deze : zijn wij klaar voor die toekomst ?

Maar dan in functie van de arbeidsmarkt. Ik denk in dat verband aan het installeren van duizenden oplaadpalen voor elektrische wagens, aan warmtepompen in huizen. Aan het verplicht renoveren van talrijke woningen om ze energiezuiniger te maken. Aan voldoende techniekers om die elektrische wagens deskundig te onderhouden enz. …

Beschikt de arbeidsmarkt over voldoende technische profielen om deze opdrachten aan te kunnen en te realiseren. Is er voldoende in- en uitstroom in het onderwijs van dergelijke technische profielen, bijvoorbeeld in de bouwsector ?

En zal men kunnen putten uit het werkzoekendenbestand om de vacatures in te vullen.

Wat het onderwijs betreft, trok de bouwsector twee jaar geleden reeds aan de alarmbel. De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) luidt de alarmbel over het dalende aantal leerlingen en studenten, in het secundair en hoger onderwijs, dat voor een bouwstudierichting kiest. Dat terwijl er net meer geschoold personeel nodig is en zal zijn, klinkt het. https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/05/09/bouwsector-slaat-alarm-over-dalend-aantal-studenten-in-bouwonder/

En den bouw is zeker niet de enige sector die het zeer moeilijk hebben om geschikte kandidaten te vinden om vacatures in te vullen. Wat de werkzoekenden betreft, ontleed ik voor u de Turnhoutse werkloosheidscijfers. En die zijn alles behalve florrissant bekeken naar scholingsgraad.

Er zijn maar liefst 520 werklozen (zowat 25%) die het allerlaagste scholingsniveau hebben, wat gelijkstaat met enkel lager onderwijs en/of maximaal de 1e graad van het secundair onderwijs. Opvallend is dat slechts 163 onder hen van Belgische origine zijn. 106 van hen zijn afkomstig uit Azië en 144 uit Afrika.

De groep die geen getuigschrift heeft van het secundair onderwijs telt  1.053 werklozen -waarvan 470 van Belgische origine- , net géén 50% van de totale groep werklozen in onze stad.

Voorbij de cijfers kijken

Het is maatschappelijk onaanvaardbaar dat we zoveel werkzoekenden aan hun lot zouden overlaten !!

Voorbij de cijfers kijkend dringt volgende conclusie zich op : organiseer meer -doelgerichte- opleidingen voor deze grote groep.

Ik stel voor dat de stad Turnhout, samen met VDAB en de werkgevers op korte termijn opleidingen organiseren waarbij men aan groepen van werklozen technieken aanleert om (deel)taken inzake de nodige en afgesproken klimaatinvesteringen te kunnen uitvoeren.

Dit is dan zeker een win-win situatie voor alle betrokken actoren ! En zo maken we de arbeidsmarkt klaar voor de toekomst.

Standaard

4 gedachtes over “Klaar voor de toekomst ?

  1. Jan Janssen zegt:

    Is dit geen opdracht voor de Vlaamse regering, en meer bepaald voor de ministers van onderwijs en/of werk?

    Like

  2. Jan zegt:

    Maar Dre, je weet ongetwijfeld ook dat de Vlaamse regering veel tijdelijke vdab-krachten hun contract niet verlengd zijn (besparingen). Ze besteden dit nu uit aan externe firma’s.

    Like

Reacties zijn gesloten.