Geen categorie

De kwestie Afghanistan

Taliban Afghanistan Nederlanders vast
Foto: AFP / Hoshang Hashimi

Tè veel of tè weinig ?

Voor de ene hebben we tè weinig mensen weggehaald uit Afghanistan, voor de andere dan weer tè veel.

Eerder wees ik in een blog al op de ongerijmdheid van evacuatie van personen die enkele jaren geleden zijn weggevlucht uit Afghanistan, in ons land asiel vroegen en een verblijfsvergunning verkregen
Voor hen is het eigenlijk verboden terug te gaan naar het land wat zij hebben ontvlucht. https://wolput.com/2021/08/23/afghaanse-ongerijmdheden/

Uiteraard betreft dat niet één maar veel meer geëvacueerden. Gisteren zie premier De Croo terzake in de Kamer : “Nochtans was het voor landgenoten al jaren afgeraden om naar Afghanistan te reizen, met een negatief reisadvies van Buitenlandse Zaken. Dat ontslaat ons land in principe van de wettelijke verplichting om landgenoten te evacueren”

Maar uiteraard speelt voor een voorbeeldpremier als De Croo, naar eigen zeggen, het zogenaamde morele en humanitaire aspect…

Regels gezinshereniging opzij geschoven

Maar er is meer, zo blijkt. In totaal heeft België ruim 1.400 mensen geëvacueerd vanop de internationale luchthaven van Kaboel, onder wie meer dan 500 Belgen en andere rechthebbenden, zoals hun gezinnen.

Met andere woorden heeft men voor de Afghanen die vanuit België toch terug zijn gegaan naar Afghanistan en hierdoor het verbod daartoe negeerden,  in één keer ook maar de gezinshereniging geregeld. Nog zo iets waar redelijk strenge regels voor bestaan. Regels die men door deze actie ook alweer opzij heeft gezet. Advocaten en rechters zullen hier dankbaar gebruik van maken.

Nooit genoeg

Voor sommigen zullen we nooit genoeg Belgen/Afghanen hebben teruggehaald. En, zoals ik al schreef in vorige paragraaf, dè voorzet van zet de regels van gezinshereniging maar opzij, werd vandaag al gegeven door mensenrechten-adovcate/activiste Kati Verstrepen. Dat doet ze in een opiniestuk in De Standaard.

De Belgische regering moet wat soepeler zijn, zodat Afghanen die in ons land wonen vlotter met hun familie herenigd worden, vindt Kati Verstrepen. Heel bewust spreekt ze niet over het verbod dat erkende asielzoekers hebben om terug te keren naar het ontvluchte land… https://www.standaard.be/cnt/dmf20210826_97696613 (betaalmuur)

En wat nu ?

In de kwestie Afghanistan blijven dan ook een aantal vragen onbeantwoord. Zoals : zal men de verblijfsvergunning van Afghanen die tegen het verbod in naar het land waaruit ze gevlucht zijn intrekken, ook al worden er voorlopig géén teruggestuurd ??

Als Madame Verstrepen u al pleit voor soepele regels inzake gezinshereniging voor Afghanen in België, zal zij en haar collega’s dat ongetwijfeld ook doen voor alle andere nationaliteiten. Hoe gaat België, concreet de Vivaltisten zoals Mahdi en De Croo zich hiertegen verweren ? Zij hebben immers zelf het precedent geschapen…

De dag dat er weer tientallen Afghanen zich zullen melden in onze stad Turnhout om zich te herenigen met een gezinslid die eerder al een verblijfsvergunning kreeg is korter bij dan velen verwachten !

Dat velen van hen moeilijk tot niet integreerbaar zijn op de arbeidsmarkt en in de samenleving tout court, zou wel eens bijzonder zuur kunnen opbreken. https://wolput.com/2021/08/24/jobvereisten/

Hoe hoog onze politci en mensenrechtenliga ook hun moreel vingertje willen heffen, het zal de opgang van extreem-rechts absoluut niet hinderen. Integendeel zelfs !

Laat Mahdi en De Croo alvast maar beginnen met het voorstel van Theo Francken uit te voeren en een aantal geëvacueerden zelf hun kosten te laten betalen. Als het niet van het OCMW moet komen, tenminste !

Standaard

Een gedachte over “De kwestie Afghanistan

  1. briers ghislain zegt:

    Als ze hun gezin zo belangrijk vinden , kunnen ze de reis opsplitsen : zij die hier zijn gaan naar een buurland van afghanistan , en hun familie gaat naar datzelfde buurland . Dan kunnen ze daar voor hun familie zorgen .

    Like

Reacties zijn gesloten.