Geen categorie

Nieuwe Zaken

Geschiedenis - Stichting Christelijk-Sociaal Congres

Deze week, donderdag 13 mei 2021,viert de katholieke kerk, de feestdag van O.L.H. Hemelvaart. Eén van de 10 betaalde feestdagen in ons land.

Rerum Novarum

Wat ooit het grote A.C.W was herdenkt dan, traditioneel  Rerum Novarum, (Latijn voor Nieuwe zaken of een omwenteling) een in 1891 door paus Leo XIII geschreven encycliek. Die encycliek houdt zich bezig met de situatie van de arbeidersklasse en formuleert in de vorm van een aantal uitgangspunten de sociale leer van de Katholieke Kerk.

Ik was dan ook erg verbaasd dat men in het VRT programma ‘De Markt’ in hun uitzending van 8/5, op Canvas, sprak over de 100e verjaardag van beweging.net. https://www.vrt.be/vrtnws/nl/Journaal-Weer/de-vrije-markt/

Immers werd deze beweging maar opgericht in 2014. Dan kan je 7 jaar later toch nog niet spreken over een 100e verjaardag…

Maar omwille van het financiële debacle met Dexia en Arco in 2011, was het grote Christelijke middenveld ACW zijn geloofwaardigheid helemaal kwijt geraakt. Zo waren zij genoodzaakt om zich om te vormen tot beweging net. Een koepel waaronder iedereen zich kon hergroeperen. https://www.dewereldmorgen.be/artikel/2011/10/12/acw-en-arco-pijnlijk-bedrog/

VRT- De Markt, nam een interview af van Liesbeth De Winter, algemeen secretaris van deze beweging sinds 1 juli 2019. Een tactische zet van de beweging, zoveel is zeker, om deze dame het veld in te sturen. Want zij is alvast niet belast en beladen met het verleden van het ACW en de toch wel gortige ARCO-zaak.

Behalve het feit dat deze dame  -inhoudelijk- voornamelijk sprak over de werking van Okra heb ik vooral ook de volgende uitspraak van haar onthouden :

wij komen op voor de gewone man en de gewone werkmens’

Rerum Novarum…verraden

Dat was ook het principe waaronder de gewone werkman zwaar belazerd werd bij het verkopen van Arcopar-aandelen als een spaarboekje. Honderdduizenden  verloren zo flink wat duizenden euro’s bij het faillissement van Dexia en de val van Arco.

Tot op heden -10 jaar later- heeft zelfs noch het ACW, noch de opvolger beweging net, daar ook maar ooit enig excuus voor aangeboden…

Dat de opvolger van het ACW sinds 2014 een flinke ruk naar links heeft genomen is vooral duidelijk binnen de vakbond ACV, die de rode loper uitrolden voor het communistische PVDA/PTB. https://wolput.com/2020/09/08/een-te-links-acv/

En hoe goed de CM opkomt voor de gewone (werk)man hebben zij recent nog duidelijk gemaakt als medeoprichter en bestuurders bij het AZ Turnhout.

Zo verhoogden zij de erelonen bij hospitalisatie in een éénpersoonskamer, per 1 maart 2021 met maar liefst 35%. (van 100 naar 135%) met als motivatie dat ze zo op dezelfde -dure- financiële lijn komen als de andere ziekenhuizen in de Kempen…https://www.azturnhout.be/nieuws/ereloonsupplementen-voor-eenpersoonskamer-stijgen-naar-135

Van dergelijk opkomen voor de gewone (werk)man heb ik mijn buik vol. Het is bovendien niets meer of minder dan het verraden van de beginselen van de Rerum Novarum encycliek van Paus Leo XIII

Deze omwentelingen van de Christelijke arbeidersbeweging -ACW- zijn alvast niet deze die in de Rerum Novarum encycliek bedoeld worden. Paus Leo XIII heeft zich in 2011, met die onverkwikkelijke Arco affaire, ongetwijfeld omgedraaid in zijn graf !!

Standaard