Geen categorie

Een tè links ACV

Ik neem ontslag.

Na ruim 50 jaar lid te zijn geweest, neem ik nu ontslag uit het ACV. Dit is uiteraard géén wereldschokkend nieuws. Maar wetende dat ik 31 jaar van mijn loopbaan in dienst was van die vakbond, vergt dat toch enige toelichting.

Voor ik in 1980 in dienst ben gekomen, was ik ook al 5 jaar actief als syndicaal afgevaardigde en lid van de ondernemingsraad bij Philips. Verkozen op een ACV lijst.

In volgorde heb ik te maken gehad met Jef Houthuys, Willy Peirens en Luc Cortebeeck als ACV Voorzitter. Na mijn brugpensioen op 1/10/2011, nam huidig voorzitter Marc Leemans op 1/1/2012 de fakkel van voorzitter over.

Sindsdien is het ACV een steeds linksere koers beginnen varen. De druppel die wat mij betreft de emmer deed overlopen is het interview met Marc Leemans  in De Morgen op 1 september ll. Daarin stelt hij zich bijna triomfalistisch op omdat er een zeer linkse Vivaldi-coalitie in de maak is. Meer nog, hij heeft een bijna ‘dwingende boodschap’ voor CD&V (de partij die door het ACV de voorbije jaren meermaals werd uitgespuwd) door te stellen : Hoe gaat CD&V uitleggen dat ze niet meestapt in een socialer beleid?

Maar er gaat nog heel wat aan vooraf.

Zo was er de verkiezingsoverwinning van het Vlaams Blok in 1991. Dag die de geschiedenis is ingegaan als zwarte zondag. Voor het ACV was dat aanleiding om alle leden, welke of een bestuursmandaat hadden in die partij of op een lijst van het VB hadden gestaan te schrappen als lid van de vakbond.

Let wel : ik heb deze beslissing altijd mee verdedigd, op voorwaarde dat men deze lijn zou aanhouden voor wie actief militant was/is bij het extreem-linkse PVDA. Maar dat was en is absoluut NIET zo  verlopen.

Integendeel heb ik de indruk dat onder Leemans, de rode loper werd uitgerold voor deze PVDA. Zo werd hun voorzitter Mertens in meerdere ACV (maar eveneens bij CM of ACW) afdelingen gevraagd om lezingen te geven naar aanleiding van zijn boek ‘hoe durven ze’.

In 2014 was er zelfs een open oproep van meerdere notoire (ex) ACV en LBC vrijgestelden, om voor PVDA te stemmen. En vorig jaar waren er nogal wat militanten en gewezen personeelsleden van het ACV die een plaats op een lijst van de PVDA invulden.

Als ik het interview van Leemans nog eens herlees, dan heb ik de indruk dat hij met zijn pleidooi voor Vivaldi, vooral ook pleit voor zelfbehoud. Immers met zo’n linkse regering moet hij niet beducht zijn dat de rol van de vakbonden als uitbetalingsinstelling werkloosheid in vraag zal worden gesteld. Laat staan in gevaar zal komen…

Wellicht heeft Leemans de steun van een belangrijk deel van de ACV top en de provinciale en regionale verantwoordelijken

Maar, de verkiezingsuitslagen van 2018 en 2019 in Vlaanderen indachtig, is het heel erg twijfelachtig of ook het gros v/d ACV leden deze te linkse koers willen varen.

Dat vakbonden nog steeds een belangrijke maatschappelijke rol te spelen hebben was en is nog steeds mijn overtuiging.

Maar met deze steeds linksere koers van het ACV kan of wil ik mij niet langer vereenzelvigen.

Standaard

5 gedachtes over “Een tè links ACV

 1. Dimitris Bousoulas zegt:

  Beste dhr. Wolput,

  De samenleving wijzigt met rasse schreden en ook hoe het ACV zich kan positioneren binnen het politiek bestel.

  Als tewerkgestelde bij het ACV als zonepropagandist voor de zone Metropool, zie ik zeer veel uitdagingen, maar de linkse koers is daar niet één van.

  Ik zie in jouw uitleg niet direct een reden om het ACV de rug toe te keren. Is het omdat vrijgestelde zelf de beslissing nemen om op te komen voor een democratische partij, namelijk de PVDA? De tijd dat één grote zuil kan beslissen op wie hun leden en vrijgestelden moeten stemmen zijn we gelukkig ook al een lange tijd gepasseerd.

  In tegenstelling tot het Vlaams Belang heeft de PVDA zich nooit uitgesproken tegenover de fundamentele waarden waar onze liberale democratie op gebaseerd is.

  Is het omdat Vivaldi een werknemersgunstiger klimaat kan creëren? We weten wat een centrumrechts beleid kan betekenen voor de vakbond en bij uitbreiding alle werknemers. Ik was ook zeer verheugd met het nieuws dat er een koerswijziging in de steigers staat.

  Het ideologisch kader van het ACV is door de jaren heen ongewijzigd gebleven. Dat de ideeën van de bevolking een ruk naar rechts heeft gemaakt, wil niet zeggen dat het ACV in alle paniek zijn koers moet wijzigen. Volop gaan voor alle werknemer zal altijd de baseline van het ACV blijven.

  Ik spreek voor mezelf, maar de dag dat de rode loper voor het Vlaams Belang wordt uitgerold binnen het ACV, zeg ook ik mijn lidmaatschap op.

  Groeten,

  Dimitris

  Geliked door 1 persoon

 2. Luc van der schoot zegt:

  Mijnheer wolput
  Ik stel vast dat u steeds meer bent meegelopen in bepaalde opinies en je eigen overtuiging steeds meer verloochend hebt
  Erger nog u bent er nu van overtuigd dat u nu de juiste richting vaart
  Durven stellen dat PVDA uiterst links is is correct maar met uw ervaring moet u weten dat ze minder links zijn dan de socialisten van 1980
  Dus ik stel met mijn beperkte analytische geest vast dat u ergens bent vastgeroest en steeds cynicer naar de maatschappij kijkt.
  Ik had u anders. In gedachten
  Groeten
  Luc van der schoot
  Nog steeds overtuigend strijdend als acver ook al. Ben ik uit de kast gekomen als pvdaer

  Geliked door 1 persoon

 3. Dimitris en Luc, dank voor deze reacties. Ze illustreren perfect mijn bekommernissen díe ik uit in deze blog. Ik wil er enkel dit aan toevoegen 1) het VB is ook een democratische partij en sinds rechtspraak in 2018, ook niet racistisch. Maar ik zal er nooit voor stemmen. 2) in tegenstelling tot wat jullie doen uitschijnen, rechts zijn is geen ziekte. Ik voel me dus goed in mijn vel, dwaal niet en doe mijn overtuiging absoluut ook geen geweld aan.

  Like

 4. Jef Pauwels zegt:

  Wel wel wel, mijnheer Wolput of is het me nog geoorloofd om als ex-collega u aan te spreken met uw voornaam Dre. Sinds u mij hebt gedefriend omdat ik het niet altijd eens was met uw meningen heb ik vrijwel niets meer van u gehoord en dacht ik bijna dat u van de aardbol was verdwenen.
  Door een gunstige wind die in mijn richting kwam aangewaaid kreeg ik kennis van uw blog waarin gesteld wordt dat het ACV een te “linkse” koers is beginnen varen.
  Wat bedoelt u eigenlijk? Welke zogenaamde “linkse” standpunten die het ACV inneemt zijn nadelig voor haar leden en voor de werknemers in het algemeen. Ik zie er geen, maar misschien ben ik blind. U zal me zeker die “linkse” nadelige standpunten meedelen. Geef toe het is toch al te gemakkelijk iemand te beschuldigen van (extreme) linkse of rechtse gedachten zonder te benoemen wat u stoort.
  Ik moet zeggen mijnheer Wolput, Dre, dat ik altijd oprechte sympathie voor u heb gevoeld en dat dit niet veranderd is omdat u onze club hebt verlaten. Ciao

  Like

  • Dag Jef, bedankt voor uw reactie. Welke mijn beweegredenen zijn staat in deze blog geschreven. Dat lijkt me duidelijk genoeg. Vermits ik nogal beginselvast ben en nooit een beslissing neem zonder hier grondig over na te denken, ben ik ook niet van plan daarop terug te komen. Los hiervan wil ik tóch dat defrienden rechtzetten. Dat initiatief is absoluut niet van mij uitgegaan…Groeten, Dre Wolput.

   Like

Reacties zijn gesloten.