Geen categorie

Begeleiders wachten

De 'Tour de France' van de duivensport was dit jaar een slagveld | De  Volkskrant

Mijn vader zaliger was een verwoed duivenmelker. En dat had zo zijn gevolgen  op zondag. Zo mocht er géén was te drogen worden gehangen. De bengels mochten niet te veel weg en weer lopen tegen dat de duiven gingen vallen. En bij slecht weer was vader, van in de vroege ochtend, elk uur aan de radio gekluisterd om de duivenberichten te volgen, die  Pol Jacquemyns ook elk uur kwam voorlezen op de radio. Ontelbare keren heb ik gehoord Quiévrain, zwaar bewolkt, de begeleiders wachten.

En dat is wat de begeleiders, experten allerhande en politici in ons land nu ook al ruim een jaar doen : wachten. Niet tot de duiven worden gelost. Wel om onze samenleving terug te heropenen.

Want de toestand in onze ziekenhuizen blijft zwaar bewolkt. De toestand is anders dan tijdens vorige golven, omdat er nu meer niet-Covidpatiënten op intensieve zorg liggen aldus HLN.

Ziekenhuizen smeken het Overlegcomité intussen om volgende week geen versoepelingen aan te kondigen. “We vangen verontrustende signalen op”, aldus Margot Cloet van Zorgnet-Icuro bij VTM NIEUWS. “

Nu ben ik de laatste om de zware -ook mentale- belasting voor de zorgkundigen te onderschatten. Maar enige realiteitszin en nuancering in de berichtgeving omtrent de bezetting in ziekenhuizen ontbreekt toch wel.

Zo lagen er op 6/4/2020; 4.499 covidpatiënten in de ziekenhuizen. Tel daarbij nog de 1.285 patiënten op intensieve. Op 3/11/2020 waren er zelfs 6.108 covidpatiënten opgenomen, plus 1.470 op intensieve (10/11)

Er liggen vandaag (9 april) in  totaal nu nog 3.116 mensen in het ziekenhuis, waarvan 925 op intensieve zorg.

Vandaag ook zegt Coronacommissaris Pedro Facon (één van die ontelbare groep van experten allerhande) dat hij het Overlegcomité, dat zich normaal woensdag over de coronamaatregelen buigt, zal adviseren de cafés en de restaurants ten vroegste midden mei te heropenen…

Dat ook nu weer de begeleiders (politici) zullen wachten, staat buiten kijf. Het zal dan wel zijn dat het dansen is op de slappe koord van evenwicht tussen versoepelen en minder besmettingen en ziekenhuisopnames, maar telkens weer valt de samenleving van die koord af. Hoelang nog ?!

Want het is ondertussen wel voor iedereen duidelijk dat een nul-risico in deze pandemie NIET bestaat, zelfs nog niet bij benadering.

Hellhole Brussel

Inzake het aantal positieve besmettingen zit het Brusselse gewest al lange tijd heel wat hoger dan de meeste Vlaamse provincies. Bovendien is de vaccinatiebereidheid bij de 65+ (met 65%) er een heel stuk kleiner dan in Vlaanderen, met 87%.

Het zal dus zaak zijn om Brussel in de toekomst zoveel mogelijk te vermijden…want het risico op besmetting blijft daar dus een flink stuk hoger liggen. Maar net zoals voor een aantal Waalse provincies is een selectieve lockdown misschien wel aangewezen…

Standaard