Geen categorie

Een vertraagde film.

Het was vandaag over de koppen lopen in het Ter Kamerenbos.

Foto : Ter Kamerenbos. © Photo News (HLN 28/2/2021)

In Vlaanderen waren er de voorbije week ruim 1.099 besmettingen meer dan een week eerder, wat neerkomt op een stijging van 14 procent. Opvallend is dat meer dan de helft van de bijkomende ­besmettingen bij de tieners en veertigers zit. Dat zijn dus de jongeren en hun ouders. Eerder bleek ook al uit het contactonderzoek dat tieners en veertigers frequent elkaar besmetten.

Dat lees ik vandaag, 1 maart in De Standaard. Het doet me ook de vraag stellen of ze bij sciensano enkel cijfers noteren in statistieken maar deze niet vergelijken van dag tot dag zodat niet tijdig de juiste conclusies worden getrokken ? Het lijkt soms wel op een vertraagde film.

Dat deze evolutie al lang merkbaar was, schreef ik al een week geleden in mijn blog. Een citaat uit deze blog van 22/2 ll. : Het gevolg is dan ook logisch, dat in de leeftijdsgroep van 10 tot 19 jaar het aantal besmettingen op 22/2,  met 7,9%  (was nog 5,8% in het rapport van 8/2 en al 7,2% in rapport van 21/2) -met stip- het hoogste is van alle leeftijdsgroepen. Tegelijk is in deze groep het aantal testen met 1.7331/100.000 op 22/2 (was 3.438 in rapport van 8/2)  het tweede laagste van alle leeftijdsgroepen.  https://wolput.com/2021/02/22/jongeren-en-hun-vrijheid/

In deze cijfers tekent zich toch een duidelijke evolutie af wat de leeftijdsgroep 10 tot 19 jaar betreft…Bovendien is ook erg duidelijk dat noch de start van de afkoelingsweek in het secundair onderwijs op 8/2, noch de krokusvakantie enig positief effect hebben gehad op de besmettingen in deze groep.

De cijfers in het sciensano-rapport van 1 maart zijn als volgt : 10-19 jaar;  23 742 testen 1 826 per 100.000 en  2 497 positief, of 10,5%. Het blijft bovendien erg opvallend dat, ondanks een ferme stijging van het aantal positieve testen, en nog steeds veel minder testen worden afgenomen in de groep van 10 tot 19 jaar… Van 44.705 begin februari naar nog maar 23.742 nu…

Mijn broek zakt af als ik dan de voorbije dagen Steven Van Gucht hoor zeggen dat ‘we niet goed weten hoe deze stijging in  de groep van tieners te verklaren valt’…

Misschien de beelden eens terug bekijken van de afgelopen weekends. De ware overrompeling in steden zoals Gent, Brussel, Antwerpen, Leuven en niet te vergeten de rush naar de kust in overvolle treinen en stations.

Voor mij is het duidelijk dat tè veel jongeren en tieners hun vrijheid hebben genomen…zonder de nodige bescherming van mondkapjes en afstand te respecteren.

Dat ze daarbij op een aantal plaatsen onnoemelijk veel afval hebben achtergelaten is een probleem. Maar dat ze ondertussen steeds meer hun eigen gezinsleden (ouders, broers en zussen) besmetten is nu voor een belangrijk deel de oorzaak van (het begin ?) een 3e golf…

Dat er bovendien zoals in Brussel dan ook nog géén PV’s werden uitgeschreven voor manifeste overtredingen maakt ook nog eens dat deze groepen zich echt wel vrijgevochten hebben. Ook in deze moet een tandje worden bijgestoken.

Misschien moet ik maar eens solliciteren bij sciensano om cijfers wat op een meer logische manier te bekijken en te vergelijken. Van dag tot dag bvb. Zo kan je ook sneller en beter op de bal spelen.

Maar voor sommigen ben ik een oude verzuurde blogger die beter zichzelf kan opsluiten in zijn kot… Tja, het is nog altijd makkelijker om op de boodschapper te schieten dan wel effectief iets te doen met en aan de boodschap !!

Standaard