Geen categorie

Pandemie spelleke

Afbeeldingsresultaat voor fotos kapsalon

Vandaag zal het overlegcomité wellicht beslissen dat de kappers op 13 februari opnieuw aan de slag mogen. In dat geval zullen ze het advies van de GEMS trotseren. Dat een heropening onder zeer strenge voorwaarden zal moeten gebeuren, zoals ontsmetten, verluchten, niet te veel volk binnen enz. …ligt ook al in de lijn der verwachtingen.

Maar in aanloop naar deze beslissing werd ook een nieuwe versie gemaakt van het bordspel mens erger je niet. Een pandemie spelleke. Herinner u het overlegcomité van enkele weken geleden. Toen werd aangekondigd dat kappers wellicht op 13 februari zouden heropenen.

Maar nog voor het eerste woord daarover in de pers verscheen, werd deze verwachting al de grond ingeboord door virologen en experten.

Als gevolg hiervan reageerde de Franstalige liberaal GL Bouchez met een frontale aanval op Marc Van Ranst. Zijn Vlaamse evenknie Lachaert woud niet achterblijven net zomin als premier De Croo die alle doemdenkers bij zowel virologen als politici kapittelde.  https://wolput.com/2021/01/30/blauwe-scud-raketten/

Maar goed, we gaan de komende weken massaal naar de kapper gaan. Sommigen staan al voor 6 weken volgeboekt. En die kappers zullen alles in het werk moeten stellen om dit zo pandemieveilig mogelijk te doen. Ontsmetten na elke klant, voldoende verluchten, niet te veel volk in het salon enz. …

Want vandaag nog zegt viroloog Van Gucht dat  er nog steeds een goede reden is, waarom de kappers nog gesloten zijn. ‘Het basisprincipe is dat wij zo weinig mogelijk dicht contact tussen mensen willen. Elk dicht contact is een mogelijkheid tot besmetting. Maar als je de contactberoepen weer toelaat, zal het aantal contacten weer toenemen’, waarschuwt Van Gucht. En naar schatting zijn er bij de kappers zo’n miljoen contacten per week. https://www.standaard.be/cnt/dmf20210205_92199815

Maar ook de collega van Van Gucht, Erika Vlieghe, is helemaal niet gewonnen voor een heropening van de kappers. https://www.knack.be/nieuws/belgie/erika-vlieghe-heel-ongerust-over-heropening-contactberoepen/article-news-1696995.html

De realiteit

Mevrouw Janssens of Peeters gaat naar de kapper met het openbaar vervoer. Tram of bus. Bij de kapper neemt ze plaats in een netjes ontsmette kappersstoel en iedereen in het salon heeft zijn mondkapje op zoals het moet.

Nadat de kapper zijn werk heeft gedaan en mevrouw zichtbaar tevreden in de spiegel heeft gekeken verlaat zij de zaak om opnieuw het openbaar vervoer te nemen.  Ze neemt plaats op een -niet ontsmette-  stoel, waarop enkele minuten geleden iemand anders heeft gezeten. De tram of bus zijn ook niet goed verlucht maar wel goed vol.

Enkele dagen later -helaas- blijkt mevrouw besmet te zijn. Via de contacttracing zal ze gevraagd worden met wie ze recent in nauw contact kwam. Ongetwijfeld zal haar antwoord de kapper zijn. Want al die mensen die in tram of bus zaten zijn vanzelfsprekend anoniem…

Zou er nu echt (n)iemand zijn in het overlegcomité die de absurditeit van één en ander wil of kan inzien ??!!

Standaard