Geen categorie

Haasje over

De tweede coronagolf heeft de politieke kaarten niet stevig herschud. Regeringspartijen gaan niet verder achteruit: “Ze zitten nog in wittebroodsweken” Aldus het laatste nieuws over de decemberpeiling.

Wie mijn blog op de tonen  van Vivaldi goed heeft gelezen en begrepen, kon daar uit opmaken dat NVA klappen krijgt. https://wolput.com/2020/12/04/op-de-tonen-vanvivaldi/

Dat blijkt nu ook uit deze peiling. Waar deze partij in mei vorig jaar nog afklokte op 25,5%, moet ze nu tevreden zijn met 19,9%.

De belangrijkste vaststelling uit deze peiling is dat het extreem-rechtse VB gewoon haasje over doet met NVA. Met andere woorden is het VB de NVA gedeeltelijk aan het opeten. Zij gaan van 18,7% in mei 19 naar 26,3% in de decemberpeiling

Regeringspartijen gaan WEL achteruit

Hebben de Vivaldipartijen dan reden tot juichen ? Neen, absoluut niet. De Vlaamse minderheid in de federale regering is geslonken van 48,3% naar 46,1%…ondanks de forse vooruitgang van SP.a (van 10,8% vorig jaar mei naar 13,6% nu)  Groen zakt van 9,8% naar 8,1%. CD&V haalde in mei vorig jaar nog 14,2% tegenover 12 nu en Open VLD levert met 12% in deze peiling nog altijd 1,5% in bij de 13,5% van mei 19.

Met het gegeven dat NVA en het VB samen 46,2% halen, wat 2% meer is dan in mei 19 en de PVDA nu afklokt op 6,5%, zouden de Vivalidpartijen alvast geen Vlaamse meerderheid halen bij verkiezingen nu. Samen (46,1%) hebben ze evenveel als NVA en VB samen (46,2%) Geen van beide zou dus een meerderheid hebben.

Politiek haasje over

Er is dus, met deze peiling voor de (democratische) Vlaamse partijen en Vlaanderen in zijn geheel, echt geen reden tot juichen Integendeel zelfs. Het is absoluut niet goed te noemen dat het extreem-rechtse VB zo’n steile opgang blijft maken. Daarbij gaan ze niet enkel kiezers weghalen bij NVA, maar evenzeer bij de vivaldipartijen, uitgezonder bij SP.a. Dank zij het Conner-effect ! Ere wie ere toekomt.

De extreme partijen VB en PVDA zijn samen goed voor 1/3 van de Vlaamse kiezers. En de huidige coalitie in Vlaanderen van NVA, CD&V en Open VLD haalt in deze peiling ook geen meerderheid meer. Dat zou dan betekenen dat in 2024 minstens 4 partijen nodig zijn om een Vlaamse meerderheid te vormen. Tenminste als alle partijen volhouden niet te zullen samenwerken met de extremisten van VB en PVDA.

Deze peilinguitslag is dus niet enkel een ernstige wake up call voor NVA maar ook voor alle andere Vlaamse democratische partijen.

Zo zullen ,CD&V en Open VLD met hun volle gewicht achter het Vlaams regeerakkoord moeten blijven staan. Wat betekent dat diezelfde partijen er moeten voor zorgen dat federaal geen stokken in de Vlaamse wielen steekt.

Ook groen zal moeten beseffen dat projecten zoals een Brusselse stadstol heel wat Vlamingen op stang jaagt en daardoor nog meer hun heil gaan zoeken bij extreem rechts

En ik herhaal ook wat ik al in mijn vorige blog schreef : de resultaten van het migratie- en vluchtelingenbeleid in de federale regering zullen meer dan ooit bepalend zijn voor hoe en door wie Vlaanderen in de toekomst zal worden bestuurd.

Alleen het Conner-effect zal de opgang van het VB niet stoppen !!

Maar vooral zullen ook de media kant moeten kiezen. Ofwel blijven ze hun pijlen verschieten op democratisch rechts (NVA) waardoor ze extreem-rechts blijven versterken. Ofwel leggen zij ook wat meer objectiviteit aan de dag in hun berichtgeving

https://www.hln.be/binnenland/br-br-grote-peiling-regeringspartijen-gaan-niet-verder-achteruit-ze-zitten-nog-in-wittebroodsweken~aea8f534/  (achter de betaalmuur

Standaard