Geen categorie

Foutloos corona-parcours

Turnhoutse wintertuin brengt gezelligheid op de Grote Markt | RTV
Foto : RTV

Het is nu al sinds de eerste sluiting van de Horeca, op 13 maart ll en de daaropvolgende lockdown dat we te maken krijgen met allerlei regeltjes en beperkingen.

Ook nu is dat nog steeds zo. Op 18/10 om middernacht moest de horeca, amper aan het bekomen van de voorjaarslockdown, opnieuw dicht. En dat zonder dat Turnhout kermis hun jaar wat kon goed maken, en zonder ook maar één enkel evenement in en om de Turnhoutse markt…

Enkele dagen later, op maandag 2 november moesten ook het gros van de niet-essentiële winkels dicht. Opnieuw een lockdown zij het minder streng dan de eerste. Aanvankelijk had dat een positief gevolg op de cijfers. Ook omdat al omdat sinds 21/10 er veel minder werd getest. Wie geen coronasymptonen vertoonde zou ook niet (meer) worden getest. Een goeie maand later wijzigde men het geweer alweer van schouder en werden iedereen wel opnieuw getest. Vanaf 23/11.

En sinds enkele dagen stijgen, vooral in Vlaanderen, het aantal postitieve testen opnieuw…En dat ondanks de geldende maatregelen.

Maar wat mij ten zeerste verontrust is het volgende : men weet blijkbaar niet waaraan die sterke stijging in West- en Oost-Vlaanderen te wijten valt… Heeft het te maken met mensen die tijdens de herfstvakantie in het buitenland verbleven. En zonder enige test en/of quarantaine gewoon het dagelijks leven hebben hervat ? Heeft het te maken met de steeds toenemende lockdownfeestjes. Waarbij niet enkel het aantal feestjes toeneemt maar vooral ook het aantal feestneuzen. Het zal zich wel in alle bevolkingsgroepen voordoen, dwars door religies en alles heen…maar opvallend is wel dat steeds meer het attribuut shisa-pijpen opduikt.

Kortom, als men het echt niet weet is dat een teken dat alle opsporings- en opvolgings-technieken falen, wat men ook mag beweren. Maar misschien is de conclusie veel simpeler en mogen wij het gewoon NIET weten, want dan worden we verward.

Een tweede bron van onrust is het gegeven dat onze buurlanden Frankrijk, Duitsland en Nederland zeer strenge maatregelen en lock downs afkondigen. Zal het gevolg dan zijn dat onze Turnhoutse winkelstraten (en op andere plaatsen in onze provincie) vanaf morgen worden overstroomd door Nederlands shoppers ?!

En wat zal de federale regering volgende vrijdag aan bijkomende maatregelen opleggen ? Als men ook hier opnieuw de niet-essentiële winkels zou sluiten, zal er alvast geen rush naar Breda, Eindhoven, Tilburg of Den Bosch volgen…want daar zijn de winkels dan al dicht…

Deze namiddag ben ik boodschappen gaan doen in een grote supermarkt in onze stad. Wat ik daar kon waarnemen is dat de regel van alleen en snel boodschappen doen helemaal niet werd gehandhaafd. Ik schat dat minstens één derde van de aanwezigen koppels waren. In één geval waren er zelfs 3 personen (volwassenen) met één winkelkar.

Is dit een gevaarlijke schending van de regel ?! Ik vraag het me af en kan er zeker geen virologisch antwoord opgeven. Wat wel een gevolg is van het niet-alleen shoppen, is dat de toegelaten capaciteit in de supermarkten ook sneller zal worden bereikt…maar volgen alle supermarkten dat wel correct op ??

Er zijn zonder twijfel heel veel medeburgers in Turnhout die al die tijd al een foutloos corona parcours hebben gereden. En wat de overtreders betreft, deze kunnen wat mij betreft niet hard genoegd worden gestraft. Al vraag ik me af hoeveel van de opgelegde coronaboetes ook effectief zullen worden betaald ?!

Maar geniet ondertussen van de gezelligheid en de hertelijkheid die onze stad in deze eindejaarsperiode te bieden heeft. De mooie Kerstverlichting en de vele gebouwen die in kleur baden. En als je toch in de buurt komt, wandel dan zeker eens door de mooie en sfeervolle wintertuin…Al zijn er ook toch weer mensen die vinden dat de stad dit niet had mogen doen. Zij vrezen dat er daardoor te veel volk op de been zal worden gebracht. Misschien zijn ze geïnspireerd door de beelden van bvb de Brusselse Markt en Nieuwstraat. Maar ik maak me sterk dat het bij ons niet zo’n vaart zal lopen…tenzij half Holland morgen naar onze hertelijke stad zou afzakken

Standaard