Geen categorie

Schepen tovenaar

Schepen Marc Boogers van groen, mag je niet onderschatten hoor. Want hij is, naast schepen van mobiliteit en groenbeheer, ook nog tovenaar.
In anderhalve maand tijd kan hij 236 oude openbare vuilnisbakken in Turnhout vervangen door 145 nieuwe exemplaren, inclusief peukenbakje. Aldus GVA. Dat is echt wel toveren

Is het Marc zelf, of is het de Wouter van GVA, maar één van de twee lijkt niet zo bijster goed te zijn in rekenen en/of logisch redeneren.

Alle gekheid op een stokje, er komen flink wat minder maar andere vuilbakken in het Turnhoutse straatbeeld terecht.

“Andere (vuilbakken) werden zwaar misbruikt om te sluikstorten. In meer dan 90% van onze vuilnisbakken zat afval dat er niet in thuishoort, meestal huisafval. Uit woonstraten zijn ze ook verdwenen.” Zo zegt schepen Boogers. https://www.gva.be/cnt/dmf20201211_96915245

Uiteraard dienen deze openbare vuilbakken niet om uw huishoudelijk afval in te deponeren. Maar van sluikstorten heb ikzelf een ander beeld. (zoals op bovenstaande foto)

Trouwens, waarom horen of lezen we nog zo weinig over sluikstorten en/of zwerfafval in onze stad ?! Ik zie nog altijd heel wat rondslingeren, in zakken van allerlei supermarkten…

Het is bovendien een foute redenering dat alle 45.000 inwoners van onze stad heel bewust en ecologisch omgaan met afval. Niet enkel zo weinig mogelijk afval te produceren maar het ook nog correct recycleren en in de juiste zak of bak deponeren en het zeker nergens zo maar achterlaten. Er zijn nog steeds vuile Turnhouters https://wolput.com/2011/10/11/vuilen-turnhouter/

Dan heb ik nog liever dat onze vuilbakken verkeerd gebruikt worden, ook al mag dat niet. Maar telkens weer stadspersoneel op pad sturen om al die zakken afval op te halen kost ook hopen geld bovenop het leegmaken van de reguliere vuilbakken…

In Vlaanderen steeds meer

Het gaat helemaal niet de goede kant op met de hoeveelheid zwerfvuil die rondslingert langs de Vlaamse wegen. In 2015 bedroeg de geschatte hoeveelheid zwerfvuil nog 20.400 ton. Twee jaar later verminderde dat cijfer tot 19.900 ton, maar in 2019 steeg het tot wel 22.641 ton.  Het doel was om in 2022 een vijfde minder zwerfvuil te hebben.  Helaas tonen de cijfers net een omgekeerde beweging aan. Ook voor dit jaar is Jan Verheyen van OVAM weinig hoopvol:  “Wij hebben nog geen cijfers voor dit jaar, maar we vrezen wel dat de coronacrisis ervoor zal zorgen dat de cijfers in 2020 nog slechter zullen zijn.” https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/12/10/steeds-meer-zwerfvuil-in-vlaanderen/

Drie keer betalen

Ik vrees dat het probleem van zwerfvuil in onze stad enkel zal toenemen,  door enerzijds het wegnemen van zowat -100- openbare vuilbakken, anderzijds het onmogelijk maken om nog klein huishoudelijk afval in een vuilbak te kieperen.

Maar vergis je niet : achter deze operatie vernieuwing en vermindering van openbare afvalbakken gaat ook een besparing schuil. Efficiëntie-oefening noemt men dat in managements-termen. Door de ophaalronde van vuilbakken met meer dan 1/3 te verminderen, bespaar je op een jaar heel wat werkuren. Maar, als die besparing in werk dubbel en dik moet worden gecompenseerd door nog meer zwerfvuil op te halen ???

Dan kost deze vuilbakkenoperatie eigenlijk, drie keer geld

 1. aankoop dure vuilbakken 2) veel meer zwerfvuil ophalen en 3) de stad zal er alles behalve netter en aangenamer van worden !!

Maar misschien is het wel een keuze tussen de pest en de cholera ?!

Standaard

8 gedachtes over “Schepen tovenaar

 1. Josette Theeuwes zegt:

  Helemaal akkoord. Te weinig vuilbakken maakt het sluikstorten groter. In Zevendonk STOND 1, ja slechts 1 vuilbak waar inderdaad geregeld een huisvuilzakje in was gedropt. Gevolg… vuilbak weggehaald. Nu liggen die huisvuilzakjes in de bosjes. Gelukkig hebben we nog droldroppers. 😉

  Like

 2. jabou1966 zegt:

  Tja dat kan je verwachten van een groene….
  Verschuiven van het probleem, dat is is de nationale beleidsvoering van de groenen en “Merlijn” Boogers hier in Turnhout…
  Kijk maar naar de kerncentrales, fietsstraten, tol heffen op kap van de werkende mens,…

  Like

 3. Roman zegt:

  doe zoals vroeger. De mensen niet uitpersen met huur te vragen op vuilbakken en woekerprijzen op gewicht. Er zal veeel minder sluikstort zijn. Maar ja, het moet allemaal maar opbrengen en winst maken. Pak de bron aan zoals veel overbodig karton. Alles is tegenwoordig ingepakt bij supermarkten. Ge moet daar niet voor kunnen toveren.

  Like

  • Volgens mij heeft het allemaal relatief weinig te maken met Diftar hoor Roman. Ik ben nogal sterk overtuigd dat heel wat van de mensen die hun afval ‘zo maar ergens droppen’ zelfs géén vuilbak(ken) hebben. Anderzijds kan je zelf ook heel wat doen aan de ‘bron’. Om te beginnen glazen flessen gebruiken. Wat je dan toch nog koopt in verpakking, ter plaatse ‘uitpakken’ en de verpakking achterlaten in de supermarkt. Maar dat vergt ook een inspanning van de mensen zelf… Wat het karton betreft wil ik toch ook even dit kwijt : 1) momenteel kan je dat via de gele container nog ‘gratis’ kwijt. Anderzijds kopen steeds meer mensen steeds meer online. Het merendeel daarvan is bij levering aan huis…verpakt in kartonnen dozen. Groot en minder groot…En als ik het goed begrepen heb, kan je de plastiek verpakkingen vanaf maart ook kwijt in de PMD zak in Turnhout en de overige gemeenten van het IOK-werkingsgebied

   Like

 4. Jimmy zegt:

  Sluikstorten heeft volgens mij niets te maken met het aantal beschikbare vuilnisbakken of Diftar. Het heeft alles te maken met opvoeding en respect voor de maatschappij. Je bepaalt zelf hoeveel restafval je “koopt”. En nee, ik ben geen groene 😉

  Like

 5. Roman zegt:

  als ge 35 euro moet betalen om je oude zetel naar het containerpark te doen dan kan ik best begrijpen dat er meer sluikstort komt.

  Like

Reacties zijn gesloten.