Opinie

‘Vuilen Turnhouter’

zwerfvuil

Ik herhaal : Vuilen Turnhouter! Als je rondwandelt in onze stad zie je het overal : een massa zwerfvuil, een massa hondenstr..t, vele plastiek zakjes met afval her en der ‘achteloos’ achtergelaten, enz. …

We kennen ze allemaal wel, de plaatsen waar het afval letterlijk wordt gedumpt. Zo bijvoorbeeld aan de 2 bushaltes langs de steenweg op Gierle. Niet één of twee maar talrijke zakjes met afval, gedumpt naast de vuilbak. Of de plaatsen waar glascontainers staan. Soms heb je de indruk dat je de glascontainers moet gaan zoeken tussen hopen restafval.

Nog recent diende de sociale huisvestingsmaaatschappij ‘De Ark’ een noodkreet te slaken over de massa’s afval, gedumpte wagens e.a. van dat fraais op hun braakliggend terrein langs de Patriottenstraat.

Ook het lukraak buitenzetten van restafval of  PMD-zakken, zonder ook maar enigszins de ophaalkalender te volgen is een zeer storend element in de netheid van onze woonomgeving(en)

En nee, het is hier niet passend met de vinger te wijzen naar de ‘Stad’. Integendeel zelfs heb ik de indruk dat die diensten steeds meer vechten tegen de afvalberg die jij, bewoner van Turnhout, zomaar overal denkt te kunnen achterlaten. Ook de sociale werkplaats De Troef levert prachtig opruimwerk op diverse plaatsen in de stad. Maar ook zij kunnen maar weinig eer halen van hun werk. Nog voor zij de pas opgeruimde plaatsen verlaten, hebben ‘sommigen’ alweer wat afval achtergelaten.

Ik kan niet begrijpen, hoe het komt dat de Turnhoutenaar, die zo kritisch staat t.a.v. het beleid van zijn stad, niet de nodige burgerzin wil of kan opbrengen om niet langer zwerfvuil te creëeren. Of om de hondenpoep  op te ruimen.

Het ergst van al vind ik dan nog, dat niemand wil accepteren dat je hem/haar aanspreekt op zijn verantwoordelijkheid. Schelden of –erger nog- dreigen met geweld valt je dan steevast ten deel. Als de ordediensten terzake optreden krijgen deze op hun beurt ook al bakken kritiek te verwerken.

Zaken zoals leefbaarheid en een aangename en nette woonomgeving heb je als burger grotendeels zelf in handen. Maak er dan ook ten volle gebruik van en laat ons er allemaal samen voor zorgen dat niemand nog ooit een reden heeft om je ‘een vuile Turnhouter’ te noemen.

 

Standaard

9 gedachtes over “‘Vuilen Turnhouter’

 1. Jaak Mertens zegt:

  zwerfvuilNog een voorbeeld: onkruid nodigt zwerfvuil uit. In de Apostoliekenstr. tiert reeds enkele jaren onkruid aan de gevel van het gesloten Splichal. En daartussen ‘groeit’ zwerfvuil!

  Like

 2. walter zegt:

  RE: ‘Vuilen Turnhouter’ja dré groot gelijk heb je,hier in de buurt is ook een woonwijk van den ark daar staan afvalbakjes van de stad maar er gaat geen week voorbij of er liggen zakjes met afval rond.glascontainer aan het sint-victor,wouwerstraat zoals je zegt net openbare stortplaatsen.en dan bij goed weer niet te vergeten rond het kasteeltje ja zelfs erin en rond de banken van de ondergrondse parking gewoon schande.en de mensen van de stad en troef kunnen het niet bijhouden zelfs met een bootje de afval uit de kasteelvijver halen.misschien zou de politie wat meer zonder uniform op pad moeten gaan en als men sluikstorters kan betrappen een boete geven waar ze niet goed van worden.het spreekwoord, dat ieder voor zijn eigen deur keert bleft heel de straat schoon,dat zijn veel mensen die dat niet meer kennen.

  Like

 3. SluikstortenEven opmerken dat de ganse stad Turnhout dooraderd, doordrongen is met woningen van DE ARK (op enkele buurten na cfr Hellegat) en dat er niet direct een oorzakelijk verband is tussen sluikstorten en onze wijken. Er zijn ontelbare voorbeelden waar er veel afval rondzwerft zonder één van onze woningen in de buurt, het zou niet eerlijk zijn ten opzichte van al de huurders die mijn inziens al veel teveel worden tekort gedaan door een negatief beeld van hen op te hangen. Het terrein aan de Patriottenstraat bijvoorbeeld heeft geen uitstaans met onze betaalbare woongelegenheden en toch gaat het niet goed wat betreft sluikstorten.

  Like

 4. RE: ‘Vuilen Turnhouter’@Geert Schoofs : ik neem aan dat jou reactie komt n.a.v. een andere reactie. In mijn tekst staat géén enkele verwijzing/link naar sociale woningen noch hun bewoners. Het terrein aan de Patriottenstraat noem ik trouwens uitdrukkelijk ‘braakliggend’ en heb ik enkel vermeld als voorbeeld van verloedering, veroorzaakt door onze eigen medeburgers, ‘Vuile Turnhouters’ zeg maar.

  Like

 5. walter zegt:

  RE: ‘Vuilen Turnhouter’ik heb het over de vuilbakjes die in de woonwijk van de ark staan en niet over de bewoners.maar 1 probleem wil ik dan toch aanhalen,er zijn daar mensen die in een huis van de ark wonen die bijna iedere maand naar de stad moeten bellen.als men PMD ophaalt of restafval blijven deze mensen bijna altijd met zakken zitten aan hun deur,verkeerde zakken of PMD zakken waar iets in zit wat erniet thuis hoort.en deze worden door de ophaaldiensten niet meegenomen.en dit is wel een probleem van mensen binnen de wijk deze plaatsen die zakken aan de straatkant. en door de stad en andere diensten word geregeld vermeld wat wel en niet in de zakken mag.

  Like

 6. Peter Van Litsenborg zegt:

  VuilbakjesIk denk dat er aan géén enkele glascontainer een vuilbak(je) staat. Veel mensen komen met een doosje of plastic zak glas wegbrengen en ’t is wel handig als je dat dan kan achterlaten. Zou al veel ‘overlast’ verhelpen op die plaatsen.Ook aan de bushokjes Gierlestw staan wel heel kleine vuilbakjes. Het zijn druke bezochte haltes, door de scholen in de buurt, en deze kids hebben wel eens blikjes, snoepzakjes, … bij. Op die manier zijn de vuilbakjes snel vol.Wat niet wil zeggen dat er daar geen probleem is, maar zoals ik aan die bushokjes al enkele keren gezien heb zijn het ‘oudere’ mensen die er ’s avonds een klein zakje droppen met hun afval van die dag !Het terrein in de Patriottenstraat ligt er al járen ‘verloederd’ bij. Door de bomen/struiken die het plein afschermen vd straat nodigt het bij wijze van spreke uit om er iets achter te laten. Een proper, open plein vermindert de kans hierop. Er is ongetwijfeld hier en daar wel een probleem … maar de situatie valt in mijn ogen al bij al nog mee voor een stad.

  Like

 7. Het kan/moet netter@Peter : ik heb vele jaren aan de Stwg. Op Gierle gewoond en heb al die jaren vastgesteld dat er aan de bushaltes vele platieken zakken met afval worden gedumpt. En…zeker niet alleen door ‘oudjes’ ! Lang voor de KHK zich op de Blaironsite vestigde bestond dit probleem al. De bushalte aan Blairon werd in het verleden niet tot weinig gebruikt door scholen. Bovendien komen de stedelijke diensten deze vuilbakken zeer regelmatig ledigen. En het probleem van de afval aan glascontainers los je helemaal niet op met een vuilbak(je) Integendeel : een afgedankte wc-pot kan je ook in een vuilbak niet kwijt net zo min als een afgedankte buggy en meer van dat fraais. En verder heb ik me nog nooit ‘uitgenodigd gevoeld’ om afval te dumpen op eender welk braakliggend terrein. Maar dat is een kwestie van mentaliteit èn verantwoordelijkheidszin.

  Like

 8. walter zegt:

  RE: ‘Vuilen Turnhouter’in de wouwerstraat en aan de parking van het sint-victor is het toch ook wel meer dan een plastiekzakje hoor.er hebben zelfs al oude koffiezettoestellen gestaan enz en dat terwijl je ze gratis kan afgeven op het containerpark.bij veel is het gewoon ook uit luiheid.en hier in de begijnendreef aan de bloemenweide daar worden ook nogal veel afval achter gelaten en het is niet omdat de bloemmetjes en het gras hoog staat dat je er mag storten.het is zoals dré zegt het is puur het gedrag van sommige mensen.net zoals eigenaars van honden,wij hebben al ongeveer een 15 tal jaren honden wij kuizen altijd alles op.zelf op de kanaaldijk waar het er ook veel laten liggen,als je hond in de struiken kruipt langs het kanaal daar heb ik geen probleem mee.maar wij als hondeneigenaar worden door sommige mensen vies bekeken omdat ander hun drollen laten liggen.

  Like

 9. walter zegt:

  RE: ‘Vuilen Turnhouter’kijk maar eens in de oudevaartstraat ter hoogte van het wouwerdorp,daar ligt al een hele week een 1 persoons matras tegen een boom.politie,stadsdiensten iedereen komt er voorbij maar blijkbaar moeten de bewoners daar eerst voor een ander zijn vuil naar de stad bellen.

  Like

Reacties zijn gesloten.