Geen categorie

Overlast migranten

Corsendonk Apartments

Tijdens de asielcrisis werden in 2015-2016, asielzoekers ondergebracht in de Corsendonk-appartementen langs de H. Hartstraat in Turnhout. Dat was voor de Corsendonk-groep ongetwijfeld een erg lucratief jaar. Later en nog steeds kwamen hier arbeidsmigranten terecht. Net als op camping De Baalse Hei, ook al van die Corsendonk-groep

Een Nederlands uitzendbureau, CERVO, huurt daartoe al enkele jaren deze appartementen af. Zij huisvesten daar dan Oost-Europese arbeidsmigranten die ze tewerkstellen bij BOL Com in het Nederlandse Waalwijk.

Lawaai

Buurtbewoners hebben al die jaren ook te maken met lawaai-overlast. Bij nacht en ontij. Er zijn ongetwijfeld al vele tientallen, nachtelijke, telefoontjes terzake richting politie en/of de ‘nachtwaker’ van Corsendonk gegaan.

De politie doet wat ze kan en gaat ook op elke oproep in. En met Corsendonk hebben we al meermaals overleg gehad om dit probleem op te lossen. Maar het probleem blijft zich herhalen. En zodra de politiecombi verdwijnt, gaat het feesten gewoon verder

En corona

Naast dit overlast-probleem stelt zich ook nog eens de coronacrisis. Deze arbeidsmigranten komen telkens voor 3 maanden en worden dan afgewisseld. Het is er dus een permanente va et vient van voornamelijk Roemeense en Poolse arbeidsmigranten. Zelf heb ik via mail meermaals in contact proberen te komen met Cervo, om na te gaan of en hoe zij de (Belgische en provinciale) covid 19 maatregelen toepassen. Zo is het mijn inziens niet zo dat bij wisseling van mensen, de appartementen telkens ook grondig worden ontsmet.

https://wolput.com/2020/07/16/corona-broeihaarden/

En in weerwil van wat Cervo beweerde, zien wij ook nooit iemand met een mondkapje en verzamelen soms wel 8 tot 10 personen op een terras van slechts enkele m², zonder mondmasker en social distancing.

Ondertussen heeft ook de stad Turnhout een aangetekende brief gestuurd aan Cervo en Corsendonk om hen ik gebreke te stellen bij een eventuele corona-uitbraak.

En wat die lawaaioverlast betreft hebben talrijke buurtbewoners me gevraagd om dit nog eens aanhangig te maken bij de Burgemeester, politie en Corsendonk. De buurt dringt aan op nog maar eens een overleg (zie tekst mail hierna volgend) De politie heeft reeds geantwoord dat ze nog eens extra controles zullen doen, waarvoor dank.

Mail

Dat de talrijke Oost-Europese arbeidsmigranten, verblijvend in de Corsendonk-appartementen langs de H. Hartstraat in Turnhout, regelmatig voor lawaai-overlast zorgen is op zich zeker geen nieuw gegeven. In het verleden hebben we daarover al wel eens samengezeten om hiervoor een oplossing te bekomen.

Helaas is de afgelopen tijd (volgens de buurtbewoners al ruim twee maanden) deze lawaai-overlast weer sterk toegenomen. Regelmatig werd de politie daarvoor al om tussenkomst gevraagd.

U zal dat wellicht in de politieverslagen wel kunnen terugvinden.

Afgelopen nacht nog diende om half vijf in de ochtend, enkele buurtbewoners daarover alweer een telefoontje te laten aan Corsendonk.

Het is de afgelopen dagen zelfs zo erg dat de mensen die rondom deze appartementen wonen alle ramen en deuren sluiten om voor zichzelf de lawaai-overlast te beperken. Met deze hittegolf is dat voor niemand een pretje…

Ik wil dan ook voorstellen dat wij hierover dringend een overleg zullen hebben.

In afwachting,

Standaard

4 gedachtes over “Overlast migranten

 1. Roman zegt:

  blijkbaar is het niets gekort en zitten we in Turnhout met heel wat VIP-burgers die alles naast zich neerleggen. Niemand weet hoe ze dit moeten oplossen.

  Like

 2. Raineldes Meert zegt:

  Denk dat het probleem ook is,bv koppel huurt en ze hokken er met 12.Dan heb je al zo overlast, lawaai, de lift die teveel op-en-neer gaat,meer afval.Kunnen ze daar geen controles op doen.

  >

  Like

  • Dat is een probleem van overbewoning, wat zeker ook bestaat. Maar de politie kan of mag niet zomaar een woning betreden. Enkel met een huiszoekingsbevel, als er aanwijsbare redenen zijn.

   Like

 3. Jaak Mertens zegt:

  Het om de 3 maanden wisselen is waarschijnlijk op basis van detachering. Toen de EEG nog met 12 was, werd wetgeving voorzien dat een moederbedrijf in het ene land tijdelijk (3 maanden) werknemers naar een zusterbedrijf in een ander land mocht sturen. De sociale wetgeving van het land van het uitsturend bedrijf bleef dan van toepassing omwille van het tijdelijk karakter. (Controle daarop was toen ook al moeilijk) Ondertussen heeft de EU (27) deze regels – lang leve de neo-liberale economie- ook uitgebreid naar interimondernemingen. En die, vooral in Nederland, gaan hier, dikwijls i.o.v. grote bedrijven, zeer lucratief-‘creatief’ mee om, : cfr huisvesting, vervoer, opleiding en taal, veiligheid, sociale en belasting ontwijking/dumping… En ondertussen hebben(nationale) overheden ‘natuurlijk’ ook de ‘ambetante’ controle-departementen afgeslankt, zodat amper spieren overblijven om hun werk te doen, laat staan op te treden.

  Like

Reacties zijn gesloten.