Geen categorie

Corona broeihaarden

Corsendonk Apartments

De laatste dagen en uren staan de nieuwsberichten bol van stijgende corona-besmettingen. Sommigen spreken al van het verschil in culturen (ook jongerencultuur) en mensen die onze taal niet goed begrijpen, als mogelijke oorzaak van stijgingen op bepaalde plaatsen.

Potentiële broeihaard naast onze deur

In de Corsendonk-appartementen langs de H. Hartstraat in Turnhout -waarvan wij een nabije buur zijn- verblijven al geruime tijd heel wat Oost-Europese arbeidsmigranten. Vooral Roemenen en Polen. Voor zover wij kunnen vaststellen, is er heel weinig te merken van corona-veiligheid

Vorige maand reeds kaartte ik het probleem aan bij onze Burgemeester en de politie. De politie kan daar in essentie weinig aan doen, vermits dit de verantwoordelijkheid is van de werkgever die deze mensen daar ook huisvest. Die werkgever is een Nederlands uitzendbureau.

Daarom richtte ik mij enkele dagen geleden al, via mail tot deze werkgever om mijn bekommernissen te uiten. Helaas blijkt de Cervo-group niet gediend van pottenkijkers en zijn ze ook alles behalve gehaast om mij een antwoord te geven.

In onderhavige nota, die ik ook aan de pers stuurde, zet ik mijn bekommernissen uiteen.

Beste,

In de periode 2015/2016, werden honderden asielzoekers opgevangen in de Corsendonk-appartementen langs de H.Hartstraat in Turnhout. Sindsdien verblijven hier vooral Oost-Europese werknemers. Deze worden gehuisvest en tewerkgesteld via een Nederlands uitzendkantoor. Met name CERVO Uitzendbureau.

Een uitzendbureau dat zich, naar eigen zeggen specialiseert in het uitzenden van arbeidsmigranten in de EU. In het geval van de Corsendonk-appartementen èn eveneens wat de camping Baalse Hei betreft, gaat het voornamelijk over Roemeense, Poolse en Bulgaarse mensen.  https://cervogroup.com/

Wij zijn rechtstreekse buren van deze appartementen en stellen ons de vraag of er ten aanzien van en door deze mensen wel voldoende corona-veiligheidsmaatregelen in acht worden genomen. Niet enkel wat het vervoer van en naar hun werk betreft (veelal naar BOL.COM in Waalwijk) maar ook wat hun verblijf in deze appartementen betreft. Het vervoer gebeurt met kleine en grote bussen. Nooit echter zien we in deze bussen iemand met een mondkapje. Ook niet wanneer ze verzamelen aan de ‘opstapplaats’ (hoek Spoorwegstraat/H.Hartstraat) voor de ‘grote bus’

Op onze vraag heeft de politie al eens een controle gedaan, maar krijgen ze te horen dat de werknemers die samen in één busje zitten ook samen op één appartement verblijven. Maar uiteraard ontmoeten deze mensen mekaar ook in de gemeenschappelijke ruimtes van de hotel-appartementen… Trouwens zien wij zelf ook regelmatig ‘verschillende bubbels’ die tijdens de avond of weekends samenkomen op één appartement/terras. Het is ook niet de bedoeling dat de politie alles 24/7 ‘in het oog moet houden’. Dat is uiteindelijk de verantwoordelijkheid van de werkgever die hen huisvest en tewerk stelt…(zie verder)

Deze werknemers mogen maar 3 maanden verblijven in België en dienen bij aankomst enkel een ‘verklaring van aanwezigheid’ in te vullen. Er is dus een permanente va -et -vient van nieuwkomers en vertrekkers. Of deze appartementen telkens opnieuw helemaal worden schoongemaakt en corona-ontsmet is ook voor ons een grote vraag.

Deze mensen zitten -gelukkig- niet gevangen in hun verblijfplaats en gaan de stad in om een horecabezoek, gaan boodschappen doen om zich te voorzien van eten en drinken…vraag is of zij voldoende op de hoogte werden gebracht van de bij ons geldende coronamaatregelen…

Ondertussen werden een aantal Oost-Europese landen, waaronder Roemenië en Bulgarije door de Belgische autoriteiten gelabeld met de code oranje (waakzaamheid)

Wij maken ons alvast ernstig zorgen dat bij deze tijdelijke bewoners wel eens een corona-uitbraak zou kunnen voorkomen. In dat geval moet misschien wel een hele, dichtbevolkte, buurt in quarantaine.

Om één en ander aan te kaarten stelde ik me recent -via mail- in verbinding met de Cervo-group.  Ik stel hen in deze mail dezelfde vragen als hierboven vermeld, maar ze zijn blijkbaar allerminst gehaast om mij mee te delen welk ‘veiligheidsprotocol(len)’ zij in acht nemen.

Standaard

2 gedachtes over “Corona broeihaarden

  1. anny zegt:

    en de gezondheidsdienst in Nederland???
    want dit kan grote gevolgen hebben voor de omliggende dorpen. Maggie????

    Like

Reacties zijn gesloten.