Geen categorie

Vreemd gaan

Terrassen in Maastricht | Bezoek Maastricht
  • “Wij komen niet meer naar Turnhout, want er lopen alleen maar vreemden rond” of “ik zou niet in Turnhout willen wonen, het is de stad van de vreemdelingen” Velen hebben deze uitspraken al wel eens te horen gekregen van familie en/of vrienden. Ik tracht dat regelmatig te nuanceren door te antwoorden dat dit in elke stad wel zo is…maar klopt dat ook ?!

Terraske doen

Iets gaan drinken of eten ? Een terraske doen ? Voor ons staat dat veelal gelijk met ‘we gaan naar de Markt. In Turnhout uiteraard. Hiervan afwijken doen we dan wel eens in Den Bosch, Breda of Tilburg. Erg zelden maar dat we in de Kempen een andere stad opzoeken.

Vreemd gaan

Zondag deden we dat wel eens en zochten we Geel -de Barmhartige Stede- op om een terraske te doen. Een plaatsje waar we goed zicht hadden op de Markt en de passage. Toegegeven, de fonteinen op de Geelse markt hebben een veel bescheidener omvang dan deze in Turnhout. Veel minder kinderen ook die zich erin kwamen amuseren.

Blank of zwart

Toen we na enkele uurtjes opstapten zegden we tegen mekaar : “wij hebben hier bijna uitsluitend blanke mensen gezien” en vroegen ons af of er in Geel dan zo weinig gekleurde mensen wonen. Temeer omdat -zo bleek bij de afrekening- wij toch enkele uren op het terras van Brasserie ‘El Mundo’ (de wereld) hadden vertoefd.

Fact Check

Was onze vaststelling wellicht maar een momentopname…toch kon ik later mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en duikelde ik even in de cijfers.

Zo is Geel met 40.600 inwoners, vergelijkbaar met Turnhout. (45.000) Met 3012 vreemdelingen, ofwel 7,47%. Turnhout telt 8.732 vreemdelingen, of 19,5%.

5311 inwoners van Geel zijn van vreemde herkomst. In % uitgedrukt is dat ruim 13%. Onze stad -Turnhout- telt dan weer 14.843 inwoners van vreemde herkomst wat staat voor ruim 33%. Concreet wil dat zeggen dat het aantal inwoners van vreemde herkomst in Turnhout, maar liefs 2,7 X groter is dan in Geel (270%) Het aantal inwoners met een niet EU nationaliteit is in Turnhout maar liefst 58% groter dan in Geel.

Met 113 nationaliteiten is ‘de wereld’ in Geel een stukje kleiner dan in Turnhout waar we 126 nationaliteiten op het grondgebied tellen.

Cijfermatig klopt onze vaststelling van wij zien hier in Geel bijna uitsluitend blanke mensen toch voor een belangrijk deel; tegenover wat wij gewoon zijn te zien vanop een Turnhouts terraske.

Maar blijft de vraag waarom zoveel mensen zich laten afschrikken door het groot aantal gekleurde en vreemde mensen in Turnhout. Want, voor zover mij bekend, staat Turnhout niet bekend als een stad van conflicten en/of veelvuldige incidenten tussen blank en zwart. https://www.youtube.com/watch?v=HYMXS-laqnI

Geel draagt de eretitel van Barmhartige Stede. Dat is een verdienste die voortkomt uit de eeuwenoude zorgvolle opvang van geesteszieken. De gezinsverpleging bestaat nog altijd.

Turnhout is een erg verdraagzame stad. En dat ondanks het grote stemmenaantal wat het VB behaalde bij de verkiezingen van 2018. 4.660 kiezers die zeker niet allemaal racisten zijn ! Ongetwijfeld hebben velen met hun stem op het VB een zekere en begrijpelijke ongerustheid willen uitdrukken over de snelle groei van het aantal vreemdelingen in onze stad. Een bekommernis ook over de teloorgang van de eigen cultuur en de angst voor overheersing van andere culturen en religies. Die snelle groei weerspiegelt zich ook in het hoge aantal werklozen van vreemde origine èn in het hoge aantal leefloners in Turnhout. https://wolput.com/2020/06/17/zicht-krijgen-op-discriminatie/

Het is dan ook enorm belangrijk dat de stad blijft inzetten op een goede sociale samenhang maar ook op een spreiding van bijvoorbeeld erkende vluchtelingen binnen de stadsregio. Maar vooral dat laatste is nog steeds Wishful thinking  en ongetwijfeld nog voor een zeer lange tijd.

Standaard

Een gedachte over “Vreemd gaan

  1. Hendrik Peinen zegt:

    Beste Drè, de vreemdeling in Turnhout gaat niet op café, ze komen samen in thé huisjes of andere “woningen “

    Like

Reacties zijn gesloten.