Geen categorie

Larie en apekool *

Partners - Vlaamse Fuif

Ik respecteer uiteraard de vrijheid van meningsuiting. Want ook dat is en blijft in deze barre tijden, uiterst belangrijk. Maar dat betekent voor mij nog niet dat elke mening, elke discussie ook uitmondt in ‘je hebt  gelijk’. In deze blog enkele voorbeelden

  • Wat betreft de (her)opstart van de economie. De ene is daarvoor al meer te vinden dan de andere. Maar wat voor mij wel duidelijk is : de economie moet zo snel en zo veilig mogelijk worden opgestart. De overheid geeft immers héél veel geld uit aan ondersteuningsmaatregelen en aan gezondheidszorg. Tegelijk komt er veel minder binnen via inhouding sociale lasten op lonen en via fsicaliteit en BTW.

Sommigen denken vandaag dat ze het allemaal kunnen oplossen met wat sloganeske PVDA-taal. Zo  schreef iemand het volgende,  “het is hun (hiermee doelend op NVA)  economie die zo vlug mogelijk moet en zal draaien als voorheen”  Als je zo iemand terecht wijst, met dit antwoord : “Het is “de” economie”, niet “hun” economie, maar dat terzijde : hoe gaan we anders blijven rondkomen ? Van de zon en de hemelse dauw ??

Dan is het antwoord wat je krijgt zo overgeschreven uit de PVDA-doctrine : “Stel de economie in dienst van de mensen, de maatschappij en het milieu” Dat is dus die hemelse dauw, wellicht !! Nee, wat mij betreft is dat nu eens larie en apekool !!

  • In een andere facebookpost handelde het over de tegemoetkomingen voor café’s restaurants, winkels, kappers enz. … Deze zijn : 4.OOO€ hinderpremie en vanaf 6 april; 160 €/dag voor elke dag dat de zaak gesloten moet blijven. Daar bovenop is er ook recht op een overbruggingsuitkering van (minstens) € 1.291,69 (al toegezegd voor maart en april)

Op 30 dagen  (één maand) kom je dan tot een tegemoetkoming van : 6.091,69 €. En toch kreeg ik een reactie van iemand die vindt dat ik het allemaal ‘te rooskelurig voorstel’. Want zijn privérekeningen moet hij  betalen van zijn overbruggingsrecht. De rest is ‘voor de zaak’ waarvoor hij 2.400 € huur betaald.

Dat hjj en zijn zaak één en ondeelbaar zijn, vindt hij dan weer larie… Maar er zijn er dan wel die foeteren op die uitzonderlijke tijdelijk werkloze die met alle premies en energietussenkomsten samen; meer netto overhield dan van zijn loon… Goed om weten is dat de meeste uitkeringen werkloosheid, zich situeren tussen de 1000 en 1500 €, netto/maand.

https://www.vlaanderen.be/economie-en-ondernemen/subsidies/steunmaatregelen-voor-zelfstandigen-en-ondernemers-die-schade-lijden-door-de-corona-crisis?fbclid=IwAR0XWZ4YAF5mBYIv4U1AkCGxuoiyJkMvo-SyGrUIubeY9-daDaYs4LOIwNY

Krijgen de zelfstandigen dan te veel, of te weinig ? Iedereen zal zijn eigen rekening maken. Maar hoe dan ook is de tussenkomst niet niks en al zeker géén kattenpis.

Update : volgens Gert Laurijssen, CEO van Foodservice Alliance, in GVA geeft de overheid een verkeerd signaal. “Uit onze bevraging blijkt dat er horeca-uitbaters zijn die anders nooit zo veel geld binnenkrijgen als nu met die premie. Dat krijg je toch niet uitgelegd aan de maatschappij?

https://www.gva.be/cnt/dmf20200423_04932737/bom-onder-horeca-verlies-van-6-5-miljard-euro-verwacht

Ondertussen bevestigen allerlei experten, wat ik al schreef in mijn blog van 18 april ll. Dè kater voor heel veel zaken, zal maar komen bij de heropening, als dan alle voorziene tussenkomsten wegvallen.

https://wolput.com/2020/04/18/corona-katers/

Ik citeer daartoe dit stukje uit een artikel in De Standaard van 24/4 ll. “AG Real Estate is de eerste verhuurder die zo’n globale maatregel publiek bekendmaakt. Experts vragen zich af of dat voldoende zal zijn. ‘De moeilijkste periode voor veel winkeliers en horeca-uitbaters komt nog, namelijk zodra ze de deuren weer openen. De vaste kosten zijn er dan weer, maar de inkomsten zullen laag zijn” (artikel zelf zit achter een betaalmuur)

https://www.standaard.be/cnt/dmf20200423_04932876

https://www.encyclo.nl/begrip/larie_en_apekool

Standaard