Geen categorie

Corona-katers

Tekstborden - Robanjer

De beperkende maatregelen inzake corona zijn eigenlijk vrij eenvoudig. Blijf in je kot en als je eruit komt om te fietsen, wandelen, winkelen…respecteer dan altijd en overal de social distancing. Blijkbaar zijn, voor een beperkt aantal mensen, deze maatregelen toch erg moeilijk te begrijpen en op te volgen. Want het aantal overtredingen piekt.

https://www.tijd.be/politiek-economie/belgie/algemeen/recordaantal-overtredingen-van-coronarichtlijnen/10221590.html

Exit voorbereiden

Wetenschappers, economen, virologen en politici zijn volop bezig met de versoepeling van de lockdown voor te bereiden. Ik schrijf versoepeling omdat het een illusie is te denken dat we allemaal samen terug ‘den hort’ op mogen.
Dat zal voor velen ongetwijfeld een coronakater betekenen.

(Terug) Naar school

Als de scholen -fasegewijs- heropenen zal dat voor vele ouders wellicht met een bang hart gepaard gaan.Hun kinderen die ze een aantal weken in hun kot, van vrienden en grootouders weg hebben gehouden, worden dan mogelijks blootgesteld aan het virus.

(Terug ) Aan het werk

Momenteel is zowat 25% van de beroepsactieve bevolking geparkeerd in het stelsel van de gedeeltelijke werkloosheid ingevolge corona. Dit systeem wordt in ons land in veel grotere mate benut dan in onze buurlanden.
Federaal minister van werk, Nathalie Muylle, heeft aan werkgevers en vakbonden gevraagd om via sectorprotocollen, een zo groot mogelijke herneming van het werk, in veilige omstandigheden, mogelijk te maken.

Het nemen en installeren van al die voorzorgsmaatregelen zal geld kosten. Gevolg zou dan wel eens kunnen zijn dat de prijzen stijgen.

(Terug) Naar de kroeg

Café’s, restaurants enz, die reeds op 13/3 de deuren moesten sluiten worden met hinderpremies ondersteund. Hoe en hoeveel beschreef ik in een vorige blog. Dat zij als laatste in de ketting van versoepelingen zullen zitten is meer dan waarschijnlijk.

https://wolput.com/2020/04/17/geen-kermis-in-de-stad/

Bij heropening valt ook de financiële steun weg. Het is niet uit te sluiten dat dit voor sommigen ook wel eens een kater kan veroorzaken. Want, eerlijk gezegd zie ik het voor mezelf niet zitten om dan zomaar, niet gekweld door angst om besmet te raken, terug naar de horeca af te zakken. Bovendien is een koffie of een fris pintje drinken, met mondsmasker ook al onmogelijk.

(Terug) Vervreemding en nog wat

Andere coronakaters zijn wellicht 1) dat de vervreemding van en voor mekaar opnieuw sterk is toegenomen 2) de achterstand die werd opgelopen inzake integratie, zoals bvb taallessen 3) veel tewerkstellings-trajecten van leefloners, waaronder nogal wat vluchtelingen, zo goed als van 0 (nul) opnieuw moeten vertrekken. Want ook ondernemngen in de sociale economie zijn voor een lange tijd inactief geweest. Ik denk daarbij ondermeer aan het Veldekenshof, vzw Web met de kringwinkel en het sociaal restaurant…

Maar, de grootste kater zit wellicht in het gegeven dat de volledige werkloosheid sterk zal toenemen en de armoede  zal stijgen.

Standaard

2 gedachtes over “Corona-katers

 1. Johan Jacobs zegt:

  Dre, als de scholen terug worden geopend is de kans op besmetting groter dan wanneer je in week je dagelijks koffietje of pintje gaat drinken in je stamkroeg. Daar zit misschien max. 10/15 mensen binnen. In het weekend misschien wat meer. Dus scholen open
  De rest ook open. Enkel massa evenementen met buitenlandse deelnemers zou ik ook niet laten doorgaan. Maar de horeca als laatste heropenen zou niet fair zijn. Er is daar minder kans op besmetting dan op school of eender welke grote winkel.

  Like

  • Het is wat ik veronderstel hé Johan. Maar ik, denk dat ik er niet ver naast zal zitten. Uiteindelijk zijn het de wetenschappers, experten en politici die zullen beslissen. En die hebben tot nog toe aan mij géén enkel advies gevraagd 🙂

   Like

Reacties zijn gesloten.