Geen categorie

Wat als je een ziekenhuisbed nodig hebt

Ziekenhuisbed

De meesten onder ons volgen wellicht de dagelijkse coronacijfers op (covid 19) Je kan er ook moeilijk naast kijken natuurlijk. Behalve het aantal overlijdens wat er te betreuren valt, zijn het vooral de cijfers van het aantal ingenomen ziekenhuisbedden en daarin het specifieke aantal intensive care patiënten, welke de belangrijkste graadmeters zijn over de impact van dit virus.

Hoeveel ziekenhuizen

Maar, hoeveel ziekenhuizen en bedden zijn er nu eigenlijk in België, waarvoor en hoe zijn ze verdeeld over het land ?! Ik zocht het even voor u op in de Blikvanger gezondheidszorg, met betrekking tot de algemene ziekenhuizen, editie 2019.

 
Er zijn 103 algemene ziekenhuizen, waarvan 79 klassieke, 7 universitaire en 17 ziekenhuizen met universitair karakter. Het aantal acute bedden daalde ten voordele van de chronische bedden, maar het totaal aantal bedden daalde voortdurend de afgelopen 20 jaar.

Hoe zijn deze ziekenhuizen verdeeld over België

In Brussel zijn er 14 AZ’s, met 26 vestigingen. Vlaanderen telt 52 AZ’s met 96 vestigingen en in Wallonië telt men 37 AZ’s over 75 vestigingen.

En hoeveel bedden

Alle ziekenhuizen samen tellen 52.565 bedden, waarvan 34.962 acute, 13.609 chronische en 3.995 psychiatrische bedden.

• ‘Acute’ bedden zijn bedden bestemd voor kortverblijf, dat wil zeggen een verblijf dat geenlangdurige behandeling vereist, bv. bedden voor chirurgie, interne geneeskunde, pediatrie , zorg voor premature baby’s, materniteit.

‘Chronische’ bedden zijn bedden bestemd voor een langere ziekenhuisopname of voor patiënten die een chronische behandeling nodig hebben: bv. bedden voor geriatrie, revalidatie, voor cardio-pulmonaire aandoeningen, voor locomotorische aandoeningen, voor neurologische aandoeningen, voor chronische polypathologieën en voor psychogeriatische aandoeningen, palliatieve zorg .

• ‘Psychiatrische’ bedden zijn bedden bestemd voor de verzorging van patiënten met psychische stoornissen, eventueel alleen overdag of ‘s nachts: bv. bedden voor observatie en neuropsychiatrische behandeling van volwassenen of kinderen

Hoeveel bedden per 100.000 inwoners

Met 673,8 heeft het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest het hoogste aantal bedden per 100.000 inwoners . Op de tweede en derde plaats vinden we respectievelijk West-Vlaanderen, met 541,4 en Henegouwen met 525,6/100.000 inwoners. Onze provincie, Antwerpen telt 443,3 bedden per 100.000 inwoners.

Stijging aantal contacten

In algemene ziekenhuizen observeren we over een periode van 10 jaar een stijging van 13.9% contacten/verblijven. Patiënten woonachtig in Vlaanderen hebben in globo minder contacten met het ziekenhuis dan personen woonachtig in Wallonië en Brussel

6.214.325  verblijven/contacten in 2017, waarvan
1.821.646 KLASSIEKE HOSPITALISATIES
1.971.865 DAGHOSPITALISATIES,
2.420.814 AMBULANTE CONTACTEN MET de spoedgevallendienst (dat zijn contacten ZONDER opname in het ziekenhuis)

Hoe evolueren deze cijfers

Om deze evolutie in de tijd goed te kunnen vergelijken, gaan we uit van het aantal verblijven/contacten per 100.000 inwoners. Dit aantal steeg van 2008 tot 2017 met 13,9%. Dit is voornamelijk te wijten aan een hoger aantal daghospitalisaties (+29%) en ambulante contacten met de spoedgevallendienst (+15,5%). Daarnaast noteren we vanaf 2014 meer daghospitalisaties dan klassieke hospitalisaties

Duidelijk is dat de gezondheidsconsumptie van de Belgen in ziekenhuizen zeer sterk is gestegen. Vooral ook wat de spoeddiensten betreft

Meer info : https://www.health.belgium.be/sites/default/files/uploads/fields/fpshealth_theme_file/blikvanger_gezondheidszorg_az_v10.pdf

Standaard

Een gedachte over “Wat als je een ziekenhuisbed nodig hebt

  1. Johan Boudry zegt:

    Mijn ex ligt er voor het ogenblik met een herseninfarkt; ze word rot verwend! dus bedden zijn er zeker genoeg!

    Like

Reacties zijn gesloten.